Emlékezés

Január 19.

Neves írók, irodalomértők emlékeztek Szekszárd szülöttjére Mészöly Miklós íróra. A tanácskozásra a születésnapon túl az adott különös alkalmat, hogy átadták a nagyközönségnek a Mészöly Miklós bútoraiból, tárgyaiból, könyveiből berendezett Irodalom Házát. A berendezéseket, tárgyakat Polcz Alaine ajánlotta fel a városnak. Az avatóünnepségen Görgey Gábor író, egykori kulturális miniszter és Esterházy Péter író emlékezett Mészöly Miklósra az írótársra, barátra. A házban záruló szakmai programon adták át a Mészöly Miklósról elnevezett díjat Márton László írónak, és emlékplakettet kapott Lovas Csilla muzeológus, a kiállítás rendezője.

Február 10.

A Babits Mihály Művelődési Házban mutatták be A Soá Napja c. filmet, amelyben a holocaust Tolna megyei túlélőinek vallomásaival ismerkedhettek meg a jelenlévők. Néhai Beck Jenőné, valamint Gliedné Berger Szeréna, Lőwiné Berger Bella és Váradi Istvánné idézték fel a 60 éve velük történteket.

Október 28.

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata halottak napja alkalmából megemlékezett az I. és a II. világháborúban elhunyt hősökről, a Szent István téri emlékműveknél.

Október 30.

A három évvel ezelőtt 23 éves korában elhunyt Szabó János ifjúsági triatlon világbajnokra emlékeztek a városi sportcsarnokban emléktáblájának avatásán. A tragikusan fiatalon elhunyt sportolóra Módos Ernő, dr. Gabi Géza és Maracskó Tibor, öttusa világbajnok, a triatlon szövetség egykori elnöke emlékezett, Szabó János családtagjai, volt sport- és diáktársai, fiatal és felnőtt tisztelői körében.

November 11.

A tíz éve elhunyt Baka István emlékét, műveit idézték fel Szekszárdon a régi megyeháza dísztermében. A TIT szervezésében zajló rendezvényt dr. Gesztesi Tamás ny. osztályvezető főorvos, a TIT elnöke nyitotta meg. A költőre -családja, irodalomtörténészek, pályatársak, barátai és tisztelői körében- Zala Tibor költőtárs, Fried István irodalomtörténész, Töttős Gábor helytörténész, Olasz Sándor, Árpás Károly és Lovas Csilla irodalomtörténészek emlékezetek. Bemutatták az "Egy csepp méz" című portréfilmet, amelyet Baka Istvánról 1995-ben készített Kis Pál István és Gacsályi József.

A program további részén a Deutsche Bühnében Baka István műveit idézte Orbán György tanár, versmondó és Gacsályi József könyvtáros, író. Ezt követően előadóművészek Darvasi László: A berlini fekete füzet című alkotásából készült pódiumjátékot adták elő.

November 12.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár, és a Szegeden bejegyzett Baka István Alapítvány szervezésében e napon került sor a harmadik Baka István vers-, énekelt vers és prózamondó versenyre.

A versenyen a középiskolások között Illés Lilla az I. Béla Gimnázium tanulója lett a legjobb. A Magyar Versmondásért Alapítvány különdíját Sipos Kata ugyancsak az I. Béla Gimnázium tanulója kapta. A Baka család különdíját Haraszti Ágnes, Szekszárd polgármesterének különdíját Novotny Adél, a Baka István Alapítvány különdíját Duzmath Zsófia - valamennyien a Garay János Gimnázium tanulói - kapták.

November 28.

Születésének századik évfordulóján szakmai és emberi értékeinek felmutatásával, pályafutásának bemutatásával, orvos-társai és leánya visszaemlékezésével idézte fel a Szekszárdi Vasárnap dr. Sigora Bálint emlékét, aki 1950-től évtizedeken át a szekszárdi kórház vezető röntgen-főorvosa volt.