Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről
 
 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szekszárd településen a hivatal elnöke által 2024-re engedélyezett, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.
A felvételek Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási számai és megnevezései a következők:
  • 1539  Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei – havi rendszerességű 
  • 1942 Lakosság utazási szokásai – 2024. április, július, október, 2025. január hónapokban, negyedéves gyakoriságú 
  • 2003 Felmérés a Háztartások Információs és Kommunikációs Technológiai eszközhasználatáról – 2024. április-június 
  • 2154 Európai Jövedelmi és Életkörülmény Adatfelvétel – 2024. február – április
  • 2546 Életkörülmény Adatfelvétel – havi rendszerességű
  • 1711 Időmérleg felvétel – 2024. április – 2025. március
Az összeírói munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (STATEK Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Az adatszolgáltatóknak lehetőségük van telefonon keresztüli válaszadásra, illetve egyes adatgyűjtések esetében kérik, hogy a válaszadók a kérdőívek weben történő önkitöltési lehetőségét részesítsék előnyben.
 
A válaszadásra kijelölt háztartások kiválasztása véletlenszerű mintavétellel történik.
 
Az adatfelvételekből származó eredmények nélkülözhetetlenek a társadalom jellemzőinek feltérképezésében. 
A kapott adatokat a Központi Statisztikai Hivatal a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 számú rendelete (általános adatvédelmi rendelet, GDPR) előírásának megfelelően bizalmasan kezeli, azokat más szervek, személyek részére nem szolgáltatja ki. Az eredményeket név és egyedi adatok nélkül, összesített statisztikai táblázatokban közlik. 

További felvilágosítás a lakosság részére  munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a +36 80 200-766-os (3-as mellék) telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu e-mail címen érhető el. 
Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldalon található Adatszolgáltatóknak/Adatszolgáltatás teljesítése/Lakossági adatgyűjtések menüpont nyújt tájékoztatást.