Neves halottaink

László Ibolya újságíró, költő

(1929. - Szekszárd, 2007. január)  Életének 78. évében elhunyt. 20 éven át a Tolna Megyei Népújság munkatársa volt. Emlékére (kollégái, tanítványai, barátai és olvasói jelenlétében) volt lakása előtt, illetve a megyei könyvtárban emléktáblát és hagyatékából emlékszobát avatott október 10-én Gyuricza Mihály, a Tolnai Népújság szerkesztője, Csillagné Szántó Polixéna Szekszárd MJV művelődési bizottságának elnöke és Liebhauser János igazgató. Az emlékszobát a hagyaték gondozói: Kollár Éva, Decsi Kiss János és Kubanek Miklós rendezték be.

 

Gerse József énektanár, kórusvezető

(Szekszárd, 1936. június 7. - Szekszárd, 2007. október 18.) a Garay János Gimnázium és a Liszt Ferenc Pedagógus kórus karnagya. Számos generációt nevelt a zene, az éneklés, a kórusmuzsika szeretetére, kisdiákokat, gimnazistákat és pedagógusokat egyaránt. Értője, őrzője és hű tolmácsolója volt Kodály Zoltán és Bárdos Lajos műveinek. A Garay János Gimnázium kórusával rendszeres és rangos szereplője volt a Keszthelyi Helikon ünnepségeknek, a Liszt Ferenc Pedagógus kórussal a különböző énekkari találkozóknak. Gyermekkori emlékei, tanári, kórusvezetői és emberi kapcsolatai ezer szállal kötötték Szekszárdhoz.

 

Polcz Alaine pszichológus, író (Mészöly Miklós író özvegye)

szeptember 20-án hunyt el. Alapozó fontosságú műveket publikált a gyerekek haláltudatáról. Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak. Nevéhez fűződik a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítését, a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését célul tűző Magyar Hospis Mozgalom megindítása. Ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. Önzetlenségével jelentősen hozzájárult a Szekszárdi Irodalom Háza, a Mészöly Miklós Emlékház gazdag gyűjteményének kialakításához.

 

Vaszkó Judit atlétaedző

(Miskolc, 1957. március 17. - Szekszárd, 2007. november 11.) 50 éves korában elhunyt. Szekszárdon atletizált. Magasugrásban és az összetett versenyszámokban számos bajnoki címet és helyezést szerzett, többször is szerepelt az ifjúsági és a felnőtt válogatottban. Edzői pályafutását 1980-ban a Szekszárdi Dózsában kezdte. A Magyar Atlétikai Szövetség igényes, hozzáértő szakmai munkáját kitüntetésekkel jutalmazta. 1992-2004-ig a Tolna Megyei Sportintézetben az egyéni sportágak szakreferense és a Tolna Megyei Atlétikai Szövetség titkára volt. 2004-től a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban folytatta tevékenységét.