Kultúra, Tudomány, Közművelődés

Január 4.
,,Szép literatúrai ajándék’’ címmel jelent meg dr. Töttős Gábor docens, helytörténész 400 irodalmi emléket feldolgozó irodalomtörténeti műve.

Január 19.
A főiskola dísztermében rendezett, Pócs Margit szervezésében zajló zajló Mészöly Miklós Emléknapon mutatta be az író hagyatékát gondozó egyesület az ez alkalomból megjelent Emlékkötetet. A fiatal íróknak ítélt Mészöly-díjat 2007-ben Macsovszky Péter esszéista, költő és szerkesztő kapta. Helyi elismerésként a Mészöly-plakettet Gacsályi József könyvtáros kapta.

Január 20.
,,Hullámtörés’’ címmel nyílt kiállítás a Művészetek Házában Jarneczky István pécsi festő műveiből.

Januárban
Nepp Dénes szekszárdi szíjgyártó mester, népi iparművész ,,A Magyar Kézműves Remek’’ címet nyerte el egy értékes, aranyozott lószerszámmal.

Február 22.
Tücsök Klub (alapító-vezető Béresné Kollár Éva) bemutatta Kocsák Tibor, Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig című musicaljét.

Március 8.
Dr. Gaál Attila igazgató és Szabó László művészettörténész nyitotta meg a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban a Mednyánszky kiállítást. A négy hónapig megtekinthető időszaki tárlat az év egyik leglátogatottabb programjának bizonyult.

Március 12.
Az Alisca Brass Band nagy sikerű koncertet tartott a Babits Mihály Művelődési Házban.

Március 14.
A Springer Lapok sajtófotósainak seregszemléjén Gottvald Károly, a Tolnai Népújság fotóriportere ezüstérmet kapott a munkájáért.

Március 19.
A Zeneiskolák XI. Országos versenyén, Nyíregyházán zongora játékáért Erős Ditta Rebeka harmadik, Lozsányi Soma különdíjat kapott.

Március 22.
Kántor József erdélyi festőművész olaj és akril munkáiból nyílt kiállítás a Babits Mihály Megyei Művelődési Központban.

Március 23.
Minősítő hangversenyt adott a Naszladi Judit karnagy vezényelte Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes. A zsűri értékelése "emeltszintű hangverseny-kórus fokozat"minősítés lett.

Március 25.
Dr. Töttős Gábor az "Irodalmi séták Szekszárdon" című műve bekerült a NKA elektromos oktatási könyvtárába. A digitalizálás költségeit a városi közgyűlés fedezte.

Március 27.
"Örökségünk Tolna megyei évszázadai" című könyv és multimédiás CD bemutatójára a megyei múzeum könyvtártermében került sor. A kötetet dr. Huszár Zoltán történész muzeológus, a PTE adjunktusa ismertette, a CD-t Balogh András informatikus mutatta be.

Április 21.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke székely kaput avatott az Ady Endre Középiskola udvarán. A Babai Zoltán igazgató által megrendelt alkotást Király László, az iskola tanára készítette.

Áprilisban
Az Illyés Gyula Megyei Könyvtárnak és olvasóinak visszatérő vendége Ferdinándy György Floridában élő író. Ezúttal a "Szél ellen" című kötetét hozta el, és mutatta be. Az írót Elekes Eduárdné vezető szakfelügyelő köszöntötte.

Április 18.
A Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Tavaszy Noémi grafikusművész templomos sorozatából nyílt kiállítás a Művészetek Házában.

Április 19.
Molnár M. György festőművész születésének 75. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Kelemen Galériában.

Április 22.
Lozsányi Soma, a szekszárdi Liszt Ferenc Művészeti iskola diákja az orgona tanszakos növendékek salgótarjáni VIII. Országos versenyén a legmagasabb pontszámmal az abszolút első helyet szerezte meg.
Felkészítő tanár: Lozsányi Tamás.

Április 26.
A Magyar Jogász Egylet Tolna Megyei Szervezete rendezvényén ismert jogtudósok tartottak előadást a "jogérvényesítés, az előzetes döntéshozatal gyakorlata" témákban.

Május 3.
A Tücsök Zenés Színpad a "Légy jó mindhalálig" musicallel Pápán a 12. Scherzo zenés színpad országos fesztiválján 3. helyezést ért el. Mecseki Mariann és Juhász Bence a legjobb színész díját kapta.

Május 9.
Vitéz Attila gyűjtő "Üdvözlet Tolna vármegyéből" címmel jelentette meg második képeslap gyűjteményét. A kötet ismertetőit Viliminé dr. Kápolnás Mária írta, a grafikai szerkesztést Erky-Nagy Tibor végezte.

Május
A múzeumlátogatók internetes szavazatai alapján a Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyerte meg - a regionális jelentőségű kulturális intézmények kategóriában - a vendégbarát múzeumok idei versenyét. Az erről szóló oklevelet dr. Gaál Attila igazgató és dr. Gaál Zsuzsanna igazgató-helyettes vették át.

Május 25-28.
A Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület idén is megszervezte a hagyományos Pünkösdi Fesztivált. Ennek keretében került sor a Tolnai Népújság fotósainak (Gottvald Károly, Bakó Jenő, Kiss Albert, Mártonfai Dénes) "Pünkösdtől pünkösdig" című kiállítása mellett a XI. Országos Foltvarró kiállításra, melyen svájci, német, valamint Szekszárd környéki és más Tolna megyei foltvarró egyesület tagjainak munkáiból.
Színes nemzetiségi folklórprogram mellett zenében is széles volt választék: Szekszárdi Kamarazenekar, Junior Stars hangverseny, Mona Lisa együttes, Vasárnap esti láz? Sok egyéb rendezvény mellett kirakodó vásár és sváb bál is várta vendégeket.

Május 30-június 2.
Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár által szervezett ünnepi könyvhetet Kornis Mihály nyitotta meg. A rendezvények keretében író-olvasó találkozókra került sor, a Garay téren naponta szabadtéri koncertek zajlottak.

2007. június 1-2.
A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának Pedagógusképző Intézete a kar fennállásának 30. évfordulója tiszteletére "Pedagógusképzés a 19-20. században - európai kitekintéssel" címmel Nemzetközi Neveléstörténeti Konferenciát rendezett. Az ország minden részéből 17 város egyeteme és főiskolája képviseltette magát a konferencián. A két nap folyamán 32 tudományos előadás hangzott el. A konferencia idején a könyvtárban kiállítás nyílt a Pedagógusképző Intézet oktatóinak alkotásaiból.

2007. június 7-9.
"Poétikai töréspontok - Illyés Gyula és József Attila" címmel rendezett konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának Irodalomtudományi és Nyelvészeti Intézete. A háromnapos rendezvényen 18 előadás hangzott el, amelyek Illyés Gyula és József Attila költészetének poétikai töréspontjait elemezték. A résztvevők a konferencia keretében Felsőrácegrespusztára és Ozorára is ellátogattak.

Június 22-24.
A háromnapos Szekszárdi Szent László Napok - Pócs Margit főszervezésében - számos nagysikerű rendezvénnyel várta az érdeklődőket.
A Wosinsky Mór Közösségi Házban Tavaszy Noémi kiállítás nyílt. A Szent László és kora konferencia-sorozat második részeként "Szent László és népe" témakörben - Mayer Mihály püspök megnyitóját követően - Prof. dr. Makk Ferenc történész, dr. Puskely Mária szerzetes tanár, dr. Nagy Janka Teodora főiskolai tanár és Móser Zoltán fotóművész voltak a téma előadói. Hangversenyek, kórusprogramok mellett a borkultúrával kapcsolatos bemutatók, pinceprogramok zajlottak. Ekkor volt a IV. DIGI 24 rövidfilm játék, valamint a Gitár-kvartett hangversenye. A jubileumi, V. Szekszárdi Szent László Napi Vigadalom című sorozatot zenés, színházi előadások mellett középkori kosztümös felvonulás, és a nagyváradi Szent László Gimnázium diákszínjátszóinak előadása színesítette. Első alkalommal hirdették meg a "Középkori kirakodóvásár leghitelesebb kalmára" címet. A "királyi oklevelek" egyik nyertese, Kiss Mária kosárfonó szekszárdi kézműves.
Az ünnepségnek Mayer Mihály püspökön kívül más jeles egyházi személyiségek is vendégei voltak: Tempfli József erdélyi, valamint Bíró László a püspöki kar családreferense.

Június 23.
Nagy sikere volt a Wosinsky Mór Megyei Múzeum "Múzeumok éjszakája" című rendezvénynek, ahol a főépület, a megyeháza, a Babits emlékház, az Irodalom Háza Mészöly Miklós Múzeum kiállításait tárlatvezetéssel tekinthette meg a nagyszámú érdeklődő. Új kiállítás nyílt Bakó László üvegszobraiból. A Babits házban a költő fejedelem műveiből a szekszárdi irodalmi műhely tagjainak felolvasását Kovács Leslie hegedű-improvizációi kísérték.

Június 29-30.
A Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör Gyurkovics János vezetésével első alkalommal rendezett Arató Napot és Bált hagyományteremtő céllal.

Augusztus 19.
A Béla király téren több ezres közönség tekintette meg Szörényi-Bródy: István a király című rockoperáját Varga Miklós és Vikidál Gyula főszereplésével.

Szeptember 7.
"Tudomány szerepe és jelentősége a XX. században" című XIII. Levéltári Napi konferencia a vármegyeháza dísztermében zajlott. Dr. Puskás Imre elnöki megnyitóját követően dr. Hargittai István, a BME professzora, Magyar és a Norvég Tudományos Akadémia, valamint az Academia Europaea tagja tartott bevezető előadást. Ezt dr. Gaál Attila: (WMMM igazgató) Wosinsky Mór akadémikusról, dr. Bősze Sándor: (SML igazgató) A honismeret és a levéltárügy kiemelkedő személyiségéről, dr. Kanyar Józsefről, dr. Ódor Imre: (BML igazgató) A XX. század eleji baranyai tudományszervezésről tartott előadást. Dr. Nagy Janka Teodóra: (PTE IGYFK intézetvezető főiskolai tanára) dr. Holub Józsefről, a történész és jogtudós akadémikusról, míg Kaczián János (TMÖL levéltárosa) dr. Hollós László akadémikusról beszélt. Zárszót dr. Dobos Gyula (TMÖL igazgató) mondott a nagytermet zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak.

Szeptember 13-16.
A Szekszárdi Szüreti Napokon az utóbbi évek magas színvonalán, változatos programokkal zajlottak az események: Borudvar, Ízek utcája, kézműves és iparművészeti kirakodó vásár, gyermektánc gála (az Örökség Gyermektánc Fesztivál résztvevőivel) az egyik oldalon. Borakadémiával, borszemináriummal, Vásárok Világa Konferenciával a másik műfajban. Feltűnően nagyszámú közönséget vonzott a szüreti felvonulás. Az Újvárosi Katolikus Társaskör szüreti rendezvényét 12. alkalommal rendezték meg. Számos irodalmi és zenei program között volt Aalen, Ravenna és Szekszárd testvárosi zenei találkozó és az utcabál is.

2007. szeptember 13-16.
A PTE IGYFK rendezte az I. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferenciát és Nemzetközi Humor-szimpóziumot, amely a Szekszárdi Szüreti Napok egyik társrendezvénye volt. A programsorozat keretében több mint ötven magyar és külföldi előadó szólt a humor feszültségoldó szerepéről és társadalmi jelentőségéről.


Szeptemberben
Darvas Ferenc "Anyu mesélj!" sorozatában megjelent "A gólyacsalád" című kötetét Tövisháti Béla rajzai díszítik.

Szeptemberben
"Kálváriák és keresztek Tolna megyében" címmel nyílt kiállítása Elblinger Ferencnek, Garay János Gimnázium tanárának az Illyés Gyula Megyei Könyvtár porta galériájában.

Októberben
Szép sikert aratott a fővárosi Merlin Színházban az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola Létra Színháza. A verses színművek között mutatták be Sárvári János rendezésében, Kis Pál István rímes pásztorjátékát, a "Szőlőhegyi Szatírikont".

Október 26.
A megyei, a városi önkormányzat, a levéltár, a múzeum, a könyvtár, a főiskola, az ÁMK és a honismeretei egyesület közös, 37. helytörténeti pályázatának eredményhirdetésén a 11 pályamű közül harmadik díjat kapott Frei Ágnes várépítészeti, különdíjat Kalauz György a KÖJÁL történetét feldolgozó tanulmánya. Elismerésben részesült Kuruczné Boda Zsuzsanna és Muthné Darócz Szilvia munkája. A pályaműveket a lektori vélemények alapján dr. Dobos Gyula igazgató értékelte, a díjakat dr. Say István a megyei közgyűlés Művelődési és Oktatási Bizottságának elnöke adta át.

November 6.
Az M6-os autóút Tolna megyei szakaszán végzett megelőző régészeti feltárás eredményeiről tartott előadást dr. Gaál Attila a megyei múzeum igazgatója Magyar Tudomány ünnepe alkalmából.

November 15.
Lazáry Ágnes "Tanulmánykötetek repertóriuma" címmel jelent meg a Tolna Megyei Levéltár új kiadványa: A hasznos segédlet (szerkesztője dr. Dobos Gyula) 22 levéltári tanulmánykötet, 160 tanulmányának 8500 oldalán könnyíti meg az olvasók, kutatók számára a témák, korok, nevek szerinti keresését.

November 20.
Falussy Mária zenetanári munkásságának 40. évfordulójáról az ünnepelt és zenész barátai - Balogh József, Dobai Tamásné, Köntös Hedvig, Lányi Péter, Verhás Virág és Németh Judit versmondó - jubileumi hangversennyel emlékeztek meg. A Művészetek Házát megtöltő közönség előtt a műsort Szily Lajos, a zeneiskola volt igazgatója ismertette, méltatva Falussy Mária zenetári munkásságát is.

December 3.
Az országosan is elismert Szekszárdi Karácsonyváró program keretében a Garay téren kültéri Betlehem avatására kerül sor. Alakjait Törő György és Töttősi Attila fafaragók készítették.

December 4.
Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár az "Élő irodalom a könyvtárban" címmel szervezett előadássorozata keretében találkozhattak az érdeklődők Party Nagy Lajos író, költővel. A beszélgetést Gacsályi József könyvtáros vezette.

December 5.
Különleges rendezvény résztvevői lehettek a Gárdonyi Zoltán Református Együttes jóvoltából Szekszárd város zenekedvelői. A kórus szerzői esttel és kiállítással emlékezett Farkas Ferenc zeneszerzőre. A kiállítást Farkas András karmester, a zeneszerző Svájcban élő fia nyitotta meg. Köszöntőt mondott Csillagné Szántó Polixéna. A kórus és Auth Zoltánné, Köntös Hedvig, Lozsányi Tamás, Szabó Dóra és Tillai Tímea közös hangversenyén a műsort Orbán György ismertette.

December 12.
Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár porta galériáján Szatmári Juhos László szobrászművész szobor vázlataiból, grafikáiból nyílt kiállítás.

December 15.
A Művészetek Házában a 60 éves Szatmári Juhos László szobrászművész 40 szobrából és grafikáiból, valamint Csuhaj Tünde tojásdíszítő művésznek nyílt közös kiállítása. Csuhaj Tünde liba, hattyú, emu, nandu és strucctojásokat díszít, maratott, fúrt, polírozott technikával. A kiállításokat Wehner Tibor művészettörténész és Póla Károly, az I. Béla Gimnázium nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

Decemberben
A Gárdonyi Zoltán Református Együttes által szervezett Magyar Kórusok Napja ünnepi hangversenyen nyolc kórus mutatkozott be. Az összkart Farkas András vezényelte.

2007-ben tíz alkalommal lépett fel Szekszárdon, illetve a megye településein fesztiválokon, ünnepségeken a nagy múltra visszatekintő Liszt Ferenc Pedagógus Kórus.

Decemberben
Darvas Ferenc "Fénybe kapaszkodóan" című verseskötete Beda László illusztrációival, magánkiadásban jelent meg.