Egészségügy

Márciusban

A Balassa János Megyei Kórház által szervezett regionális kardiológiai konferencián, Szekszárdon, a régió megyéinek kardiológusai és háziorvosai vettek részt. Az ülésen dr. Papp Lajos kardiológus professzor elnökölt. A szakemberek az elmúlt öt évet értékelve megállapították, hogy a dél-dunántúli régióban a szív és érrendszeri betegségekben elhunytak arányát az ország más területein mért 16%-os szintjével szemben 12%-ra sikerült csökkenteni.

Április 6.

Egészségügyi delegáció érkezett Bautzenből a megyei kórházba. A vendégek által hozott műszereket Frankné dr. Kovács Szilvia a megyei közgyűlés elnöke és dr. Muth Lajos igazgató-főorvos vette át.

Május 7.

A megyei kórházban ünnepi ülésen emlékeztek az ápolók nemzetközi napjáról. Számos szakmai és szakmapolitikai előadás hangzott el. A Magyar Ápolási Egyesület és az Ápolói Kamara Molnárné Bay Erzsébetet kitüntette.

Május 24.

A szekszárdi Balassa János Megyei Kórház közvetlen informatikai összeköttetése fog megvalósulni a dél-dunántúli fekvőbeteg intézményekkel az Európai Uniótól erre a célra nyert pályázati összegből. Ezzel lehetővé válik, a koordinált, gyors, biztos betegellátás.

Szeptember 4.

Babamentő inkubátort helyeztek el a szekszárdi kórház gyalogos bejárójába. Az országban a 12. ilyen készüléket az Egészségügyi Minisztériumtól kapta a kórház. Az inkubátort dr. Schultz Károly a Gyermekosztály vezető főorvosa mutatta be a sajtó képviselőinek.

Október 15.

A Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza ismét rangos rendezvénnyel emlékezett névadójára: Kórházi Tudományos üléssel, a 35 év alatti munkatársak díjnyertes pályázatainak bemutatásával; ünnepi tudományos üléssel, ezen vendégelőadókkal: emeritus dr. Varró Imre és prof. dr. Kellermayer Miklós előadásával, valamint dr. Kelemen Endre nyugalmazott osztályvezető főorvos szubjektív hangú visszatekintésével.

A rendezvény keretében dr. Bajor Klára bőrgyógyász osztályvezető főorvos és Nagy Károlyné aneszteziológiai vezető szakasszisztens miniszteri dicséret kitüntetést vehettek át. Balassa-díjban részesültek dr. Erdős Zsuzsa szemész főorvos, Kapéterné Tarnóczi Eszter sebészeti ápoló és Bors György élelmezési csoport-vezető.

Dr. Homoki Éva reumatológus, dr. Salamon Ágnes és dr. Ulrich Gabriella belgyógyász főorvosi, többen adjunktusi kinevezést vehettek át, illetve pályadíjban részesültek.

November 8.

Véradás t szervezett a Vöröskereszt, most az Illyés Gyula Főiskolán. Ennek különös jelentősége van azért, mert itt hatvannyolc, főleg fiatal főiskolás, középiskolás volt a véradó.

Novemberben

Az Egészséghét keretében Monspart Sarolta 14-szeres tájfutó magyar bajnok, világbajnok, maratoni futó volt Szekszárd vendége a Babits Mihály Művelődési házban.

Decemberben

Negyedszázada működik önálló ortopédiai osztály a megyei kórházban. Erről az évfordulóról is megemlékeztek a vármegyeházán megrendezett Fiatal Ortopéd Orvosok Fórumán. A rendezvényen dr. Moser Tamás főorvos idézte fel az osztály legfontosabb állomásait dr. Bíró Imre alapító osztályvezető munkásságától napjainkig.