Gazdaság

Február 19.

Tavaszváró méhésznap ot tartottak Szekszárdon a régióból, valamint Horvátországból és Szlovákiából érkezett szakemberek részvételével.

Február 24.

10 éves fennállását ünnepelte a Szekszárdi Növényvédő Kft., amely eredményei alapján az ország hasonló intézményei között a 3. helyen áll.

Február 26.

A TOLNATEJ Rt. 2005-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. 1993-ig a nagyüzem állami tulajdonban volt.

Március 4.

A Magyar Borok Házában megkezdődött a szekszárdi borok bemutatása. A Ribling pincét követően egy hónap alatt 21 bortermelő egységet mutatott be Módos Ernő az Alisca Borrend nagymestere.

Március 13.

A kadarka-hagyomány teremtésének céljából találkoztak szőlész szakemberek a Mészáros Pincészetben egy kadarka bemutatón. Mészáros Pál a szekszárdi hegyközség elnöke elmondta, hogy a szekszárdi szőlőterület alig 10%-án jelenleg 20 gazda foglalkozik a kadarka termesztésével.

Március 25.

A szekszárdi borversenyre 261 bormintát neveztek be a szőlősgazdák. A számos sikeres résztvevő közül legjobb kadarka díját a Eszterbauer pince, a legjobb cuvee a Takler pince, a legjobb bikavért a Törley pezsgő pincészet, a legjobb fehérbor Németh Gábor, a legjobb vörösbor a Takler pince, a legjobb kékfrankos a Bodri pincészet termékeiből került ki.

Április 16.

A Concours Mondial de Bruxellesen világborversenyt rendeztek. A brüsszeli megmérettetésen több ezer bor közül aranyérmet nyert Vida Péter, Tüske pince, Liszt pincészet, valamint a Sebestyén borpince. A Liszt pincészet egy ezüstérmet is szerzett.

Május 7.

Szekszárdon ülésezett az MTA Földrajzi Bizottságának Tájföldrajzi Albizottsága . Témájuk volt a szőlőtermelés, borkészítés hatása a szekszárdi borvidék területére. A geomorphológiai veszélyforrások Szekszárd környékén, valamint a Gemenc ártéri mintaterületének kidolgozása.

Május 14.

A világ egyik legrangosabb borversenyén a Boudeaux-i Challenge International du vin-en a szekszárdi Gaál pincészet 2003-as cabernet franc-ja aranyérmet nyert. A pincészet másik bora ezüstérmet.

Június 2.

A Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa rangos borversenyén 165 mintából 4 bort minősített nagy arany díjjal: a Kadarka Hungaro Kft. 2003 cuveéje, a Bodri pincészet 2003-as kékfrankosa, a Mészáros pincészet 2003-as kékfrankosa és a Takler pincészet 2003-as bikavére. A minőséget mutatja, hogy a nagydíjak mellett 34 arany, 63 ezüst és 41 bronzérem is kiosztásra került.

Júliusban

Szekszárd belvárosában a Garay tér 14-16. számú épületeket lebontották. A városképileg jelentős Obsitos-ház épülettömb építése augusztusban megkezdődött. Tervezője: A2 Bt. Tervezőiroda, Sulyok Balázs vezetőtervező és Kajári J. Tamás munkatárs. A kivitelezést helyi vállalkozók végzik. Beruházó, fővállalkozó az Sz+C Stúdió Kft.

Szeptemberben

Másodszor tartottak Szekszárdon klubtalálkozót Tolna megye és a szomszédos megyék gazdasági, közigazgatási, politikai, oktatási és kulturális szereplői és közösen lobbiztak a térség fejlesztéséért. A találkozót a Paksi Atomerőmű Rt szervezte a Csapó Dániel Szakközépiskolában.

Október 11.

A nyár elején a HVB Bank fiókot nyitott Szekszárdon az Arany János utcában. Az ünnepélyes avatásra október 11-én került sor. Ezzel a kereskedelmi bankok száma 14-re emelkedett a megyeszékhelyen.

Szeptember 10.

A XXIX. Országos borversenyen aranyérmes minősítést kapott a Bodri Pincészet kékfrankos selection és Szekszárdi cuvée bora, a Fekete Borpince Cabernet sauvignonja, valamint a Szekszárdi Rt. bikavér nedűje; a rosé borok között a Tringa Kft roséja. Ezek mellett hat borosgazda hét bora kapott ezüst minősítést.

Szeptember 15-18.

A szüreti napok keretében ismét új borrendi tagokat avattak, egyikük Dúzsiné Patai Ilona asszony, a neves bortermelő családból.

Októberben

A Szent Gaál Pincészet idén a bordói bor-világversenyen, a Challenge International Du Vin-en két borral nevezett, a Cabernet franc 2003 aranyérmet, a Cabernet sauvignon 2003 ezüstérmet kapott.

Október 22.

A Van de Velde Kft az első hazai cég, amely megkapta az SA 800 nemzetközi szociális minősítést, amellyel azt ismerték el, hogy az üzemben dolgozó lányok-asszonyok jól érzik magukat munkahelyükön, ami munkaeredményeiken is meglátszik.

Október 30.

Az ATV műsorán egész novemberben több szekszárdi borász szerepelt. Beke László, a Frankfurti Szakácsolimpia négy Aranyérmes Chef-je nagyon népszerű műsorában látta vendégül a szekszárdi borászokat és az ünnepi menükhöz ajánlotta a kiváló szekszárdi borokat: a Bodri, a Dúzsi, a Fekete, a Mészáros, a Modvin, a Ribling, a Sárosdi és a Szekszárd Rt termékeit.

November 11.

Az idei Márton napi borszentelés után találkoztak a vincellérek, közöttük az a 350 szakember, akik elvégezték a Ferenc Vilmos vezette vincellértanfolyamot. Ezen alkalommal megválasztották a "Vincellérek borát". Ezt a rangot Utasi János szekszárdi termelő idei kadarkája nyerte el.

November 12.

Három új gépet állított üzembe a Szekszárdi Nyomda. A nyáron megvásárolt három berendezés közül kettő olyan, amilyen az országban még nem üzemel. Egyik ún. könyvblokk készítő, a másik könyvkikészítő sor, a harmadik egy cérnafűző gép. Ez volt az üzem eddigi történetének legnagyobb - mai áron 350 milliós - beruházása.

November 27.

A Hír TV jótékonysági borárverésén a Gundel étteremben a kalapács alá került palackok között három szekszárdi bor is szerepelt. A legnagyobb összeget, 600 ezer forintot Takler Ferenc 2003-as évjáratú, 1,5 literes magnum palackba zárt Cabernet Franc Proprietor?s boráért fizettek. 400 ezer forintért kelt el a Vesztergombi pincészet ugyancsak magnum palackba zárt 2000-es évjáratú Cuvée-je. A másik Takler borért 250 ezer és a Heimann Pincészet hat palack "Stílusgyakorlat 2002/2003" boráért 300 ezer forintot fizetett az új tulajdonos.

December 14.

A Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezetének rendezvényén Dióssy Gábor politikai államtitkár, Pogátsa Alajos megyei közgyűlési alelnök és Kocsis Imre Antal polgármester jelenlétében a Bodri Borházban adta át Fajszi Lajos megyei elnök az "Év Vállalkozója" elismeréseket Simon Andreának, a szekszárdi Európa Nyelvstúdió vezetőjének és Horváth Ferencnek a szekszárdi Horfer Serleg tulajdonosának.

Országos elismerésben részesült a Bodri Borház.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által rendezett ünnepségen Czank Géza az Sz+C Stúdió Kft. ügyvezetője 2005. év vállalkozója díjban részesült Budapesti ünnepségen.

A Szekszárdi Sz+C Stúdió Kft-t, a Kereskedelmi és Iparkamara Tolna Megyei Szervezete Nívódíj, a Dél-dunántúli Regionális Szervezet Minőségdíj kitüntetésben részesítette.