Gazdaság

Január 2.
A VOSZ ajánlására Szekszárdi Sz+C Stúdió Kft kapta az Év Vállalkozója címet. A díjat Czank Géza résztulajdonos Budapesten vette át.
Az országos borlista százas rangsorában 10 %-ot képviseltek a szekszárdi borok.
Az Év Vállalkozója címet a családi vállalkozásban működő Bodri pincészet nyerte. Budapesten a kitüntetést Bodri Tibor vette át.
15 éves jubileumát ünnepelte az Alisca-Bau Szekszárdi Építőüzem, mely zászlós hajója a megye megbízható középüzemeinek.

Február 10.
A Pannon Borrégió Egyesülethez tartozó pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borászok Szekszárdon rendezték a IV. Szőlészeti - Borászati Konferenciát.

Március 17.
Járai Zsigmond a MNB elnöke Szekszárdon a gazdasági növekedés sajátosságairól tartott előadást.

Március 27.
A Kiskőrösön megrendezett XI. Kadarka Nemzetközi Borversenyen Benkő István 2002-es, az Eszterbauer pince 2004-es, Gyalog Lajos 2005-ös, valamint a Halmosi pince 2004-es bora aranyérmet nyert.

Március 30.
A Szekszárdi Hegyközségi Borversenyre nevezett 219 mintából nagy aranyérmes lett a Vesztergombi pince, Mészáros borház és Vida Péter cabernet franc bora. Nagydíjban részesült Vida Péter cabernet-je, Takler Ferenc kékfrankosa, Eszterbauer pince kadarkája, Halász János bikavére. További 36 bor kapott arany-, 86 ezüst- és 78 bronzminősítést.

Május 5.
A XXX. Bordeaux-i Nemzetközi Borfesztiválon a 840 tagú zsűri 5000-nél több bormintát értékelt. A szekszárdi Mákvárt pince 2003-as bikavére aranyérmet, a Szent Gaál pince és a Mészáros pince 2003-as szekszárdi cuveé-je ezüstérmet kapott.

Május 9.
Cannes-ba a rosé borok világversenyére 4500 bormintát küldtek. Duzsi Tamás 2005-ös roséja ezüstérmet nyert.

Május 25.
A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évi összegző ülésén megállapították, hogy nőtt az idegenforgalom és a beruházások értéke. A megye 4 nívódíjas vállalkozója közül 3 szekszárdi volt: Nepp Dénes (kézműiparos), Fodor Tibor (Alisca Coop Kft ügyvezetője), Süli Gabriella (Alisca Rádió ügyvezetője).

Június 9.
A Pannonhalmán megrendezett évi bormustrára, 86 bort neveztek. Az öt kategória legjobb 20 bora közé 8 szekszárdi jutott. Aranyérmes lett a Takler pincészet 2004-es bikavér reserv bora és egyben elnyerte a csúcs bikavér címet. Szintén aranyérmet nyert Sebestyén Csaba 2003-as grábus cuveé-je.

Június 29.
A Bordeaux-ban a borok világversenyén 330 nevezett mintából 51 lett aranyérmes, közülük 3 volt magyar, ebből 2 szekszárdi (Takler pince 2003 primárius cuveé-je, Sebestyén családi pince grádus cuveé-je 2003.) Ezeken kívül megyénk borai még 3 ezüstöt is szereztek.

Július 12.
A nyolcadik alkalommal Egerben megrendezett a Vin Agora, nemzetközi borversenyre 366 magyar borral neveztek. Vida Péter 2003-as merlo válogatása, a Takler pince 2004-es cabernet franc selectionja, a Márkvárt Kft 2003-as bikavére, Vida Péter cabernet válogatása és Duzsi Tamás 2002-es cabernet frace-ja nyerte el a Champion-díjat.
A párizsi Vindependent borversenyen hat magyar, közöttük Duzsi Tamás és Vida Péter borász nyert aranyérmet.

Szeptember 1.
A Szekszárd Borvidék Kft ügyvezető igazgatói feladatait a jövőben Herrné Szabadi Judit látja el.

Szeptember 21.
A szekszárdi német kisebbség bemutatta a Schwabenblut-cuvée nevet viselő borát a Szent István Ház borospincéjében. Ez a bor kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon és merlo jó arányú keveréke. "Keresztapja" Heinek Ottó az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Szeptember 22.
Mintegy ötven cég vezetője és a közélet vezető személyiségei találkoztak a III. Megyei Lobby Találkozón, a Csapó Dániel Középiskola udvarán, hogy a megye jövője érdekében kifejtett tevékenységüket összehangolják.

Kóka János miniszter a Népújság szerkesztőségében jelentette be, hogy teljes hosszában autópályaként épül meg az M 6-os, amely egyben Szekszárd elkerülő útja is lesz.

Szeptember 28.
A vásárlást programnak is tekintő városlakók örömére új bevásárlóközponttal gazdagodott a megyeszékhely. A Tesco Áruház melletti területen átadták a Park Centert, amelyben több szaküzletet működik.

Október 4.
Ötven termelő, összesen 220 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező gazda, 34 millió forintos betéttel megalakította a Szekszárdi Pinceszövetkezet Kft-t. A Kft ügyvezető elnökének Takács Istvánt választották. A szőlője gondozásáról minden termelő maga gondoskodik. A Kft a szaktanácsadást, a szüretelés időpontjának megállapítását szervezi. Az ütemezett beszállítás után közös tartályba kerül a ledarált szőlő. A hét-nyolcezer hektóliternyi kapacitásra tervezett üzemből a borok közös címkével kerülnek forgalomba.

Október 26.
Fiatal építészek kiállításon mutatkoztak be a Főiskola aulájában "7 év - 7 név" alcímmel. Hodossy László, Földesi Zoltán, Molnár Csaba (a Garay téri rekonstrukció tervezői), Kajári J. Tamás (az Obsitos Udvarház társ-tervezője) mellett paksi és tamási kollégáik.

Október 28.
A Kölcsey lakótelepen már nem üzemelő fűtőmű óriási kéményét robbantással döntötték le sok szekszárdi érdeklődő szeme láttára. Az eredmény 45 m3 törmelék és egy beépítésre váró szabad terület.

November 10.
A Szekszárdi Borászok Céhe néven hoztak létre új szervezetet a szekszárdi borászat múltja iránt elkötelezett termelők. A borvidék egészére kiterjedő céh Bátától - Zombáig működő alakulat. Lehetőséget teremt szakmai tapasztalatcserékre, a borászhagyományok őrzésére, újak teremtésére. Feladatuknak tekintik a borút mozgalom élénkítését, a szekszárdi bikavér rangjának elfogadtatását, további növelését. Szent Márton napjának előestéjén, ünnepi szentmisén Mayer Mihály katolikus megyéspüspök megáldotta az újbort, valamint a szövetség zászlaját. Ezt követte a megyeházán a céh alakuló ülése, ahol Takler Ferenc és Vesztergombi Ferenc borászok elfogadták a társelnöki megbízatást

November 30.
A város szívében, a Garay sétáló utcában átadták az Obsitos házat. A létesítmény 18 lakást, 11 üzletet és 20 parkolóhelyes mélygarázst foglal magába. Az épületet Sulyok Balázs és Kajári J Tamás tervezte, kivitelezője az Sz+C Stúdió Kft volt. Az épületet és épület belsőt Kemp Zsuzsa, Fusz György és Adorjáni Endre képzőművészek alkotásai díszítik.

December 8.
Az immár hagyományossá vált partnertalálkozón a megye ismert vállalkozóit, pénzintézeti szakembereit, polgármestereit és közigazgatási vezetőit látta vendégül a Tolnai Népújság a Művészetek Házában. A vendégeket Lengyel János főszerkesztő és Soltész Mihály, az AS-M Kft fejlesztési igazgatója fogadta. Ők adtak tájékoztatást eredményeikről és terveikről. Ezen a rendezvényen mutatták be a Tolnai Népújság frissen megjelent almanachját.
Az ősz folyamán műsorkészítők, számítástechnikai szakemberek és cégek összefogásával, kiváló képminőségben elindult a Pixel TV. A szekszárdi központtal működő televízió az Interneten, élő képben jeleníti meg on-line műsorait. Ezzel a technikával a város és a térség eseményei Magyarország és a külföld számára is még jobban megismerhetők. Az új média kitalálója és főszerkesztője - az ilyen tevékenységéről már jól ismert - Kindl Gábor.

Decemberben
Sopronban a VII. Páneurópai Borversenyen - német, osztrák, szlovén és magyar borászok 235 bormintával versenyeztek. A Champion-díjat - a nemzetközi zsüri - a szekszárdi Fekete Borpince 2003-as cabernet sauvignon borának ítélte. Vida Péter, La Vida cabernet sauvignonja aranyérmet nyert, (a 2003-as évjáratú bor kapta a legmagasabb pontszámot). Vida Péter további három aranyérmet és egy ezüstöt is hazahozhatott, így a legeredményesebb borász lett a idei megmérettetésen. A szekszárdi Takler Pince a Regnuum cuuvéé-vel, a Szekszárd Rt. Pincészete a 2003-as cabernet sauvignon borával ugyancsak aranyérmet nyert. Több dobogós helyezéssel tért haza a Mészáros-, a Sárosdi-, a Duzsi Pincészet is.

Decemberben
A Tolnai Népújság TOP 50 címmel kiadványt jelentetett meg Tolna megye, benne Szekszárd város legsikeresebb vállalkozásairól, vállalkozóiról. A kötetet Lengyel János főszerkesztő és az APEH Tolna megyei elnöke, dr. Bíró Zoltán mutatta be. A színes magazin információt szolgáltat a vállalkozások fő tevékenységéről, az alkalmazotti létszámokról, a nettó árbevételekről, exportról; általában az üzemi eredményekről, befektetésekről, beruházásokról. A tájékoztató második része szöveges formában is bemutatja a gazdasági élet jelentős megyei, városi szereplőit.