Nemzetközi kapcsolatok

1. Bezons

Február 23-27.
Dr. Bajor Klára főorvos vezetésével a Balassa János Kórház dolgozói szakmai úton jártak Bezonsban, ahol több kórházi osztályt, köztük az AIDS-es betegek ellátására létesített osztályt is megtekintettek Argenteuil-ben.

Áprilisban
A 27. Nemzetközi Eugene Roza Labdarugó fesztiválon a szekszárdi iskolák tanulóiból álló csapat (felkészítőjük Galambos János) ismét remekelt: negyedszer hozták el a torna legjobbjának járó kupát.

Április-Májusban
A hagyományos Pünkösdi Tornán a 2. sz. Általános Iskola labdarúgói vettek részt Bezonsban. A labdarúgók ezúttal is nagy sikerrel szerepeltek, a tornagyőzelmet is megszerezték. A velük együtt utazó szekszárdi leány kosárlabda csapat sikeres mérkőzéseket vívott a helyi hasonló korú fiú (!) csapattal.

Júniusban
A Garay János Gimnázium 10 tanulója és francia nyelvtanárai nyelvi tábort szerveztek Bezonsban. A diákokat fogadta a város vezetősége, a program szervezésében nagy segítséget nyújtott a Comitée de Jumelage elnöksége

Október 26-31.
A Liszt Ferenc Pedagógus Kórus meghívására, a 2004. évi bezons-i látogatás viszonzására 15 zeneiskolai tanár és diák érkezett a testvérvárosból. A vendégek a Művészetek Házában gálaműsort adtak. A program során a Szekszárd - Bezons Baráti Társaság vezetősége kezdeményezésére a 2007. évi 40 éves jubileumi ünnepségeket előkészítő megbeszélésére is sor került.
 

2. Bietigheim-Bissingen

Március 30. - április 1.
Pályázati megbeszélés zajlott Bietigheim-Bissingenben, melynek témája egy nemzetközi ifjúsági sporttábor szervezése volt. A megbeszélésen a pályázat és a program összeállítása ügyében városunkat Berlinger Attila kommunikációs referens képviselte.

Május 12
Bietigheim-Bissingenből az elmúlt évekhez hasonlóan jelentős segélyszállítmány érkezett szekszárdi szervezetek és intézmények számára. A több mint 300 csomag ruhaneműt, játékot, könyvet és egyéb használati cikket a Szociális Iroda, a Családsegítő Központ, a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi Csoportja kapta testvérvárosunktól.
A bietigheimei Ellental Gymnasium diákjai a Garay Gimnázium meghívására egy hetet töltöttek Szekszárdon. Közben Budapestre, Ópusztaszerre és Pécsre kirándultak.

Június 23-26.
Jürgen Kessing főpolgármester vezetésével 10 tagú képviselői delegáció érkezett városunkba a Szent László Napok programjaira. A főpolgármester másodszor látogatott Szekszárdra, ahol a számos programon való részvételen kívül megbeszéléséket folytatott a város vezetőivel a testvérvárosi kapcsolatok aktív folytatásáról és lehetséges bővítéséről. A látogatás során meghívót nyújtott át városunk polgármesterének a szeptemberi Pferdemarkt programjaira.

Július 2-10.
A németországi labdarúgó világbajnokság keretében az UNESCO ifjúsági világtalálkozót szervezett Stuttgartban 2006 fiatal részére a világ minden tájáról. A programhoz Bietigheim-Bissingen városa is csatlakozott és meghívást intézett testvérvárosaihoz. Szekszárdot a Garay Gimnázium 10 tanulója képviselte és a számos közös program mellett a világbajnokság eseményeibe is betekintést nyerhettek.

Szeptember 1-5.
Ebben az évben zajlott testvérvárosunk legnagyobb ünnepe a Pferdemarkt, melyen Kocsis Imre Antal polgármester, Berlinger Attila és szekszárdi vállalkozók kaptak meghívást. A vendéglátók egy standot biztosítottak Szekszárd részére, ahol szekszárdi jellegzetes termékeket (bor, paprika, méz, stb.) vásárolhattak az ünnepségre érkezők. A bietigheimi városháza szervezésében a Hotel Rose-ban egy borkóstolóra is sor került, ahol Kocsis Imre Antal polgármester mintegy 30 meghívott vendég előtt mutatta be az elmúlt években sikereket aratott szekszárdi borokat.

Szeptember 22-24.
A szekszárdi Mondschein Német Kórus meghívására városunkba érkezett a bietigheimi Chorvereinigung kórus. A közel 20 éves kapcsolatot ápoló együtteseket Kocsis Imre Antal polgármester és dr. Józan-Jilling Mihály elnök köszöntötte a Szent István Házban. A partnerkórusok 23-án közös koncertet adtak a Művészetek Házában.

December 7-17.
A karácsonyi vásáron (Sternles-markt) Kékes Gábor méhész, Nepp Dénes szíjgyártó mester és Berlinger Attila referens képviselte városunkat.
 

3. Facsád

Augusztus 12-15.
A Facsádi Napok keretében megrendezett bunyaszekszárdi emléknapon Szekszárdot Csapó Károly, Kiss Andrea, Kővári László és Tóthi János képviselők, valamint a Szekszárd-Lugos Baráti Társaság tagjai képviselték. Ekkor avatták fel a Tóthi János képviselő kezdeményezésére indított gyűjtésből készített harangot. Képviselőnk szervezőkészségének köszönhetően összegyűlt több mint 350000 forint összegű támogatásból nemcsak a harangra és haranglábra, hanem egy kisebb szabadtéri szentélyre és oltárra is jutott az adományból.

Szeptemberben
A Szüreti Napok programjain ebben az évben is részt vettek facsádi vendégek. A partnervárosunkból érkezett 8 fős delegációt Covaci Dorel polgármester vezette.
 

4. Lugos

Február 25.
A lugosi farsangi bálon Szekszárdot Csapó Károly és Kiss Andrea képviselték.

Május 13-14.
A Szombati Szabó István Nemzetközi Szavalóversenyen városunkat Kiss Andrea képviselő, a Szekszárd-Lugos-Facsád Baráti Társaság elnöke, 6 középiskolás és főiskolás versmondó képviselte. A szekszárdi diákok szép sikereket arattak a több ország fiataljait felsorakoztató versenyen. Szekszárd a rendezvényt - a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is támogatta, ezúttal 180 000 forinttal.

Május 30 - június 1.
A hagyományos Lugosi Sörfesztiválra Szekszárdról ebben az évben Csapó Károly önkormányzati képviselő és Szabó Zoltán, a Szociális és Egészségügyi bizottság tagja utazott ki a programra.

Augusztus 14-16.
A hagyományos Lugosi Búcsún Kiss Andrea képviselő, Birtalan Judit, dr. Potyondi Szilárd, a Szekszárd-Lugos-Facsád Baráti Társaság tagjai képviselték városunkat.

Szeptemberben
A Szüreti Napok programjaira Lugosról ezúttal önkormányzati képviselők és a Lugos-Szekszárd Baráti Társaság tagjai érkeztek Szekszárdra.

Október 20.
Pozsár József lugosi alpolgármester rövid látogatást tett városunkban és megbeszélést folytatott Horváth István polgármesterrel a két város jövőbeni kapcsolatrendszeréről.

November 24-26.
Horváth István polgármester vezetésével a FIDESZ-frakció tagjai tettek látogatást Lugos és Facsád meghívására, ahol több tárgyalást folytattak a város vezetőivel, ill. az RMDSZ vezetőségével.

December 19-20.
Kiss Andrea, a Szekszárd-Lugos-Facsád Baráti Társaság elnöke és Birtalan Judit a társaság tagja vett részt az 1989-es decemberi forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Találkoztak az RMDSZ helyi tagjaival is, és a jövő évi programokat egyeztették.
 

5. Óbecse

Április 22-24.
Augusztus második felében a Polip Ifjúsági Iroda szervezésében zajló nemzetközi ifjúsági táborban óbecsei fiatalok is részt vettek.

December 16.
Az óbecsei Schola Cantorum kórus a 10 éves jubileumi hangversenyét rendezte. Szekszárdot az ünnepségen Horváth Jánosné és dr. Tóth Csaba Attila képviselők valamint dr. Nagy Andorné, a Pedagógus Kórus tagja képviselték.
 

6. Ravenna

Május 21-23.
A Wineplan pályázati együttműködés keretében tapasztalatszerző látogatásra érkezett két ravennai szakember, Maura Memmi az agrár- és Massimiliano Costa a Nemzeti Parkok szolgáltatásai területéről.

Május 29-30.
A tartományi választáson Francesco Giangrandi elnököt újra nagy többséggel választották meg Ravenna megye elnökének. Az őt támogató balközép-koalíció a 30 fős testületből 22 képviselői helyhez jutott.

Július 18-28.
A szekszárdi Tücsök Klub Ravennában és a környező településeken (Faenza, Cervia) több sikeres koncerttel szerepelt.

Szeptemberben
A Szüreti Napok programjain Elena Rambelli a közgyűlés elnöke és dr. Stefania Mieti az EU Politikai Ügyosztály vezetője vett részt.

November 16-20.
A Faenzában a Wineplan projekt záró rendezvényén városunkat Kővári László, a Gazdasági és Mezőgazdasági Bizottság elnöke és Köpenczei István, a Vállalkozói Központ igazgatóhelyettese képviselte.
 

7. Waregem

Július 4-12.
Belga partnervárosunk nyaralásra 50 hátrányos helyzetű gyereket és 9 kísérőt látott vendégül. A Szivárvány Iskola és a megye gyermek- és lakóotthonainak tanulói immáron 5. alkalommal élvezhették a belga családok vendégszeretetét. A gyerekek számos izgalmas programon (tengeri hajózás, Bellewaerde vidámpark, szafaripark, stb.) vettek részt.

Augusztus 26-30.
Ekkor rendezték meg belga testvérvárosunk legnagyobb ünnepét, a Waregem Koerse nemzetközi lóversenyt és társrendezvényeit. Szekszárd képviselőtestülete ebben az évben a választásokra való felkészülés miatt nem tudott kiutazni a programokra.

Októberben
Paul Kindt, Waregem alpolgármestere romániai útja közben Szekszárdot is felkereste és rövid megbeszélést folytatott Horváth István polgármesterrel a partnervárosi kapcsolatok folytatása, valamint a 2007. évre szóló programok előkészítése ügyében.
Waregemben is októberben zajlottak az önkormányzati választások, melyek után Kurt Vanryckeghem urat választották polgármesternek, beiktatására 2007. januárjában került sor.
 

Egyéb nemzetközi kapcsolatok

Február 24-26.
Az UFC Szekszárd 14-15 éves labdarúgói kaptak meghívást a németországi Aalenben rendezett nemzetközi teremlabdarúgó-tornára. A nívós, számos német és olasz első osztályú klub utánpótláscsapatait felvonultató tornán a sikerrel szerepeltek, több győzelmet arattak.

Augusztusban
Augusztus 4-7. között rendezte az UFC Szekszárd utánpótlás szakosztálya a Mészáros János emléktornát, melyre a szervezők a februári vendéglátás viszonzásaképpen a magyar I. osztályú csapatok mellett az aaleni ifjúsági labdarúgó-csapatot is meghívták.

Augusztus 11-13.
Eschweiler város meghívta a Szekszárdi Junior Stars együttest az EMF Nemzetközi Zenei Fesztiválra. A világhírű jazz- és könnyűzenei együtteseket felvonultató program során nagy sikert arattak fiataljaink a műsorukkal és újabb meghívást kaptak a 2007. évi fesztiválra is.

Augusztus 3-10.
A németországi Main-Tauber járás ifjúsági csoportja tett látogatást a szekszárdi idegen nyelvi oktatást végző Nyitott Világ Alapítvány meghívására Szekszárdon. Tóth Lászlóné, az alapítványi iskola vezetője, a szekszárdi diákok és szülők gazdag város- és országismertető (Pécs, Balaton, Bikal, Paks) programmal fogadták a vendégeket.

Augusztus 27.
A 140 tagú Gyermekfilharmónia Együttes adott igényes és emlékezetes hangversenyt a belvárosi templom előtti lépcsőkön. A kórus a Szekszárdi Védegylet meghívására az erdélyi Szentegyházasfaluból érkezett, vezetőjük Haaz Sándor, aki a megalakulástól, 24 év óta áll a kórus élén.

Október 20-22.
Szlovákiában vendégszerepelt a Gárdonyi Zoltán Református Együttes. Felléptek Udvardon a római katolikus templomban, Tardoskedden és Deákiban. Az istentiszteleten Lemle Zoltán református lelkipásztor hirdetett igét és megemlékezett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A kórus Galántán Kodály Zoltán emlékhelyek előtt is tisztelgett.

Novemberben
Pozsonyban, az Ivana Horvata nyelvi gimnáziumban töltött hat napot a szekszárdi I. Béla Gimnázium néhány tanulója és kísérő tanáraik. A Comenius program keretében spanyol, portugál és szlovák társaikkal találkoztak. A szakmai programokon "egy folyó - egy város" témakörben a folyóknak a városokra gyakorolt hatásairól tartottak előadásokat. A színes kulturális program mellett Pozsony polgármestere is fogadta a diákokat és tanáraikat.