Kultúra, Tudomány, Közművelődés

Január 10.

A Budapesti Nemzeti Színház Megyejárás című rendezvénysorozatán 2005-ben elsőként Tolna megye és Szekszárd város mutatkozott be.

A program január 10-én a Babits Mihály Művelődési Házban kezdődött azzal, hogy Balikó Tamás a Nemzeti Színház művészeti vezetője átadta meghívó-levelét Frankné dr. Kovács Szilvia megyei közgyűlési elnöknek és Kocsis Imre Antalnak Szekszárd város polgármesterének. A rendezvényen kiállítás is nyílt a Nemzeti Színház múltjáról és jelenéről. A műsoron felléptek a Liszt Ferenc Zeneiskola művésztanárai és a Szekszárdi Madrigálkórus.

Január 18.

Angyal Mária művészettörténész nyitotta meg Szathmári Juhos László szobrászművész kiállítását Kiszomborban.

Január 21-23.

Tolna megye, ezen belül Szekszárd is gazdag programmal mutatkozott be a fővárosban. A Nemzeti Színházban Szekszárd zenei életéből adott ízelítőt nagy sikerrel a Szekszárdi Kamarazenekar, a Szekszárdi Jazz Quartet és a Szekszárd Junior Stars.

A Nemzeti Színházban a szekszárdi Német Színház és a Bartina Néptánc-egyesület táncosai is felléptek. Nagy sikere volt a Repülj lelkem, keresd meg hazámat című műsornak, amelyben Tolna megye népművészetét, Foltin Jolán rendezésében, Szabadi Mihály műsorvezetésével mutatták fel.

A Bartina Egyesületet Pro Arte Hungarica-díjjal tüntették ki. A díjat Kapás Júlia az egyesület vezetője, a Babits Mihály Művelődési Ház igazgatója vette át.

Január 22.

A Magyar Kultúra Napján a nagyközönség is birtokba vehette az 550 millió forintért felújított Babits Mihály Művelődési Házat. A megújult létesítményt dr. Lamperth Mónika belügyminiszter avatta fel. Az ünnepi műsoron a tervező Lajtai Zoltán, az építők és a színházterem felújítását anyagiakkal is támogató személyek, illetve a támogató gazdasági szervezetek képviselői vettek részt. 192 magánszemély, cég, illetve civil szervezet 11 millió forinttal járult hozzá a színházterem székeinek felújításhoz. A műsorban Lányi Péter zongoraművész és miként 1970-ben a Babits megnyitásakor ezúttal is Pécsi Balett művészei léptek fel.

Január 24.

Koltai Róbert Világszám című játékfilmjének szekszárdi bemutatójával nyílt meg a Panoráma Filmszínház felújított art mozija. A 63 férőhelyes kisterem elsősorban művészfilmeknek ad majd otthont.

Januárban

Dr. Szilágyi Mihály: Boszorkány volt-e Zsuzsanna ? című levéltári kutatásokra épülő könyvét mutatták be, annak második kiadása alkalmából a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

Január 10.

Czakó Sándor: Kelj föl öreg, kelj föl! című foto-albumának képeiből nyílt kiállítás az I. Béla Gimnázium galériájában. A kiállítást Dr. Andrásfalvy Bertalan akadémikus nyitotta meg.

Január 16.

Az MTV 1. csatornán a Főtér című műsorban Szekszárd (és környéke) mutatkozott be: Bogár tanya, Szekszárdi Jazz Quartett, a Szekszárdi mise: orgonaszó az újvárosi templomból, a Babits Ház lírai képei, a Mézes Kalács Múzeum, a Takler pince és más, a városkörnyék nevezetességeinek bemutatásával.

Februárban

A Német Színház bemutatta Molnár Ferenc: Olympia című művét, ami azért is említésre méltó, mert ezt a darabot a színház a német mellett magyar nyelven bemutatta, és ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatni akarja.

Magyarság, kereszténység címmel a Kazinczy-díjas rádióbemondó, Bőzsöny Ferenc tartott nagysikerű előadást a Babitsban a léleképítő sorozat keretében.

Február 4.

Szekszárdi művészek alkotásaiból nyílt tárlat a Pécsi Galériában. A tárlatot Kispál István nyitotta meg.

Február 12.

Az Ifjú Szív Német Nemzetiségi Néptánc Együttes 15. születésnapján adott ünnepi műsort a szekszárdi 5. számú Általános Iskolában. Az együttes 80 táncosa nagy létszámú közönség előtt lépett fel. Az est bevételét a Rákbetegek Országos Szövetségének, az emlőrák megelőzésére ajánlották fel.

A Szekszárdi Big Band Pecze István vezetésével nagysikerű hangversenyt adott a Babits Mihály Művelődési ház színháztermében.

Február 16.

A Művészetek Házában Ady Endre estet tartott a Szekszárdra látogató fővárosi Szabad Ötletek Színháza.

Február 18.

Lozsányi Soma abszolút első helyet szerzett az Országos Szolfézs verseny pécsi válogatóján.

Február 22.

A Szekszárdi Kamarazenekar huszadik születésnapját ebben az évben két hangversennyel is ünnepelte. A februári koncerten két fiatal vendégszólista: Oláh Vilmos és Vadászi Gyula részvételével a Művészetek Házában. Ünnepi műsoruknak "Paganini, a hegedűsök hegedűse" címet adták. Földesi Lajos karnagy zenetanári felvezetéseivel emlékezetes hangversenyt adott a születésnapját ünneplő zenekar.

Február 24.

A Garay Gimnázium Öregdiák szövetsége vendégeként Czakó Gábor író A gazdaságkor titkai kötetére épülő előadást tartott  "Mi a helyzet?" címmel.

Március 3.

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Gárdonyi Zoltán Református Kórus, amely eddig egyházi eseményekhez kötötten 150 hangversenyt adott. Fennállásuk alatt számos hazai és nemzetközi elismerésben részesültek.

Március 4.

Az Irodalom Házában mutatta be dr. Töttős Gábor a PTE IGYFK docense legújabb kötetét, amely "Emlékezetre méltó" címmel, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Megyei Honismereti Egyesület támogatásával jelent meg.

Március 7.

Csuhaj Tünde tojásfestő művész művei a nemzetközi tojáskiállításon, Franciaországban a franciaországi Compiegne-ben két napig voltak láthatók.

Március 13.

Szeri Árpád újságíró az országos televíziók "Szerencsekerék", "Mindent vagy semmit""Százból egy""Ki nevet a végén" vetélkedői után a"Multimilliomos" versenyen is indult és nyert.

Március 22.

A Budapesten a Művészetek Palotájában a X Nemzetközi Kórusversenyen, amelyen 15 nemzet 61 kórusa lépett fel, a szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes vegyes kari kategóriájában műsoráért arany diplomát kapott.

Április 11.

A Babits Mihály Emlékmúzeum épületében megnyílt a Baka István Emlékszoba, amelyet a család és nagyszámú érdeklődő jelenlétében Tolnai Ottó kortársköltő nyitott meg.

József Attila születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett versenyen a megzenésített vers kategóriájában Molnár István (Dr. Kelemen Endre Szakközépiskola) és Kovács Gergő (Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola) 10.b. osztályos diákja aranydíjat, a Dienes Valéria Általános Iskola triója és a Garay Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett.

Április 15.

A Pécsi Kamarakórus és a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes közös hangversenyt adott. Ez alkalommal köszöntötték a 75 éves Tillai Aurél Liszt- és Magyar Örökség Díjas karnagyot.

Április 16.

A 35. születésnapját ünneplő Babits Mihály Művelődési Ház színháztermében Kocsis Imre Antal polgármester mondott ünnepi beszédet. Elismeréssel illették Halmai Gáborné volt igazgató (1997-2002), Szabadi Mihály volt igazgató helyettes, és Matókné Kapási Júlia jelenlegi igazgató (2002-től) munkáját. Az intézmény korábbi vezetői dr. Vadas Ferenc,(1970-1976) dr. Dobos Gyula, (1976-1980) Kaczián János,(1980-1983) dr. Say István, Kispál István, Bonfig Ágnes tárgyjutalomban részesültek.

Április 22.

Az 1990-ben alakult ART?999 Tolna Megyei Egyesület a megyében élő amatőr képzőművészeket fogja össze, és kapcsolja be a kulturális vérkeringésbe. 15 év alatt 135 egyéni- és csoportos kiállításon mutatkoztak be tagjai Szekszárdon, a megyében és külföldön. Számos díjat nyertek. Tagjai alkotásaikkal kulturális rendezvényeken jótékonysági akciókon egyaránt részt vesznek. 15 éves jubileumukat a Ceglédi Alkotók Egyesületével közösen a Babits Művelődési Házban ünnepelték, ahol dr. Dávid Ibolya, az országgyűlés alelnöke köszöntötte, majd a Madrigál Kórus adott műsort. Állandó kiállításuk van Szekszárdon és Bonyhádon.

Április 26-május 2.

A Szekszárdi Madrigálkórus Jobbágy Valér karnagy vezetésével hat napot töltött Írországban egy nemzetközi kórusverseny résztvevőjeként. A találkozónak Cork város - idén az Európa Kulturális Fővárosa cím tulajdonosa - adott otthont. A szekszárdi kórus kitüntetésben részesült: Dorotthy Mayer különdíjat kapott a leghitelesebben előadott romantikus műért, Max Rogers Schwigen című darabjáért.

Május 9.

Fusz György szobrász és kerámikus művész alkotásaiból fotóreprodukciós kiállítás nyílt a Garay tér 8 szám alatti Kapualj Galériában.

Május 10.

A Brit Kulturális Intézet Igazgatója, Jim McGroth (az Egyesült Királyság kulturális attaséja) 300 kötet könyvet ajándékozott az Illyés Gyula Megyei Könyvtárnak. A közel félmillió forint értékű könyvet az angolul tanuló diákok tudják hasznosítani.

Június 1.

A sikeresen szerepeltek a XIV. Élő Népművészet Kiállításon a szekszárdi népművészek 3 aranyérmet, (Oláh Márta, Szuper Krisztina, Fodorné László Mária) 4 ezüstöt és 1 bronzérmet szereztek.

Június 3.

Tanácskozás t szervezett a PTE IGYFK József Attila év keretében József Attila költészetének tanítása címmel. A tanácskozáson megjelent és előadást tartott a hazai József Attila kutatás számos elismert kiválósága. A tanácskozás szervezője dr. N. Horváth Béla főigazgató volt.

Június 16.

A Garay Művészeti és Sport Általános Iskola énekkara a csehországi Olomoucban a nemzetközi kórusfesztiválon ezüstérmet szerzett.

Június 19.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban az érdeklődők bepillantást nyerhettek Ordas Iván 1998-ban elhunyt író, újságíró olvasónaplóiba, amelyekben az 1981 és 1993 között elolvasott ezeregy kötetről írott gondolatait ismerheti meg az utókor. A könyvtár tervezi a napló(k) kiadását.

Június 21.

T. Litovkina Anna főiskolai tanár Közmondástár című könyvét Budapesten az MTA Nyelvtudományi Intézetében megrendezett könyvvásáron mutatta be.

Június 21.

Dr. Jánosi György a főiskola volt tanára, a Szekszárdról induló politikus, mintegy 15 évi aktív közéleti szereplés után verskötettel jelentkezett. A "Részeg angyalok" című kötetének első bemutatója Szekszárdon volt a megyei könyvtárban régi ismerősei, barátai körében.

Június 23.

Szentendrén a Skanzenben a dél-dunántúli tájegység népi építészetét, népi lakáskultúráját, a paraszti életmódját bemutató kiállítást Dr. Mádl Ferenc államfő, Baranya, Somogy és Tolna megye közgyűlési elnökei méltató szavait követően a NKÖM kulturális államtitkára nyitotta meg és adta át nagyközönségnek. A sok száz jelenlevő érdeklődőt az egész napos programban a különböző művészeti csoportok tucatjai szórakoztatták. Ebben az egységben kapott helyet Bogár István őcsényi portája.

Júniusban

"József Attila olvasatok az irodalomórán" címmel rendezett konferenciát Szekszárdon a PTE Illyés Gyula Főiskolai kara, a Magyar Irodalomtörténeti társaság, a József Attila Társaság, valamint a Pécsi Akadémiai Bizottság. E szakmai konferencián emlékeztek meg a költő születésének 100. évfordulójáról is.

A 100 éve ismét várossá nyilvánított Szekszárdot köszöntve jelent meg a Szent László Napi Vigasságokra Nagy Janka Teodóra és Rühl Gizella ünnepi kiadványa, a "Szekszárd minden időben" -Rühl Gizella művészi fotóival Nagy Janka Teodóra tollából háromnyelvű kísérő szöveggel. Ugyanekkor Szabó Géza és Nagy Janka Teodóra - szekszárdi családokat bemutató kötete: "Körülöttünk élő múlt" címmel.

Június 24.

Az 1965-ben alakult Liszt Ferenc Szekszárdi Pedagóguskórus (alapító karnagyaik: Fertőszögi Béláné és Gerse József) hangversennyel ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A Fesztivál díjas kórus a határainkon belüli szereplések mellett mintegy tíz országban lépett fel, képviselte a magyar kórusmuzsikát. 1992-ben a Szekszárdi Big Band-dal közösen bemutatott Tomsics Rudolf: "Chistus Vincit - Szekszárdi Jazz Mise" című műből kazetta, CD és TV felvétel is készült, a 40. évforduló műsorából, Lozsányi Tamás orgonaművész közreműködésével, CD és DVD. A Tomsics művel II. János Pál pápát is köszöntötték magyarországi látogatásán. Az Anducska Adrienn karnagy vezette kórust a születésnapi koncerten a vajdasági Óbecse partnerkórusa is köszöntötte.

Június 24.

Juhos László szobrászművész kisplasztikáiból nyílt kiállítás a régi megyeháza földszinti előterében.

Június 25.

Fusz György kerámikus, szobrászművész a Babits Emlékház kertjében gyertyafényes kiállításon mutatta be alkotásait.

Június 28.

A 2005. évben második alkalommal került megrendezésre a Digitális Filmnapok Szekszárd rendezvény. A zsűri tagjai voltak: Jancsó Miklós, Makk Károly, Grünwalszky Ferenc, Kardos Sándor, Pados Gyula, Proff. Karl Bardos. Az ötletgazda, főszervező: Kindl Gábor. A szekszárdi rövidfilm fesztiválon 53 stáb forgatott. A fődíjat a Trigon című film nyerte.

Július 3.

A szarvasi IX. Országos Szólótánc Fesztiválon a Liszt Ferenc Művészeti Iskola a Bartina Néptánc Egyesülettel karöltve két párost indított a rangos versenyre. Mecseki Boglárka Sipos Gergővel, Vida Enikő Péter Zoltánnal táncolt és szereztek két különdíjat: a sárközi ruhákért és a legszebb szabadon választott táncért. Az eredmény-hirdetésen Sipos Gergő ruhájára tűzött "Bokréta" az országos I. díjnak megfelelő elismerés volt.

Július 3.

A Garay tér rendezése régészeti szempontból is jelentett újdonságot, figyelemre méltó leleteket találtak. Az egyik egy Árpád korból származó, a másik a hódoltság idejéből. A leletekről Ódor János a Wosinsky Múzeum régésze számolt be.

Nem sokkal később (július 18-án) a Garay szobor mögötti területen egy vaslemezzel lezárt hűs vizű kutat is feltártak. E kút a XIX. század végén természetes része - Zöldkút néven névadója - volt e területnek. A kút megfelelő formatervezés után ismét helyet kap a téren.

Július 3.

A könyvhéten mutatták be Kis Pál István tanár, költő új könyvét: "In Baccho et Venere" - Versek a borok szerelméről és a szerelmek boráról című kötetét. Ezzel a "Mirtuszlevelek Bakkhusz kertjéből" és a "Négyszemközt az Úrral" című kötetek után immár háromra bővült a bor ihlette verses könyveinek száma.

Július 12-17.

Szekszárdon, Kalocsán és Baján zajlott, nagy közönségsikerrel a XV. Duna-menti Folklórfesztivál, amelyre szerte Európából - sőt a tengeren túlról is - érkeztek együttesek. A fesztivál a néptánc, a népzene és a tárgyalkotás nagy seregszemléje volt.

Júniustól-novemberig

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár nagyszámú, sok érdeklődőt vonzó rendezvénnyel csatlakozott a Nagy Könyv mozgalomhoz. Március 24 és december 15 között 39 ismert személyiség és néhány diák olvasó mondta el véleményét legkedvesebb könyvéről és egyben "örökbe fogadott" egy-egy könyvtári könyvet. Képviselő, közgazdász, lelkész, újságíró, jogász, bankár, tanító, helytörténész, vállalkozó, könyvtáros stb. szerepelt az Öt perc az irodalomról sorozat könyvtári bemutatóin.

Augusztus 13.

Szárazon és vízen Európában címmel nyílt meg a Magyar Vízfestők Társaságának kiállítása a Művészetek Házában. A szekszárdi művészek közül Baky Péter és Kemp Zsuzsa, illetve a szekszárdi kötődéséről is ismert Szily Géza alkotásai láthatók a tárlaton.

Augusztusban

Vágó Bernadett , az Operettszínház "tündéripari tanulója", végzős stúdiós növendéke megmentette a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik fő produkciójának számító Rómeó és Júlia musical előadását, ugyanis a szekszárdi ifjú hölgy ugrott be és vette át Szinetár Dóra szerepét az előadásokon.

Decemberben az is kiderült, hogy a musical szerzőjének - Frank Wildhornnak -az egyetértésével Ő kapta meg a "Rudolf - Az utolsó csók" című musical budapesti világpremierjének női főszerepét is, tehát ő jeleníti meg Vetsera Máriát.

Augusztus 26.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeumban e napon került az olvasók kezébe az intézmény névadójáról, "..a jeles pap, a kitűnő férfiú, a nagy tudós?" címmel készült kötet. A nyolc szerző (Gaál Attila, Zalai-Gaál István, Torma István, V. Péterfi Zsuzsanna, Ódor János Gábor, K. Németh András, Balázs Kovács Sándor, V. Kápolnás Mária) kilenc tanulmányából álló reprezentatív kivitelű könyvet dr. Gaál Attila igazgatója szerkesztette és Gondár Mária a MTA Régészeti Intézetének igazgató helyettese mutatta be az érdeklődőknek, méltatva a kötet érdemeit.

Szeptember 1.

A megyehét rendezvénysorozat első kulturális rendezvénye Nemessányi Gyöngyi képeiből rendezett kiállítás volt, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár előterében és folyosógalériájában. A kiállítást Decsi Kiss János nyitotta meg.

Szeptember 2.

A megyehéten szervezett hagyományos Levéltári Nap keretében mutatták be a "Szekszárd a XX. század első évtizedében" című kötetet. A kilenc szerző tanulmányát (Aradi Gábor, dr. Braun Sándorné, Csekő Ernő, Cserna Anna, Dobos Gyula, Kaczián János, Major Attila, Ruzsa Éva, V. Kápolnás Mária és a számos fotót, négy korabeli térképet tartalmazó kötetet dr. Dobos Gyula főlevéltáros, a Tolna Megyei Levéltár igazgatója szerkesztette. Az Ő tanulmánya 52 neves szekszárdi polgárt mutat be, olyanokat, "akik a rendezett tanácsúvárossá válás és a városi lét első évtizedeiben meghatározó, de legalább jelentős szerepet játszottak a megyeszékhely életében." Itt szerepel a század első felében díszpolgári címet kapott tíz személy is.

A X. Levéltári Napon a konferencia főelőadását dr. Kövér György az ELTE docense Kapitalizálódás, polgárosodás, városiasodás a dualizmus korában címmel tartotta. A várossá válás folyamatáról Kaczián János levéltáros, a virilisek szerepéről Csekő Ernő soproni levéltáros, a város villamosításáról Major Attila ny. villamosmérnök, a telefonhálózat kiépítéséről Aradi Gábor levéltáros, a város fényképészeiről, műtermeiről Viliminé dr. Kápolnás Mária főmuzeológus, jelentős szekszárdiak városban játszott szerepéről dr. Dobos Gyula tartott előadást a vármegyeháza dísztermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőknek.

Szeptember 10.

Kemp Zsuzsa fazekas, festőművész alkotásainak foto-másolataiból nyílt kiállítás a Garay 8 Kapualj Galériában. A művésznő alkotásai az Sz+ C Stúdió vitrintárában is láthatók.

A Művészetek Háza adott otthont a IV. Szekszárdi Festészeti Triennálénak, amelyet az idén Farkas István festőművész emlékére rendeztek meg.

Szeptember 14.

Első alkalommal rendeztek Szekszárdon Príma Gálát. Ezen a Tolna megyei vállalkozók által alapított Príma díjat, az egyedi üvegszoborral és a pénzjutalommal járó díjat a Művészetek Házában a Bartina Néptánc Egyesület, dr. Hulin István sebész főorvos, a Szekszárdi Jazz Quartet zongoristája és a Szekszárdi Big Band vehette át. Ők egyben jelöltjei az országos Príma Primissima díjnak.

Szeptember 15.

A Városi Galériában nyílt kiállításon ismét találkozhattak a szekszárdi művészetkedvelők Macskássy Izolda képeivel. Most " Itt van az ősz újra-újra" mottóval a szőlőt, a bort idéző motívumokkal is gazdagodott alkotásaival.

Szeptember 15-18.

Színes, színvonalas szüreti mulatságra adtak lehetőséget az idei Szüreti Napok rendezvényei. Több helyszínen, három színpadon várták programok és igazi vidám forgatag a mulatni, szórakozni vágyókat: ízléses "borok- és ízek utcája" adott lehetőséget a jó borok és ételek kedvelőinek kedvteléseik kielégítésére. A vásárosok igényes iparművészeti, népi iparművészeti termékeket ajánlottak. Több konferencia fogalakozott a borkultúrával. Természetesen ismét emlékezetes marad a szüreti felvonulás is. 

A Szüreti Napok keretében rendezték meg nyolcadik alkalommal a "Környezeti kultúra - kulturális környezet" című konferenciát. Jeles hazai és külföldi magyar személyiségek voltak a tanácskozás előadói. Többek között Tőkés László püspök, Pomogáts Béla irodalomtörténész, N. Horváth Béla egyetemi tanár, főigazgató, Vida Gábor akadémikus. A konferenciát a PTE Illyés Gyula főiskolai kara és a Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete rendezte.

Szeptember 23.

A Művészetek Házában zárult a József Attila Ifjúsági Verspályázat. A Lázár Ervin vezette bírálóbizottság nevében Kis Pál István értékelte a pályamunkákat. A pályázat első helyezettje Ördög Tamás, második helyezettje Elter Csaba szekszárdi fiatalok lettek.

Szeptemberben

A 27 éves szekszárdi német nemzetiségi, arany minősítésű "Mondschein" kórus születésnapját itthon fellépésekkel és egy németországi szerepléssel is ünnepelte: Frankenthalban és Speyerben a Dunamenti Svábok Hagyományápoló Egyesületének 50. évfordulójának tiszteletére rendezett műsoron többször is felléptek.

Október 21.

A megyei és városi önkormányzat, levéltár, múzeum, főiskola, általános művelődési központ és honismereti egyesület által kiírt XXXIII. Tolna megyei helytörténeti pályázaton az első díjat Dobos Zsuzsa Szekszárdon született, a Garay János Gimnáziumban érettségizett hölgy nyerte el "A tudomány embere: Szita László" című dolgozatával, amelyben a Baranya Megyei Levéltár idén elhunyt - megyénkben is jól ismert - nyugalmazott igazgatójának , a kiemelkedő történésznek életét, munkásságát dolgozta fel.

A már 14 éve működő Szekszárd Forma Symposion Művésztelep alkotóinak idei szobrait és kisplasztikáit bemutató kiállítást Sörös József festőművész nyitotta meg. A művésztelep létesítőjének és működtetőjének, Szatmári Juhos László szobrászművésznek az idei vendégei Hornyok Beáta pécsi, Sörös Rita kaposvári, Szabó György és Zocskár Andrea budapesti művészek voltak.

Október 24.

J.S. Bach halálának 225. évfordulójára hangversennyel emlékezett meg az Illyés Gyula Megyei Könyvtár a Művészetek Házában. Közreműködött: Szuprics Edit ének- és Forgó György orgonaművész.

Október 28.

László Ibolya a Tolnai Népújság nyugalmazott újságírója munkásságáért a megyei könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetének "Az olvasókért, a kultúráért Tolnában" című elismerést vette át Szekszárdon az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban.

Októberben

Szekszárdon is bemutatkozott nagysikerű "Arcok Indiából és Nepálból" című foto-kiállításával Rühl Gizella fotós.

Novemberben

Ferdinándy György Puerto Ricóban élő magyar író A Pourtales Kastély lakói című könyvének bemutatója az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban volt. Ferdinandy Györgyöt ismerősként - immár ötödik alkalommal - fogadta a szép számú közönség. Az írót és új könyvét Antall István a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője méltatta.

November 8.

Kiállítás nyílt Fusz György Ferenczy Noémi-díjas kerámikus, szobrászművész, főigazgató-helyettes munkáiból a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar főépületében. A tárlatot Aknai Tamás egyetemi tanár nyitotta meg. Az 50. születésnapját ünneplő művésznek mintegy száz alkotását bemutató albuma is megjelent.

A Liszt hagyományok ápolásának keretében a Művészetek Házában. sorra kerülő Liszt- emlékesten Ancil Anita, Deák László, Dobai Jenő, Klézli János, Kugler Zsuzsa, Lang Ottilia és Lozsányi Tamás lépett fel.

November 11.

Ebben az évben negyven éves a Szekszárdi Madrigálkórus. 1965. november 2-án alakult 12 énekesből, dr. Partos János vezetésével, a Tolna megyei KISZÖV, a MESZÖV és a Szekszárdi ÁFÉSZ támogatásával. Az énekkar vezetését 1974-ben Ligeti Andor vette át, majd 1981-től Jobbágy Valér áll a kórus élén. A 40 éves együttes több mint 530 alkalommal lépett fel, 29 külföldi szereplésen vett részt. Számos díjjal, elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön egyaránt. Kazetta és CD őrzi sikeres számaikat. Több tucat oldalt töltenek meg azok a művek, amelyeket a kórus énekelt, s énekel ma is. Több mint kettőszázan mondhatják (mondhatták) magukról, hogy a Madrigálkórusban énekeltek, énekelnek.

November 12.

A Babits Mihály Művelődési Ház színháztermében ünnepelte telt házas közönség előtt alakulásának 10. évfordulóját a "Tücsök klub".

A számos hazai és külföldi sikerrel, két CD-vel dicsekedhető, gyerekeket és ifjakat együtt tartó együttes sokszínű, igényes műsorral lépett fel.

November 15.

A Francia és német barokk lantmuzsikájából ízelítőt adó Kónya István Barokklant estjének a Művészetek Háza adott otthont.

November 16.

Az I. Béla Gimnázium folyosó-galériájában Kass Jánosnak - a modern magyar grafika élő legendájának - az alkotásaiból nyílt kiállítás. A tárlatot Schubert Péter grafikus nyitotta meg.

Novemberben

Szabó Magda írónőt 88. születésnapja és a "Für Elise" című regénye százezredik példányának eladás alkalmából köszöntötték az Irodalmi Múzeumban. Az írónő ajándéka összes műveinek bőrkötéses kiadása volt, amelyet a Szekszárdi Nyomda készített.

November 25.

A Nagykönyv játék középiskolásoknak rendezett versenyének országos elődöntőjébe jutott az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola csapata. A csapat tagjai: Tóth Csilla, Patkós Attila és Váradi Zoltán, felkészítő tanáruk Mikola Edit.

November 26.

Három év után újra "Tendenciák" címmel rendezett kiállítást a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Festő szakosztálya a szekszárdi Művészetek Házában. Ezen a magyar festészet legújabb törekvéseivel találkozhatott a közönség. A kiállítást Novotny Tihamér művészeti író nyitotta meg.

November 29.-december 2.

Művészeti héttel ünnepelte alapításának 50. évfordulóját a Liszt Ferenc Zeneiskola (mai nevén Művészeti Iskola). A programsorozatban előadások hangzottak el Liszt Ferencről (Madarász Gábor zeneszerző, egyetemi tanár, dr. Töttős Gábor helytörténész), és természetesen több koncerttel is emlékeztek (növedékhangverseny, egykori zeneiskolások hangversenye, tanári hangverseny) a félszázados évfordulón.

December 3.

A Szekszárdi Kamarazenekar hivatalosan most ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a Művészetek Házában. A zenei pályára készülő fiatalokból, zenetanárokból és lelkes amatőr zenészekből álló együttes - Földesi Lajos hegedűművész, művészeti vezető irányításával - rendszeresen ad hangversenyt Szekszárdon, városi rendezvényeken, ünnepi alkalmakon is. Szinte minden évben részt vettek külföldi turnékon (Svájc, Németország), hangversenyeiken számos neves vendégművész lépett fel, eddig három CD-jük jelent meg. Mintegy 200 koncert, 180 mű megszólaltatása kísérte ezt a húsz évet. A zenekar munkáját számos városi és megyei díjjal ismerték el.

A jubileumi hangversenyen, a Művészetek házában a Földesi Lajos vezette együttes szólisták közreműködésével lépett fel: Erős Ditta Rebeka 12 éves zeneiskolás növendék mellett Hepp Attila trombita-, Farkas Katalin hegedű- és Kovács Endre orgonaművész voltak a vendégek.

November 30.

"Örökségünk - Tolna megye évszázadai" címmel mutatja be új kiállítását a Wosinsky Mór Megyei Múzeum . Az új kiállításon a színvonalas látvány és a tudományos igényesség együtt van jelen. A forgatókönyvet a bemutatott kor- és témák szakemberei dr. Gaál Zsuzsanna irányításával készítették el. A kiállítást Koncz Erika a NKÖM helyettes államtitkára nyitotta meg.

December 30.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár "Az én Nagy Könyvem" irodalmi sorozat keretében Schubert Éva érdemes művészt, színésznőt, rendezőt látta vendégül a Német Színházban. A művésznő az Abigél című Szabó Magda regény "arca" volt a művet bemutató tv-s adaptációban. A beszélgető partnere Taskovics Judit színésznő volt.

Novemberben

A Liszt Ferenc Művészeti Iskola két növendéke részesült rangos elismerésben az Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen: Erős Ditta Rebeka kiemelt nívódíj mellett elnyerte a Ferenczy György különdíjat is a legjobb romantikus darab bemutatásáért.

Farkas Judit ugyancsak kiemelt nívódíjban részesült és külön díjat is kapott az általa előadott Bartók mű tolmácsolásáért. Erős Dittát Erős Máté Éva, Farkas Juditot Dobai Tamásné zenepedagógus készítette fel.

December 9.

A Gárdonyi Kórus a Magyar Kórusok Napja , Kodály Zoltán születésének 123-ik évfordulóján saját szervezési rendezvényen ünnepi hangversenyt adott. Az összkart Sapszon Ferenc Liszt-, Bartók-, Pásztory- díjas karnagy, kiváló művész vezényelte.

December 9-10.

A Bartina Néptánc Egyesület ismét bemutatkozott évzáró műsorával a Babits Mihály Művelődési Ház nagytermében. A táncosok ismét két telt háznyi közönséget vonzottak igényes, szép műsorukkal.

Decemberben

A I. Béla Gimnázium iskolai énekkara első helyezést ért el egy hazai olasz nyelvű országos dalfesztiválon. A kórus vezetője Haffner Zsoltné, az olasz nyelv tanára Primosics Ivett.

December 13.

A Tolna Megyei Közgyűlés a Levéltár élére újabb 5 évre Dr. Dobos Gyula jelenlegi igazgatót nevezte ki.

December 20.

A Szekszárdi Madrigálkórus és a Pécsi Schola Cantorum Sopianensis - mindkét együttes karnagya Jobbágy Valér - karácsonyi hangversennyel köszöntötte a közelgő ünnepek alkalmából Szekszárd zeneszerető közönségét a Babits Mihály Művelődési Ház márványtermében.

Decemberben

Ismét új könyvvel jelentkezett Darvas Ferenc költő. A "Köveken csillanó fény" című kötetében gyermek- és kamaszkori írásait tette közzé.

December 31.

Január elsejével - 17 év vezetői munka után - nyugdíjba vonult Elekes Eduárdné az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója, Tolna megye és Szekszárd város könyvtárügyének és kultúrájának elkötelezett egyénisége, országosan elismert könyvtáros szakember, könyvtári szakfelügyelő, a Magyar Könyvtárosok egyesülete-, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Kulturális Bizottságának- és a Tolna Megyei Honismereti Egyesület elnökségének is tagja.

Az igazgatói székben Liebhauser János, az intézmény eddigi igazgató-helyettese követi.