Önkormányzat, Közigazgatás

2003. december 31 - 2004. január 1.

Több ezren gyűltek össze Szilveszterkor a Béla téren és a Városi Örömünnep keretében búcsúztatták az ó-, üdvözölték az újesztendőt. Kocsis Imre Antal polgármester köszöntőjét a történelmi egyházak újévi áldása követte, majd tűzijáték és ünnepi műsor szórakoztatta a közösen szilveszterező szekszárdiakat.

Januárban

Az év első közgyűlésén Matókné Kapási Júlia kapott kinevezést a Babits Mihály Művelődési Ház vezetésére.

Baky Péternek a Művészetek Háza igazgatójának kinevezését azzal hosszabbították meg, hogy a későbbi közös intézményben művészeti vezetői teendőket lát el.

A Szekszárdi Vasárnap főszerkesztői megbízatását, két évre Takács Zsuzsa kapta.

A Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. élén álló Gaál Zoltán megbízatását három évre meghosszabbították.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka a megyei intézet élére Schméhl János alezredest nevezte ki.

Új igazgató, Frank Ildikó irányítja a Szekszárdi Német Színházat.

Február 18.

2001-től folyó munka eredményeként Hübner Mátyás pécsi vezető településtervező (PTE rektorhelyettese) és 20 társtervező bevonásával elkészült a megyeszékhely új településrendezési tervének koncepciója.

Februárban

A közgyűlés a következőkről döntött:

  • A Babits Mihály Művelődési Ház és a Művészetek Háza összevonásáról.
  • Az I. számú Garay János Ének-zenei Általános Iskola és a II. számú Zrínyi utcai Általános Iskola összevonásáról.
  • A Rákóczi és a Kinizsi utcai óvodák megszüntetéséről.
  • A Szekszárdi Vasárnap kiadói jogának a polgármesteri hivatalnál maradásáról.

Március 1.

A Duna-menti Folklórfesztivál felügyelő bizottságába dr. Gaál Zsuzsanna alpolgármester került az elhunyt Haász László helyére.

Márciusban

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Szekszárdra látogatott abból az alkalomból, hogy a város több pályázata is sikeres volt.

A város sikeres pályázattal 300 millió forintot nyert a Garay tér-Béla tér rehabilitációjára.

Április 19.

Orbán Viktor, volt miniszterelnök, a FIDESZ Magyar Polgári Párt elnöke a Korzó Áruház előtti téren mintegy két és fél ezer embernek tartotta petíciós beszédét.

Május 11.

Dr. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter Szekszárdon átadta rendeltetésének, felavatta a Tolna megyei Esélyek Házát. Az országos hálózat részét képező iroda fő feladata a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem. E munka a kormányzati- és a civil szervezetek együttműködésére épül. Az iroda május elsején kezdte meg működését.

Május 14.

Csillag István gazdasági miniszter Szekszárdon tájékozatta a megye és a város vezetőit az úthálózat végleges fejlesztéséről.

Május 20.

Vitéz Zsolt a Dienes Valéria Általános Iskola Grundschule igazgatója előrehozott nyugdíjba vonult, eddigi eredményes munkájáért a közgyűlés köszönetét fejezte ki. Igazgatói megbízást a nevelőtestület és alkalmazotti közösség teljes támogatását élvezve, Farkas Pálné, az intézmény korábbi igazgatóhelyettese nyerte el.

A 3. számú Óvoda vezetésére újabb öt évre Simon Attiláné kapott megbízást.

A közgyűlés határozatban köszönte meg a Szociális Foglalkoztató igazgatójának, a nyugdíjba vonuló, Szeghy Sándornak a munkáját.

Június 3.

Együttműködési megállapodást írt alá Szekszárd MJV. polgármestere és a település német, roma, szlovák, horvát és görög kisebbségi önkormányzata.

Június 4.

Kocsis Imre Antal meghívására Szekszárdra látogató Kuncze Gábor sajtótájékoztatót tartott a szabaddemokraták programjáról.

Június 30.

Szekszárd MJV Közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy Polcz Alaine-nel aláírja Mészöly Miklós hagyatéka átadásáról a szerződést.

Július 2.

Kérésére felmentették Belánszky Juditot a dr. Kelemen Endre Egészségügyi Szakképző Iskola éléről. 34 éves pedagógusi - tizenegy évi vezetői - munka után vonult vissza. Szekszárd több középfokú intézményében és a Megyei Pedagógiai Intézetben dolgozott.

Július 3.

Nyugalomba vonul Keresztes János a Sport- és Szabadidőközpont Igazgatója, aki korábban ifjúsági vezetőként is dolgozott a városban, az új létesítmény megalakulása óta vezette az intézményt.

Az intézmény új igazgatója Takács László atlétaedző, a megyei sporthivatal korábbi vezetője lett.

Augusztus 15.

Életbe lépett az új közlekedési forgalmi rend Szekszárd belvárosában. Ezzel a gyakorlatban is megkezdődött a városközpont régóta tervezett és várt rekonstrukciója.

Augusztus 29.

Újra lombosodnak a keleti ostorfák a Széchényi és a Rákóczi utcákon. A fasor korábbi megmetszése nagy vitát és indulatokat váltott ki a városban. Sok szekszárdi örömére bebizonyosodott, hogy nem a kétkedőknek, hanem a szakembereknek volt igazuk.

Szeptember 30.

Az elektronikus ügyintézés első látható lépéseként szeptember 30-án a városi közgyűlésen már számítógépen kereshették a képviselők a tárgyalásra kijelölt előterjesztéseket.

Október 4.

Dr. Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság Elnöke átadta a Megyei Bíróság felújított épületét. Az egymilliárd-ötvenkétmilliós beruházás jóvoltából hat, egyenként 40- 60 m˛-es tárgyalóterem és 1200 m˛-es díszterem is készült. Az átadási ünnepségen dr. Soós Milós a megyei bíróság elnöke hangsúlyozta: olyan épület létrehozására törekedtek, amely XXI. századi irodai körülményeket teremt, ugyanakkor kifejezi az igazságszolgáltatás méltóságát és tekintélyét.

November 11-12.

Tizedik alkalommal került sor az Önkormányzat és Közoktatás konferenciára. Az önkormányzati és intézményvezetői körben, az egész országban népszerű rendezvény időszerű témáival változatlanul jelentős számú érdeklődőt vonzott a városba. A konferenciát a budapesti Országos Közoktatási Intézet, és a szekszárdi PAL-Oktatás Bt. rendezte.

November 25.

Szekszárd MJV Önkormányzata támogatásával a hivatásos önkormányzati tűzoltóság egy BRONTO - SKYLIFT típusú 32 méteres emelőkosaras, magasból mentő gépjárművet kapott.

Decemberben

A kórházprivatizációról és a határainkon kívül élő magyarok kettős állampolgárságának rendezéséről szervezett népszavazáson Szekszárd választásra jogosult polgárainak 43,23%-a vett részt, meghaladva az országos 37,48%-os részvételt. A kórházprivatizáció leállítását 67,13%, a kettős állampolgárságot 57,14% támogatta. Mindkét arány meghaladja az országos mértéket.