Kultúra, Tudomány, Közművelődés

Január 1.
A Szekszárdi Jazz Quartett újévi koncertet adott a Művészetek Házában.

Január 6.
Husek Rezső, a zeneiskola alapító, nyugalmazott igazgatója betöltötte 80. évét. Ennek tiszteletére rendeztek koncertet február 6-án a Művészetek Házában, az ünnepelt fellépésével.

Január 19-én
Született Mészöly Miklós író (1921), Kossuth - díjas, városunk szülötte és díszpolgára. 80. születésnapján otthonában köszöntötte Kocsis Imre Antal polgármester és Elekes Eduárdné, a megyei könyvtár igazgatója. Január 17-én a Garay Gimnázium dísztermében rendezett ünnepségen dr. Thomka Beáta irodalomtörténész Térkép Aliscáról című előadásában az író és Szekszárd kapcsolatát vizsgálta.

Január 19.
Dr. Hadnagy Albert (1901. január 21. Dálnok - 1967. május 26. Szekszárd) néhai főlevéltárnok, igazgatóra emlékeztek - születésének 100. évfordulója alkalmából - a Tolna Megyei Levéltár munkatársai.

Január 30-án
Mutatták be Baka István: Szekszárdi mise című kisregényéből készült televíziós játékfilmet a Német Színházban. Rendezte: Bodnár István.

Január 30.
5 éves születésnapját ünnepelte az Új Dunatáj című tudományos - művészeti folyóirat. Szerkesztő: N. Horváth Béla irodalomtörténész.

Február 3-án
Tartotta 10. mecénásbálját a Bartina Néptánc Egyesület a művelődési házban.

Február 5-én
Mutatták be László Ibolya író, újságíró Őszi verőfény című verseskötetét a művelődési házban.

Február 10.
Az ORTT januári döntése alapján az Alisca Rádió az ország egyik legnagyobb helyi rádiója lett. Baja és Paks sugárzási körzetbe csatolásával az elérhető hallgatók száma megháromszorozódhat.

Február 12-én
A Szekszárd Big Band megkezdte húsz hangversenyből álló Somogy megyei turnéját, amit a Dél-Dunántúli Filharmónia Közhasznú Társaság szervezett.

Február 14-én
A szerzők jelenlétében mutatták be Dr. Szabó József professzor és Sz. Bozóki Margit nyelvészek Koppány menti tájszótár című kötetét, ami a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kiadásában jelent meg. Méltatta Dr. Vadas Ferenc.

Február 15.
A Dante Magyarországon című kiállítást nyitották meg a Művészetek Házában.

Március 2.
A Liszt Ferenc Pedagógus Kórus fennállásának 35. évfordulóját hangversennyel ünnepelte a Művészetek Házában.

Március 9.
Budapesten az Írók Boltjában Tverdota György író mutatta be két szekszárdi főiskolai tanár, N. Horváth Béla: József Atilláról, Borbély Sándor: Ady Endréről írt kismonográfiáit.

Március 12.
A Szekszárdi Kamarazenekar koncertet adott Járdányi Zsófia (hegedű) és Járdányi Gergely (nagybőgő) közreműködésével.

Március 22.
A 75 éves Ujváry Lajos festőművész alkotásaiból jubileumi kiállítást nyitottak a Művészetek Házában.

Április 26.
Páneurópai mozgalom - Európai Unió: szellemiségünk címmel tartott előadást Mayer Mihály püspök a Szent István Házban.

Április 26-29.
A Liszt Ferenc Zeneiskola a Zongoratanárok Országos Versenyét rendezte meg a Művészetek Házában 34 versenyző részvételével.

Május 9.
A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karán megnyitották a szociális oktatásban részt vevő hallgatók VII. Országos Konferenciáját. A Szociális Munkás Hallgatók Egyesülete közel 200 vendéget fogadott.

Május 19.
T. Fontane: Effi Briest című művét mutatta be a Német Színház. Rendezte: Clemens Bechtel.

Május 25.
A Babits Mihály Emlékházban a család, a város és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum együttműködése eredményeképpen felavatták a Dienes Valéria emlékszobát. A kiállítást rendezte: Lovas Csilla muzeológus.

Június 5.
A könyvhéten mutatták be Dr. Töttös Gábor főiskolai docens, helytörténész Ódon derű és Válogatott nyűgeim című köteteit.

Június 23.
-A Babits Juniálison egész napos programsorozat várta a Gemenci Szabadidőközpont látogatóit. A művelődési ház csoportjai, játékok, bemutatók, vetélkedők gondoskodtak a kikapcsolódásról. A bevételt a színházterem felújítására fordítják.
-Városunkban tartotta kétévente esedékes közgyűlését az Országos Széchenyi Kör, amelynek képzőművész csoportja is bemutatkozott a Művészetek Házában.

Szeptember 20.
Bemutatták Alföldy Imre - Bucher Flórián: Szekszárd kulturális emlékei című kötetét, amely a művelődési ház kiadásában jelent meg.

Szeptember 25.
Pitti Katalin ária és dalestjét rendezték meg a Művészetek Házában.

Szeptember 28. - 30.
A Szüreti Fesztivál
-Településmarketing és befektetés-ösztönzés konferencia Szekszárd Megyei Jogú Város és az RMDSZ szervezésében.
-"Ember és Táj" természet és környezetvédelmi konferencia a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karán
-Alisca Expo kiállítás és vásár
-Borudvari rendezvények
-Sió kupa nemzetközi női kosárlabda torna
-III. Alisca Kupa hőlégballonverseny
-Rendezvények a kézműves udvarban
-A Szivárvány iskolában a Tempus Közalapítvány pályázata nyomán a Socrates programban résztvevők nemzetközi találkozót tartottak.

Október 11.
Néhai Dr. Vadas Ferenc: Kétnyelvű utcanevek Tolna megyében című kötetét Dr. Józan-Jilling Mihály, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke mutatta be az érdeklődőknek a művelődési házban.

November 6.
Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész Bach szonáta estjét rendezték meg a Művészetek Házában.

November 8.
A Magyar Tudomány Napja alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara tudományos ülést tartott. A főiskola minősített előadói doktori témáikat ismertették.

November 21.
Babits Mihály: Jónás könyve fakszimile kiadását - mely Gyulai Líviusz eredeti litográfiáival jelent meg - Kelevéz Ágnes irodalomtörténész mutatta be a megyei könyvtárban, az Olvasás Éve egyik rendezvényeként.

November 23.
Bemutatták Kapitány Ferenc: 1956 előtt, alatt, után Tolna megyében című művének első kötetét a Vármegyeházán.

December 4.
Törő György fafaragó népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás "A bölcsőtől a kopjafáig" címmel a Budapesti Hadtörténeti Múzeumban. Bemutatták "Faragjunk együtt!" című kötetét is, amely a Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg.

December 5.
Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke "Az egyén felelőssége és a közjó" címmel tartott előadást a Vármegyeházán.

December 8.
Baky Péter festőművész, Fusz György szobrász- és iparművész, Kis Ildikó porcelántervező művész kiállítását nyitották meg a Művészetek Házában.

December 11.
Szabó Péter - Szilágyi Mihály: Tolnai honvédek a Donnál című könyvét mutatta be a Megyei Könyvtár a Német Színházban.

December 14.
A Magyar Kórusok Napja és Kodály Zoltán születésének évfordulója alkalmából nagysikerű hangversenyt adtak a város kórusai a Művészetek Házában. Fellépett: a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Madrigál Kórus, a Gárdonyi Zoltán Református Együttes és a Garay János Ének-Zenei Általános Iskola énekkara.