Kultúra, Tudomány, Közművelődés

Január 5.

Pályázati és fenntartói hozzájárulással (60 millió) összesen 530 milliós költségvetéssel a Sugár Építőipari Vállalkozás és Kivitelező Kft. megkezdte a Babits Mihály Művelődési Ház felújítását.

Január 12.

Lukin László karnagy az Országos Liszt Ferenc Társaság elnökhelyettese Szekszárdon a Liszt Ferenc Művészeti Iskolában Egy európai magyar: Liszt címmel tartott előadást.

Január 19.

A Szekszárdi Léleképítő sorozat első előadása: Vagantes Trió és dr. Osztie Zoltán a KÉSZ elnöke: A magyar élet kibontakozása.

Februárban

Német és magyar nyelven egyaránt nagy sikerrel mutatta be a Német Színház humoros jelenetekből, élőzenéből, énekszámokból és táncjelenetekből Wilkommen in Kabarett címmel összeállított darabját.

Február 16.

Nagy sikerű koncerttel ünnepelte megalakulásának és működésének 25. évfordulóját a Pecze István által dirigált, számos hazai és nemzetközi szereplésével a város zenei hírnevét öregbítő, Szekszárdi Big Band.

Február 19.

A kis haza címmel jelentette meg a Babits Kiadó Varga S. József Szekszárdon élő író-újságíró ötödik önálló kötetét, amely az 1970-1980-as években a Nők Lapjában megjelent tárcákat és riportokat tartalmazza.

Február 26.

A Szekszárdi Léleképítő sorozat második előadását dr. Hegedűs Lóránt református püspök "Mit adtunk mi magyarok eddig a Világnak és benne Európának?" címmel tartotta.

Februárban

1990-től szinte évente, rendszeresen kiadvánnyal jelentkező Darvas Ferencnek 2004-ben is újabb kötete jelent meg magánkiadásban. A szerző ingyenesen juttatta el művét a közintézményeknek.

Prajda Vendel, ismert szekszárdi polgár megírta és magánkiadásban megjelentette élete történetét.

Mint évtizedek óta mindig, ezúttal is nagy sikert aratott Husek Rezső zongoraművész zongoraestje a Művészetek Házában.

Február 27-29.

Szekszárdi balladák címmel szürrealista tragikomédiát forgatott Gábeli Tamás filmrendező. A 40 percesre tervezett film forgatókönyvét, Árki László ötletének felhasználásával, a rendező készítette.

Március 1.

A Szekszárdi Kamarazenekar Földesi Lajos vezetésével magas színvonalú hangversenyt adott a Művészetek Házában.

Március 8.

A Szekszárdi Léleképítő sorozat harmadik előadása: Kállai Eszter: Tiszta szóval, tiszta szívvel szépen emberül.

Márciusban

Szekszárdon a Szent István Házban az Európai Unió és intézményei címmel tartott előadást dr. Braun Márton a Parlament Európai Integrációs Bizottságának tagja, Szekszárd országgyűlési képviselője.

Április 15.

Fusz György Ferenczy Noémi-díjas szekszárdi iparművész, a főiskola főigazgatóhelyettese az "Autonóm és alkalmazott kerámia és porcelán plasztika" című előadásával sikeresen habilitált a budapesti Magyar Iparművészeti Egyetemen.

Április 2.-május 2.

A hagyományos Szekszárdi Tavaszi Fesztivál rendezvényeit a bor és a művészet jegyében rendezték. Kiállítások, koncertek, filmek, irodalmi és színházi rendezvények, gasztronómiai különlegességek várták az érdeklődőket.

Április 22-25.

24 részvevővel zajlott a Művészetek Házában a Zenetanárok Országos Zongoraversenye, amelynek létrehozója Husek Resző Cziffra-díjas zongoraművész, a zeneiskola egykori alapítója, nyugdíjas igazgatója.

Április 24.

A Hegyközségi Borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére a Vármegyeháza dísztermében került sor.

Áprilisban

Az országban elsőként a Dél-Dunántúl zene- és művészeti iskolái megalakították Regionális Közhasznú Egyesületüket. A központ Szekszárd lett és elnökévé öt évre Pecze Istvánt, a Liszt Ferenc Művészeti Iskola igazgatóját választották.

Április 30.

Hangversenykórus minősítést kapott a Lemle Zoltán által 10 éve alapított Gárdonyi Zoltán Református Együttes.

Salgótarjánban Lozsányi Soma a szekszárdi Liszt Ferenc Művészeti iskola diákja az orgona tanszakos növendékek VII. Országos Versenyén korcsoportjában az első helyet szerezte meg.

Április 30.-május 1.

Szekszárd kétnapos gazdag programmal köszöntötte hazánk Unióba lépését. A Vármegyeháza, a Béla tér és a Prométheusz park tucatnyi rendezvénye több ezer érdeklődőt vonzott. (Néhány program: Kocsis Imre Antal ünnepi megnyitója, Frankné dr. Kovács Szilvia: Határok nélküli Európában, Babits Emlékházban Dante-felolvasás, az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban német napot rendeztek. A Szekszárdi Kórusok az örömódát énekelték. A megyeházán zajló Ifjúsági Európa Fórum előadói a polgármester és a megyei közgyűlés elnöke volt.)

Április 30.-május 2.

21 filmstáb részvételével hitelesített Guiness-rekord-kísérlet zajlott városunkban. Ennek keretében olyan, maximum háromperces filmet kellett készíteni, amelyben kötelezően megadott 5 szekszárdi helyszínt is meg kellett jeleníteni.

Május 10.

Nagy sikerrel zajlott a Civil Kaszinó Intelligens város című rendezvénye. A házigazda és moderátor Kocsis Imre Antal, a témagazda Doszkocs László, Földi István és Rühl Gizella voltak.

Május 23.

Dr. Hámori József agykutató professzor, az Orbán-kormány kulturális minisztere A magyar kultúra és a tudomány az Európai Unióban címmel tartott előadást a Demokratikus Közéletért Alapítvány Nemzet és Európa sorozatában.

Május 24.

A Szekszárdi Léleképítő sorozat negyedik előadása: Fekete Gyula író Legégetőbb sorskérdésünkről.

Május 28-május 31.

A XIV. Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál komoly- és könnyűzenei rendezvényekkel, hazai és külföldi folklórprogramokkal, szórakoztató összeállításokkal fogadta a mintegy 15 000 érdeklődőt.

Június 3-június 8.

Az ünnepi könyvhetet A Pad Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesület valamint az Illyés Gyula Megyei Könyvtár szervezte. A gazdag programsorozat keretében kiállítások megnyitására, kötetbemutatókra, dedikálásokra, előadásokra, zenei bemutatókra, író-olvasó találkozókra került sor.

Júniusban

A város óvodái és óvodásai közös műsorral emlékeztek a Mérey Óvoda 25 évvel ezelőtti megnyitására.

Június 27.

Ez évben is gazdag kulturális programmal zajlott a Szekszárdi Szent László-napi Vigadalom. Kiállítások, bábbemutatók, középkori fegyveres, bajvívó, zászlóforgató csoportok, táncegyüttesek, vásári komédiások, zenei együttesek és számos más szórakoztató bemutatók követték egymást. A szekszárdi bor és pörkölt ünnepén pinceprogramok, gasztronómiai különlegességek várták a szomjas-éhes érdeklődőket.

Július 11.

Hatvan évvel ezelőtt indult el Szekszárdról a zsidókat Pécsre, majd Auschwitzba szállító halálvonat. A hajdani zsinagóga, ma Művészetek Háza mellett avatták Szatmári Juhos László szobrászművész, egy háromméteres gránitoszlopon elhamvasztott családot jelképező alkotását. Műve az elhurcolt zsidók emlékére a háború után készült, rossz állapotú alkotás helyére került. Az emlékmű a Magyar Izraeli Baráti Társaság és a szekszárdi hitközség megrendelésére, hazai és külföldi adományokból, pályázati támogatással készült. A felavatást Mayer Rezső és Friedmann Tamás hitközségi vezetők szervezték. Számos közéleti személyiség mondott emlékező szavakat.

Július 14.

A Garay tér 16. szám alatt Tolna megyei képzőművészek alkotásaiból álló tárlattal megnyílt az Összkéz Galéria.

Július 24.-szeptember 16.

A Művészetek Háza jubileumi képzőművészeti kiállítással és ünnepi koncerttel emlékezett megalapítása huszadik évfordulójára. A kiállításra meghívták a korábban itt kiállító művészeket. Az ünnepi hangversenyen Lányi Péter, Lozsányi Tamás, a Szekszárdi Kamarazenekar és a Szekszárdi Madrigálkórus szerepelt. Köszöntőt mondott Kocsis Imre Antal polgármester.

Augusztus 3-8.

A budapesti Gyermek, Ifjúsági Kulturális és Művészeti Világfesztiválon sikerrel szerepelt a szekszárdi Tücsök Klub zenész színpad műsorával. A csoport művészeti vezetője Béresné Kollár Éva.

Augusztus 14.

Pécsett, a Népművészet Olimpiájának nevezett Folkloriádán kirobbanó sikert arattak a Bartina gyermektáncosai, Foltin Jolán Izenetes izenet elnevezésű koreográfiájának előadásával.

Augusztus 20.

Polcz Alaine, író, Mészöly Miklós özvegye és városunk polgármestere, Kocsis Imre Antal ünnepélyesen aláírta a Mészöly-hagyaték egy része Szekszárdra kerülésének megállapodását. Másnap délelőtt a Megyei Könyvtár teremtett találkozási lehetőséget az írónő és olvasói között.

Augusztus 27.

Autonómia, kettős állampolgárság címmel tartott előadást a Szekszárdon is ismert lugosi politikus-közíró, a Kolozsváron megjelenő Krónika c. napilap munkatársa, Bakk Miklós.

Augusztus 30.-szeptember 4.

A megyehét programjaként számos érdekes, színvonalas rendezvény zajlott Tolnában, közülük legtöbbnek Szekszárd adott otthont. Mártonfai Dénes Fotókiállítása, zenei koncert, Esélyek Napja címmel szakmai tanácskozás, egészségügyi program.

Szeptember 1.

A megyehét ünnepélyes megnyitója a Vármegyeháza udvarán volt: elnöki köszöntő, települési címerek cseréje, megyei kitűntetések átadása, Magyar Rádió gyermekkórusának műsora Thész Gabriella vezetésével, Német Színház művészeinek bemutatója tette emlékezetessé a programot.

Szeptember 3.

"Régiónk és Tolna megye a két világháború között" címmel telt ház előtt, Baranyából, Somogyból, Bács-Kiskunból és Bp-ről érkezett levéltárosok, valamint nagyszámú helyi érdeklődő részvételével zajlott a Tolna Megyei Levéltár által szervezett régiós konferencia a Vármegyeháza dísztermében.

A nyitóelőadást dr. Romsics Ignác akadémikus, az ELTE tanára tartotta. További előadók Aradi Gábor levéltáros, Rozs András főlevéltáros, Kaczián János levéltáros és dr. Dobos Gyula főlevéltáros-igazgató voltak.

Önkormányzatok Országos Szövetségének ülését a Wosinsky Mór Múzeumban tartották.

Kistérségi kulturális bemutatókra a vármegyeháza udvarán felállított színpadon került sor.

Szeptember 10.

Vitéz Attila közgazdász, az OTP osztályvezetője, mint képeslapgyűjtő és V. dr. Kápolnás Mária muzeológus szép könyvvel lepte meg a város múltjához is ragaszkodó polgárait. A kötetben százharminc, 1898-1944 közötti esztendőkben készült, a korszak hangulatát is tükröző képeslap látható. A kiadvány értékét jelentősen növelte Erky-Nagy Tibor látványtervező munkája.

Szeptemberben

A Vállalkozói Szalon 57. estjének előadója dr. Bod Péter Ákos tanszékvezető közgazdász a magyar gazdaság aktuális helyzetéről, kilátásairól tartott előadást. Házigazda és moderator Illés Tamás volt.

Az MKB szekszárdi fiókja a Garay tér 8 alatti frissen felújított épülete kapualjában Kapualj Galéria elnevezéssel foto-reprodukciós kiállítás-sorozatot indított. A bemutatók képanyagát a Tolna Art biztosítja, a fényképek kidolgozását a Jantner Foto vállalta. Az első tárlaton Czencz János (1885-1960) képei láthatók. Az év során a kiállítások folytatódtak, Adorjáni Endre szobrászművész és Szabó Dezső festőművész munkáinak reprodukcióit, majd Stekly Zsuzsa zománcműves alkotásainak fényképeit láthatták az érdeklődők.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum 18 év után most ismét helyet adott kortárs képzőművészeti kiállításnak. Emeleti termében a Szekszárdi Képző- és Iparművészeti Egyesület tagjai mutatkoztak be.

A szekszárdi Német Színház (DB) ez év őszétől előadásait magyar nyelven is bemutatja. Ezzel a megyeszékhely társulata még közelebb kerül a város színházszerető közönségéhez.

Szeptember 26-28.

A Szekszárdi Szüreti Fesztivál programsorozata a borudvarban, a Prométheusz parkban, a Béla téren, a belvárosi r.k. templomban, a Szent István téren, az esti koncertek az Augusz házban zajlottak.

A fesztivál idején kézművesudvar, Alisca Expo kiállítás és vásár, vidámpark és különböző borrendezvények várták az érdeklődőket.

Október 1.

Minden korábbi várakozást meghaladva szeptember 25-én már az ötezredik látogatót fogadta a "Mézédes Emlékeink" nevet viselő Mézeskalács Múzeum. Petrits József ebből az alkalomból a szerencsés látogatónak, egy angol rendőrnek mézeskalácsszívet ajándékozott.

Október 6.

A Szekszárdi Léleképítő sorozat hatodik programja keretében a Trianon című filmet vetítették, majd Kiss Dénes és Döbrentei Kornél folytatott beszélgetést a témáról.

Október 8.

A sportcsarnokban zajlott a "Határok nélkül" II. Zenei tehetségkutató fesztivál. Az érdeklődőket 24 órán át "Ifjúsági NONSTOP" vetélkedősorozat szórakoztatta.

Október 22.

A Megyei Önkormányzat, Szekszárd MJV, a Tolna Megyei Önkormányzat Levéltára, a Wosinsky Mór Múzeum, a PTE IGYFK, az Általános Művelődési Központ valamint a Megyei Honismereti Egyesület által kiírt 2004. évi megyei Helytörténeti Pályázat 11 dolgozatából a legjobb minősítést Major Attila Szekszárd város villamosításának története című tanulmánya érte el. Különdíjas lett Boda Ferenc Emlékek, dokumentumok II. Népújsággal a vidám barakkban című pályamunkája.

Október 25.

Ismerd meg hazád történelmét címmel dr. Raffai Ernő tartott előadást a léleképítő sorozat keretében. Előtte a Panoráma moziban a Trianon című filmet vetítették. Ebben a témában novemberben Koltay Gábor rendező beszélt a Trianon c. film hátteréről.

Október 27.

Liszt és az orosz zene címmel, a Liszt Ferenc Társaság szekszárdi csoportja szervezésében dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár előadása hangzott el a Liszt Ferenc Művészeti Iskolában.

Októberben

Lengyel László a Pénzügykutató Rt. elnök vezérigazgatója tartott előadást a magyar gazdaságpolitika kérdéseiről a Vállalkozói Szalon vendégeként.

Novemberben

A szegénység volt a témája, a kiváló szociológus, az Európa Akadémia tagja, dr. Ferge Zsuzsa egyetemi tanár Mészáros Borházban megtartott előadásának. A rendezvényt a Vállalkozói Szalon szervezte.

November 17.

A TIT megyei elnöke, dr. Gesztesi Tamás által szervezett Szakály Ferenc emlékkonferencia főelőadója dr. Glatz Ferenc akadémikus a Történettudományi Intézet főigazgatója volt. A történész akadémikus halála ötödik évfordulóján rendezett programon dr. Dávid Géza, dr. Fodor Pál, dr. Hegyi Klára történészek előadását, emlékezését hallhattuk. Láthatta a nagy létszámú közönség Gacsályi József és Kis Pál István Szakály Ferenccel forgatott filmjének egyik részét, majd dr. Várady Zoltán főiskolai tanár és dr. Töttős Gábor főiskolai docens előadása zárta a tudósról és a "munkaközpontú", de a jó barátokat maga köré gyűjtő kiváló emberről, valamint a hódoltság kori borkultúráról is megemlékező, a Garay János Gimnázium dísztermében zajló sikeres rendezvényt.

November 19.

A Szekszárd Junior Stars Big Band Zenekar egyórás nyilvános koncertet adott a Magyar Rádió Márványtermében.

December 10.

A Magyar Kórusok Napja ünnepi hangversenyt a Gárdonyi Kórus Kodály Zoltán születésnapján rendezte a Tolna megyei kórusok részére.

December 13.

A Szekszárdi Léleképítő sorozat ötödik előadása: László Atya (Dr. Lipp László) A magyar kereszténység küldetése az Európai Unióban.

December 23.

Első alkalommal hagyományteremtő céllal került megrendezésre a Szekszárd Megyei Jogú Város Művelődési Bizottsága, a ZUG Egyesület és a Városi Sport- és Szabadidőközpont közös rendezésében a Rock-Karácsony elnevezésű rendezvény.

A Babits Kiadó gondozásában jelent meg Panyi Zita elsőkötetes fiatal szerző "Mozaikpor" című, novellákat és interjúkat tartalmazó kötete.