Civil szervezetek

Január 9.

A doni áttörés halottaira emlékeztek Szekszárdon a II. világháború áldozatainak emlékművénél a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a II. Világháború Hősi Halottaiért és Áldozataiért Egyesület, a történelmi egyházak képviselőivel együtt.

Január 23.

Megállapodás t írtak alá Szekszárdon dr. Törökné dr. Kaszás Rózsa városi rendőrkapitány és Sárközi János József, a Szekszárdi Roma kisebbségi Önkormányzat elnöke, aminek célja a rendőrség és a cigányság közötti konfliktus- és előítélet-mentes viszony, a kisebbségi önkormányzat és a rendőrkapitányság közötti párbeszéd megteremtése.

Január 24.

A Léleképítő előadás-sorozat keretében, a felújított művelődési házban elsőként dr. Papp Lajos szívsebész professzor tartott előadást  "A magyarok békétlensége" címmel.

Február 7.

A Nemzeti Fórum mozgalom céljáról tartott előadást a létrehozó Lezsák Sándor Szekszárdon a belvárosi plébánia közösségi házában. Az összejövetelen előadóként szerepelt: dr. Bíró László püspök és Potápi Árpád országgyűlési képviselő.

Február 18.

Fennállásának 5-ik évfordulóját ünnepelte a mozgássérültek egyesületének Napsugár Ifjúsági Klubja. Ácsné Oláh Gabriella számolt be az elmúlt évről, és felmerült más ifjúsági szervezetekkel való kapcsolat szükségessége.

Március 30.

A Vállalkozói Szalon vendége volt dr. Fodor Gábor az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi Bizottságának elnöke. Török Gábor politológus, a Corvinus Egyetem oktatója (április 8.) és dr. Csaba László közgazdász (április 14.) a Közép-európai Egyetem professzora, aki a Magyar gazdaság helyzete az Európai Unióban címmel tartott előadást.

A rendezvényeknek a Mészáros Borház adott otthont.

Április 4.

A szekszárdi Rotary Klub szervezésében a Művészetek házában a Pécsi Ifjúsági Ház vonószenekara és a szekszárdi zeneiskola három kiváló növendéke adott hangversenyt. A koncert bevételéből a  "Méltósággal az út végén" hospice alapítványt támogatta a Klub.

E rendezvényen adták át Erős Dittának a zeneiskola 11 éves zongora tanszakos tanulójának a Rotary Klub 60 ezer forintos jutalmát is.

Április 6.

Megalakulásának 5. évfordulóját ünnepelte a Szekszárdi Nőegylet Egyesület. Az ezen alkalomból a város általános iskolásainak hirdetett rajzpályázatra 95 munka érkezett, amelyből 8 rajzot jutalmaztak. A Garay Gimnázium dísztermében élénk médiaérdeklődés mellett került sor a díjak átadásra.

Június 2.

A Pécsi Akadémiai Bizottság Tolna megyei tagjai egyhangú döntéssel dr. Horváth Bélát, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar főigazgatóját, valamint dr. Katona Tamást a Paksi Atomerőmű Rt tudományos munkatársát választották területi képviselőiknek.

Június 2.

A TIT meghívására dr. Ormos Mária akadémikus, történész professzor, emeritus, a PTE egyetemi tanára ezúttal Hitlerről tartott előadást.

Június 9.

A Szekszárdi Civil Kaszinó meghívására az egészségügy helyzetéről Somody Imre tartott előadást.

Június 13.

A léleképítő előadássorozat keretében ezúttal a Lórántffy Zsuzsanna élete c. monodrámát láthatta, hallhatta a közönség a Babits Mihály Művelődési Házban.

Szeptember 12.

A Léleképítő előadássorozat keretében dr. Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár tartott előadást "Boldogság - boldogtalanság" címmel.

Október 8-9.

Mintegy kétezer ötszázan vettek részt a 15. Országos Roma Napon. A rendezvényen jelen volt a város és városkörnyék két országgyűlési képviselője: Halmai Gáborné és dr. Braun Márton. A kulturális műsoron hat hagyományőrző csoport lépett fel. A találkozó keretében elismeréseket is adtak át: Lakatos Ferenc szekszárdi lakos a "Cigányságért" kitüntetést, Kovács Ferenc vállalkozó arany kitűzőt vehetett át.

Október 10-16.

Az idén 10. alkalommal rendezte meg a Szekszárdi Mentálhigiéniai Műhely a Pszichológiai Kultúra hetét. Ezen a programon a fő téma a bizalom szerepe volt: többek között a párkapcsolatokban, a szülő és a gyerek közötti viszonyban, a szülőszobában, a gyógyulás folyamatában.

Október 11-15.

Érdekes és tanulságos élmény várt mindazokra, akik ellátogattak a Toldi u.3. számú épület alagsori termeibe. Az ide betérők megtapasztalhatták, hogyan szereznek benyomásokat, hogyan tájékozódnak környezetükben a nem látó társaik. A helyiségekbe Freund Antal szobrász húsz művéből, egy teljesen elsötétített teremben rendeztek kiállítást. Ezen a tárlaton a vak emberek mozogtak és tájékozódtak sokkal magabiztosabban, mint látó társaik.

Október 24.

A dr. Tóth Csaba által szervezett Léleképítő sorozat vendége volt dr. Hegedűs Loránd református püspök, aki ez alkalommal Arany János költészetéről tartott előadást.

November 14.

Balczó András az öttusasport legendás magyar alakja (a müncheni olimpia bajnoka, ötszörös egyéni és ötszörös csapat-világbajnok) a Léleképítő előadássorozat keretében találkozott szekszárdi hallgatóival.

November 17.

A Szekszárdi Vállalkozói Szalon 70. rendezvényének miniszter vendége volt. Dr. Petrétei József az igazságügyi tárca vezetője a reformokról és a minőségi jogalkotásról tartott előadást hallgatóinak.

November 26.

Lezsák Sándor országos elnök jelenlétében megalakult Szekszárdon a Nemzeti Fórum Egyesület Tolna megyei Szervezete. A megyei szervezet elnökévé Belánszky Juditot, volt középiskolai igazgatót választották meg.

December 8.

Szekszárd Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma megrendezte IV. Városi Konferenciáját. Halmai Gábornénak, a fórum elnökének köszöntő szavai után többek között Topánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet mb. igazgatója és dr. Kiss Mária az Egészségért alapítvány elnöke tartott előadást.

December 12.

Fél millió forint gyűlt össze a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára belépőjegyekből és adományokból a Művészetek Házában rendezett jótékonysági hangversenyen, amelyen a Liszt Ferenc Művészeti iskola növendékei, Lányi Péter és Husek Rezső, valamint a dévai Turul Együttes adtak műsort. Az estet az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete szervezte. A jelenlévőket az est háziasszonya dr. Madarassy Ágnes, az egyesület elnöke köszöntötte.