Gazdaság

Januárban

A megyeszékhelyen 24 lakóközösség sikeres Széchenyi terv pályázata következtében 746 lakás hőszigetelésére nyílt lehetőség 2003-ban.

Március 28 .

Márciusban a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Tolna Megyei Önkormányzat által EU csatlakozás kihívásai címmel a vármegyeházán szervezett konferencia fővédnöke és előadója dr. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter volt.

Április 24 .

Az április 16-i IV. Szekszárdi hegyközségi borverseny eredményét Szent György napi borünnepen ismertették. A 207 beérkezett mintából a Champion díjat a Vesztergombi Pince 2000-es évjáratú cabernet sauvignon bora kapta. A legjobb rosé Duzsi Tamás 2002-es kékfrankos roséja lett. A legjobb bikavérnek a Markvárt Pince 2000-es, a legjobb kékfrankosnak a Bodri Pincészet 2002-es évjáratú borát minősítették. Halász János kistermelő cuvée boráért különdíjat kapott. Itt számoltak be az I. Európai Női Borversenyről, ahol az öt országból érkezett bírálók a legnagyobb kitüntetésre a szekszárdi merlot minősítették.

Április 29.

A X. Brüsszeli Borászati Világversenyen Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász cuveéje ezüstérmes lett.

Május 18.

A borok bourdeaux-i első világversenyén Magyarország 5 aranyából a szekszárdi vörös borok három arany (és két ezüstérmet) szereztek. Sárosdi pince cabernet sauvignon, Takler pince kékfrankos válogatása, Vesztergombi pince Csaba cuvée-je. Ezüstöt kapott a Takler pince bikavér selectionja és a Vesztergombi pince bikavére.

Május 28.

A megyei közgyűlés elnöke adta át a vármegyeházi közgyűlésén a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Nívódíját Korcsmár Istvánnak (Alisca Bau Kft), Ifj. Márkus Istvánnak (Szekszárd MÁR-KER Kft.) és a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet elnökének, Brauer Jánosnak.

Május végére befejeződött a Herman Ottó, az Otthon és a Béri Balogh Ádám utcai két játszótér után a Perczel utcai játszótér GYISM pályázati pénzeiből uniós követelményeknek megfelelő átalakítása.

Május 31.

Nagy sikert aratott a Művészetek Házában megnyílt Dionisos oltárán című kiállítás, amely a bor és az életöröm megjelenítésébe vezette el a látogatót.

Május 31-június 1.

Együtt rendezték meg a VII. Szekszárdi Expót, a X. Alisca bornapokat, a IX. Vita Agricola és mézesnapok című rendezvényeket dr. Németh Imre földművelésügyi miniszter fővédnökségével. A vásárigazgató Kapfinger András volt. A megnyitót dr. Solymosi József miniszteri főtanácsadó tartotta. Nagy közönségsikerrel zajlott a Szekszárdi EXPO díjátadása: Vásárdíjat kapott az Apicultura Méhészeti Alapítvány. A szakkiállítás nagydíját a Színfoltok Bt. Szekszárd nyerte el. TM Agrárkamara különdíjasa a Liszt Pincészet lett. Szekszárd MJV Mg és Turisztikai Bizottság különdíját az Óvörös Borászbolt Szekszárd kapta. Az EXPO nagydíjas vörösborának Tiffán Ede és Zsolt pincészetéből a Carissimae cuvée 2000, fehérborának Sümegi Imre pincészetéből származó Szekszárdi Chardonnay bizonyult. A közönség szavazatai alapján a legszebb stand díját 2002 után ismét az SZ+C Stúdió Kft Szekszárd kapta. A borfelismerő versenyt a palánki Csapó Dániel Mg. Szakképző Intézet csapata nyerte.

Június 20.

Az Atomerőmű Rt és Szekszárd város megállapodott a Gróf Pál és a Wesselényi utca közötti területen létrehozandó energiapark létesítésében, amely kialakításához, működéséhez az erőmű három évig 10-10 millió forinttal járul hozzá.

Július 4.

Medgyessy Péter miniszterelnök július 4-én felavatta, dr. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter átadta a forgalomnak Magyarország leghosszabb hídját (914 m), amely 22 hónap alatt készült el. A híd Szekszárd védőszentjéről a Szent László nevet kapta. Közép-Európa egyik leghosszabb hídjával a 4000 tonnás acélmonstrummal az érdeklődők már június 28-án egész napos program keretében ismerkedhettek. A Duna-híd átadásával együtt nyílt meg a 6-os és az 51-es utat összekötő közel 20 km-es autóút.

Július 4.

A gazdasági, közlekedési és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos Damjanich utcai felüljárót Kovács Ferenc a GKM helyettes államtitkára adta át.

Novemberben

Nagy sikerrel mutatkozott be a Szekszárdi Borvidék a Gellért Szálló teaszalonjában Budapesten. A rendezvényen nemcsak a Bordeaux-ban aranyérmet nyert pincészetek, hanem a Vida és Duzsi pincészet borait is bemutatták. A megnyitót Szanyi Tibor az FM politikai államtitkára tartotta, aki kiemelte, hogy a minőség iránti igény növekedése és a szekszárdi borok ízletessége elismertté teheti a megújult borvidéket.