Egészségügy

Február 5.

Új, digitális röntgengépet állítottak munkába a Balassa János Kórház belgyógyásztati pavilonjában. Ezzel készített képek CD-n, DVD-n tárolva, minőségben változatlanul megmaradnak.

Március 20.

Szekszárdon a Vármegyeháza dísztermében rendezték a regionális kardiológus - nephrológus tanácskozást a két rokonszakma művelői.

Április 6.

Jól felszerelt mentőautót kapott a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei Szervezete közbejárására a Balassa János Megyei Kórház.

Április 10.

Dr. Váczy László nyugalmazott szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos, aki 1963-tól 1980-ig vezette a megyei kórház szülészeti osztályát 90 éves.

Áprilisban

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szakdolgozói tudományos ülésre került sor Szekszárdon a Vármegyeházán. Témák az ápolók helyzete, szakmai továbbképzésének feladatai voltak.

Május 7.

Szekszárdon tartotta ülését a Népegészségügyi Tudományos Társaság. A NETT ülésének témája az ifjúság egészségvédelme, az esélyegyenlőség és az egészség összefüggése volt.

Június 7.

Országos reumatológiai nap volt a megyei kórházban. E program részét képezte az egészségnevelésért népegészségügyi országos programnak.

Június 26.

A kábítószer elleni világnapon az Egészségért Alapítvány és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a megyeszékhely központjába hívta a város fiatalságát és más civil szervezeteket. Agitatív előadásokat tartottak a kábítószerek hatásáról. A rendezvényen részt vett Halmai Gáborné országgyűlési képviselő és dr. Kiss Mária orvos.

Július 16.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szakmai felügyeletével, valamint a MOL Rt. támogatásával zajló egészségügyi rendezvényen ortopédiai, szemészeti szűrést végeztek a szakorvosok, táplálkozási szokásokról és egészségmegőrzéssel kapcsolatos teendőkről adtak felvilágosítást az ÁNTSZ megyei intézetének munkatársai. A művelődési ház parkolójában álló emeletes buszban mintegy 100 fiatal szűrését végezték el.

Augusztus 19.

Öt éve működik Baranya megye székhelyén a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívgyógyászati klinikája. Erre emlékeztek mindazok, akik részesei az intézmény munkájának. Ebből az alkalomból példaértékű tevékenységéért dr. Józan-Jilling Mihály a Balassa János Kórház kardiológus főorvosa a Tolna Megyei Önkormányzat anyagi elismerésében részesült. A pénzjutalmat Főorvos Úr egy szívműtétre váró Tolna megyei kislány javára ajánlotta fel.

Októberben

A Vármegyeháza volt a színhelye a hagyományos Balassa-napi ünnepségsorozatnak. A Mi kórházunk címmel meghirdetett gyermekrajzpályázat díjait ekkor adták át. Tudományos dolgozatokat olvastak fel, majd dr. Csányi Vilmos akadémikus, egyetemi tanár, dr. Lénárd László akadémikus és dr. Csordás Jenő ny. gyermekgyógyász főorvos tartott előadást.

Pro Sanitate kitűntetést kapott dr. Hulin István a baleseti sebészet nyugalmazott főorvosa. Egészségügyi miniszteri dicséretben részesült dr. Daradics Ferenc főorvos, Bor Sándorné segédápoló, Fejes Judit szakasszisztens, Íróné Wittmann Veronika csoportvezető. A miniszter elismerő oklevelét kapta a Röntgen és Ultrahang Diagnosztikai Osztály, az oklevelet az osztályvezető főorvos, dr. Sík Erzsébet vette át. Balassa-díjas lett: dr. Ligeti Judit főorvos, Szivér Béláné osztályos laborasszisztens, Szilágyi Erzsébet szakasszisztens és Pöcz Jánosné gazdálkodási előadó.

November 29.

A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának harmadéves szociális munkás hallgatói megajándékozták a megyei kórház gyermekosztályát. A vállalkozóktól és másoktól is gyűjtött adományokból többek között etetőszéket és más tárgyakat vásároltak.

December

Dr. Vastag Oszkárt a Balassa János Kórház szemész főorvosát köszöntötték abból az alkalomból, hogy negyedszázada vezetője a kórház szemészeti osztályának.