Nemzetközi kapcsolatok

Február 23.

Egy kapcsolat kezdeteként az angliai Congleton küldöttségét, élén Douglas Parker polgármesterrel, fogadta Kocsis Imre Antal polgármester. A tervezett kapcsolatok jellegére utalt, hogy a baráti beszélgetésen dr. Gaál Zsuzsanna alpolgármester mellett a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozói Központ vezetője vett részt.

Március 2-7.

Ravennából érkezett színészek léptek fel a Deutsche Bühne színpadán. Az olasz vendégek egy európai körút keretében mutatták be a XIX. század hagyományait idéző Commedia Dell Arte műfaját.

Március 16-18.

A lugosi (Kovács) Bálint Gazdakör delegációja vendégeskedett Szekszárdon. Kővári László, a Mezőgazdasági Bizottság tagja szervezte a programot és kalauzolta a vendégeket, megismertetve őket a megyeszékhely és Tolna megye gazdasági életének számos nevezetességével.

Március 18-19.

A magyar középiskolákat képviselő Garay János Gimnáziumba látogatott az az angol, francia, belga, finn, lengyel, görög középiskola tanáraiból álló közösség, amely a diákok tanulásra késztetésének fokozására, stratégiák kidolgozását vállalta egy EU-pályázati projekt keretében.

Március 20.

Bietigheim-Bissingenbe utazott 12 tagú küldöttséget a polgármester vezette. Azért látogattak a testvérvárosba, hogy köszöntsék a nyugdíjba vonuló Manfred List-et, aki sokat tett a két város közötti kapcsolatok elmélyüléséért.

Április 2.

A Liszt Ferenc Művészeti Iskola meghívására Szekszárd testvérvárosából Bietigheim-Bissingenből érkezett gitárzenekar tagjai nagy sikerű koncertet adtak a Művészetek Házában. A vendégeket elkísérte a város polgármestere, Manfred List. A csoportot fogadta Szekszárd polgármestere.

Április 30.-május 2.

A Garay János Ének-zenei Általános Iskola 41 tagú kórusa Szekszárd belga testvérvárosába látogatott. Neerpeltben részt vett az 52. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon és ott 90%-ot meghaladó teljesítményével első helyezést szerzett.

Május 5.

Az elmúlt évekhez hasonlóan újra segélyszállítmány érkezett Bietigheim-Bissingenből Szekszárdra. A számos csomag a Nagycsaládosok Egyesületéhez, a Máltai Szeretetszogálathoz és a Szent Erzsébet Caritas Alapítványhoz került.

Május 17-19.

Lugosi orvosok érkeztek Szekszárdra kapcsolat-felvételi szándékkal. A háromnapos látogatás során a Balassa János Kórház számos osztályát tekintették meg és gyűjtöttek tapasztalatot munkájukhoz.

Július 23-27.

Waregemből érkezett a Concertharmonie Crescendo fúvószenekar városunkba. Magyarországi körútjuk során két napot tartózkodtak Szekszárdon is és a Vármegyeháza udvarán nagy sikerű koncertet tartottak.

Augusztus 1-8.

Gimnazista diákok utaztak Bietigheim-Bissingenbe, ahol egy nemzetközi fotótáborban vettek részt és a digitális fényképezés technikáját sajátították el.

Augusztus 13-16.

Szekszárdi delegáció utazott romániai testvértelepülésekre, Lugosra és Facsádra. A vendégek részt vettek a lugosi búcsún, majd a bunyaszekszárdi falunapon és koszorút helyeztek el a bunyaszekszárdi temetőben.

Augusztus 29.

A Szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus Bezons vendége volt. A városi színházban hangversenyeztek, majd az Arzsantöj-i székesegyházban szentmise keretében nagy sikerrel léptek fel.

Augusztus 30.- szeptember 5.

Szekszárd és környéke nevezetességeivel, értékeivel ismerkedett a németországi Main-Tauber járásból érkezett, ifjúsági szakemberekből álló 13 fős delegáció.

Szeptember 8-10.

Horst Gallert megyei elnök vezetésével bautzeni delegációt látott vendégül a Szekszárdi Német Önkormányzat, melynek a 2003. augusztus 20-án Pavlekovics Ferenc pápai prelátus, dr. Hende Csaba volt államtitkár, Kocsis Imre Antal polgármester által felavatott, a Német Nemzetiségi Egyesület által épített Ifjúsági és Cserkész Ház adott otthont.

Szeptember 22-26.

A Szekszárdi Junior Stars vendégszerepelt német testvérvárosunkban. A zenekart hivatalában fogadta Jürgen Kessing Bietigheim-Bissingen új főpolgármestere.

Október 2.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében 2000 után újra Diplomata Szüretnek adott otthont városunk. A számos nagykövet és küldött újra megtapasztalhatta Szekszárd vendégszeretetét és megkóstolhatta a kiváló borokat.

Október 3.

A Babits Mihály Művelődési Ház és Gyermekek Háza Polip Ifjúsági Irodája szervezésében tíz szekszárdi diák járt az Északír Köztársaságban és ott találkozhatott a Köztársaság Elnökével.

November 6-8.

A Franz Liszt Gesellschaft meghívására Kocsis Imre Antal polgármestere vezetésével egy delegáció utazott a németországi Eschweiler városába, ahol a felek a két város közötti kulturális együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

December 19-20.

Lugos város meghívására négyfős delegáció utazott romániai testvérvárosunkba. A kiutazó küldöttség részt vett az 1989-es temesvári forradalom 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen is.

A Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola, Kereskedelmi Szakiskola ismét nyert egy uniós pályázaton, a hasonló profilú San-Salvó-i Mattolini Középiskolával. A két középiskola a "Borászat és bormarketing Olaszországban és Magyarországon" c. téma közös feldolgozását vállalta. A pályázati keretből szeptemberben szekszárdi, tavasszal a San-Salvó-i találkozásra nyílt-nyílik lehetőség.