Szekszárd edzője kitüntető díj

A Szekszárd Edzője díj adományozható annak a szekszárdi székhelyű sportegyesületben foglalkoztatott edző részére, akinek növendéke a tárgyévben,

a) az adott szakszövetség által jegyzett, elismert nemzetközi, világ-, vagy európai versenyen a tárgyévben kiemelkedő helyezést ért el egyéni, vagy csapatsportágban,  vagy

b) az adott szakszövetség által jegyzett, elismert országos versenyen a tárgyévben 1.-3. helyezést ért el egyéni vagy csapatsportágban, 

és ezáltal tevékenységével hozzájárult a város országos vagy nemzetközi hírének növeléséhez.

Szekszárd Edzője:

2016:

Szepesi József (OLT TRANS Gemenc Judo vezető edzője)

1978-ban végzett sportedzőként a Testnevelési Főiskolán. Edzői tevékenységét érdemben Szekszárdon kezdte el 1979-ben. 1985-ig edzősödött, majd fejlődő vállalkozása miatt felhagyott a judóval. 1996-ban, mikor kisebbik fia komolyan kezdte venni a judót, újra edzésbe állt. Szepesi Dávid 2000-ben berobbant az ifi válogatottba, EORV bronzérme mellé egy Európa-bajnoki 9. helyet szerzett.

Szepesi József 2001-ig a Rendőr Judo Klub edzője volt.

Ebben az évben a klub edzői különváltak, s ekkor alakította meg a Gemenc Judo Klubbot. Szinte az összes versenyző az előző klubból József mellett volt, így kisebb nehézségek után 20-22 fővel zajlottak a versenyzők edzései. Toborzáskor közel 40-en jöttek le a terembe judózni, köztük a később itthon és külföldön is egyaránt remek eredményekkel rendelkező versenyzők (Ács Balázs, Sárecz Márton, Berlinger Gábor…) A klub első magyar bajnoka Hunyadi Bence lett 2005-ben diák C korosztályban, melyet közel 90 további országos bajnoki cím követett.

2012-ben új sikerkorszak indult. Az 1997-es korosztály a követkő két évben hazai szinten mindent megnyerve összesen 11 világversenyen való indulási jogot vívott ki. Sárecz Márton világbajnoki 9. helye Ifjúsági Olimpiai indulást ért, Magyarországról fiúk közül csak Ő képviselte a magyar színeket.

Amikor 2001-ben megalapította a Gemenc Judót szinte minden szabadidejét a klubnak szentelte és ez az óta sincs másként. Mindig kellő figyelemmel és még nagyobb becsülettel végzi munkáját. Felépített kellően sok nehézségen keresztül egy országos viszonylatban kiemelkedő klubot, melynek gazdasági mutatói és eredményessége is önmagáért beszélnek. Becsületessége, szemlélete átragad a keze alatt pallérozódó gyermekekre, akik így megfelelő normákat vihetnek magukkal. Pedagógiai érzéke kiváló, minden gyermek rögtön megszereti, ragaszkodásuk szemmel látható.

Tisztségei:

  • Örökös Bajnok 2004.
  • Regionális DAN Kollégiumi Elnök 2003.
  • Országos DAN Kollégiumi Tag 2004.
  • Sipos Márton Díj 2007.
  • Magyar Judo Szövetségi Elnökségi Tag 2012.

Egyesület Elnökeként javaslom a díjra Szepesi József vezetőedzőt és nagyszerű példaképet.

Példaképet, mert nagyon sok gyerek – ma már szülő – meghatározó NEVELŐJE volt és jelenleg is az. Munkáját díjazás nélkül, önzetlenül, lelkiismeretesen végzi és neveli a sportolókat, hogy megállják helyüket az életben.

Tudomásom szerint a díj először kerül átadásra az adott évben elért eredményeket figyelembe véve. Több országos bajnokságot is megrendeztünk, Szekszárd város nagy dicsőségére.

Én nagyon szeretném és kérném, hogy a díj első odaítélésekor ne csak az adott év eredményeit vegyék figyelembe, hanem az eltelt 16 év nagyszerű, kimagasló országos szinten is elismert munkásságot díjazzák. Jelenleg az OLC Gemenc Judo Klubban 120 gyerek sportol.

 

2017:

Djokics Zseljko (Kosárlabda Sport Club Szekszárd edzője)

A Vajdasági Újvidéken született Djikocs Zseljko 1976. 12. 26-án. 1999-ben Szerbiában a KK Radnicski kosárlabda csapatánál kezdett edzősködni, miután egy komoly bokasérülés miatt abbahagyta sportolói pályafutását. 2000-ben lett a felnőtt csapat edzője, melynél öt évig dolgozott, és amelyet a harmadik vonalból feljuttatott az első osztályba.

Sógora, Rátgéber László invitálására jött Magyarországra 2005-ben, először az utánpótlásban dolgozott, ahol háromszor is bajnoki címet szerzett a pécsi junior lányokkal. A felnőtt csapatnál 2008-ban lett Fűzy Ákos másodedzője. Két év közös munka után, 2010-ben lett vezető edző. 2014-ben Székesfehérváron Magyar Kupát nyert. Szerepeltek az Euroligában, ahol a legjobb nyolcba jutásért esett ki csapatával. Egy-egy bronzérmet szerzett az Adria Ligában és a Közép Európa Ligában. A 40 éves szakember időközben a magyar kosárlabdázás egyik legismertebb és legelismertebb edzője, rengeteg siker fűződik a nevéhez. A KSC Szekszárdot 2016. február óta irányítja. Idén tavasszal szenzációs szezont hagytak maguk mögött. A KSC az alapszakaszt az első helyen zárta, 20 meccséből 17-et megnyert, a rájátszást negyeddöntőjében a Vasast, az elődöntőben a Ceglédet búcsúztatta.

A soproniak elleni fináléban 3-1-re maradtak alul, de ezzel is kivívták - a szekszárdi kosárlabdázásában először - a nemzetközi kupa szereplést. 2009-ben FIBA Instructor lett, és a négy legtehetségesebb edző közé választották Európában. Volt az U18-as és U20-as magyar leány válogatott edzője is.