II. Gazdaság

Február 21.
Hetényi János Szekszárdi merlot 2006-os bora nyerte el a régió vörösbora címet a Pécsi Regionális Vörösbor versenyen.

Március 13.
Párizsban a legnagyobb presztízsű világ borversenyen (Vinalies International). Magyarország öt ezüstérmet kapott, amelyből kettőt hozott el a Mészáros Borház.

Április 22.
Bordeaux-ban megrendezett nemzetközi borversenyen aranyérmet nyert a Mészáros Borház Merops Cuve-je.

Április 28. 
A brüsszeli bor világversenyről Fekete Mihály, szekszárdi borász 2003-as és 2004-es Cap Cabernet Sauvignon-jával két aranyérmet hozott el.

Május 
Két aranyérmet nyertek a magyar borászok Cannes-ban a Mundial De Rose elnevezésű világversenyen, ahol 24 országból beküldött 787 rosé bort minősítettek. Az egyik a szekszárdi Dúzsi Tamásé. Az említett két aranyérem mellett 5 ezüstöt is nyertek a csapatversenyben negyedik magyarok.

Május 16.
A vízvesztés elkerülése érdekében „Tudatos méréstechnika a vízszolgáltatásban” címmel tartottak országos szakmai konferenciát és kiállítást Szekszárdon a Tolna Megyei Mérnök Kamara, a Tolna Megyei Víz- és Csatornamű Egyesület és a Carol Vízméréstechnika Kft szervezésében.

Május 28.
Nagy érdeklődés mellett zajlott a 12. szekszárdi Expo. Konferenciák, bemutatók és közel 100 kiállító várta a látogatókat. Két fő téma: Házam a váram és biztonságunk volt.


Június 1.
Az V. Kékfrankos Nemzetközi Fesztivált Szekszárdon rendezték meg a vármegyeháza dísztermében. Az idei jelszava: A nagy évjáratok parádéja. (2003, 2006, 2007). Legjobb a Takler pince 2007-es bora. A nagy ötös fogat (Takler-, Fritz-, Bodri-, Szent Gaál-, Prantner pincészet) eredményei jelezték e borfajta iránti érdeklődés növekedését.

Június 7.
A Pannon Bormustrán 25 benevezett bor közül 9 villányi és 6 szekszárdi csúcsbor lett. Takler Ferenc és Heimann Zoltán véleménye szerint Szekszárd felzárkózott Villányhoz

Június 15.
Az év üzletembere cím birtokosa, Jaksity György, a Concord Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója látogatott a vállalkozói szalonba, ahol „A magyar gazdasági valóság” címmel tartott előadást.

Június 21.
Pécsett a régió borversenyén a TOP 25-be 11 szekszárdi és 2 tolnai bor került.

július 17.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében aláírták Szekszárdon az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszának megvalósítását elindító dokumentumot. Az ideiglenes forgalomba-helyezés időpontjául 2010 tavaszát jelölték meg az építők és a megrendelő.

július
Három arany- és tizennégy ezüstérmet szereztek a szekszárdi borászok a Balatonalmádiban megtartott VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az Aranyérmet a Mészáros Borház bodzási kékfrankos válogatása, Pinot Noir Reserve bora és a Vesztergombi Pince Pinot Noir-ja nyert.

Augusztus
Több lakossági fórum tartását követően augusztusban bevezetésre került az új tömegközlekedési menetrend, amelynek következtében nőtt a kilométer felhasználás. Az új menetrendhez kapcsolódóan több fedett buszváró is létesült a városban.

Szeptember 1.
A 100 %-ban Szekszárd MJV tulajdonát képező Alisca-Terra Kft közös gazdasági társaságot alapított Óbecse Önkormányzatával a területén keletkező települési hulladék begyűjtésére és ártalmatlanítására. A társaság 2008 szeptember elsején az Óbecse városhoz tartozó öt településen is megkezdte – az eddigi tapasztalatok alapján nyereséges – szolgáltató tevékenységét.

Szeptember
Tizenöt ország kétszázhúsz borászásza között bemutatkozott 21 szekszárdi borász a budai várban a XVII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon. A fesztivál a borkóstolás mellett kulturális és gasztronómiai csemegékkel is szolgált.

Szeptember 12
Vida Lajos, a Szent László Szakközépiskola főigazgatója szeptember 12-én vette át az OTP Bank Szekszárdi Fiókjának vezetőjétől, Kovács Józseftől a megyei szakképzést támogató 12 millió forintról szóló dokumentumot. Az öt Tolna megyei támogatott szakképzést folytató intézmény között még további kettő szekszárdi volt: a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kara és az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola.

Október 17.
A dinamikusan fejlődő szekszárdi ipari parkban, több mint 2,5 hektár területen, 1,5 milliárd forintos beruházással az osztrák tulajdonban lévő Austrotherm Kft. 400 000m3-es termelőkapacitású polisztirol szigetelőanyagot gyártó üzemet épített. Az avatáson jelen volt Peter Schmidt a cég tulajdonosa, vezető beosztású munkatársai és Horváth Istvánvárosunk polgármestere. Az új cég ebből az alkalomból egymillió forintot adományozott a kórház gyermekosztályának. Az Austroterm megjelenése lendületet adhat a környéken az építési-felújítási tevékenységnek és a területen működő szállítási cégeknek is.

Október
Megkezdődött a Murexin beruházása Szekszárdon. A Murexin név már az 1930-as évek elején történt megalakulásakor összekapcsolódott a minőséggel és a szolgáltatásokkal. Mindezt az építőanyagok területén a Murexin által kifejlesztett termékinnovációk és megoldások tették lehetővé. A cég 2009. áprilisában helyezi üzembe első magyarországi termelő üzemét. A szekszárdi egység a magyar partnereknek szállítás mellett a környező országok piacainak kielégítését is tervezi termékeivel ellátni.

November 8.
Harmadik helyezést ért el a megyei jogú városok között Szekszárd a tőkevonzó képességben, ami azt jelenti, hogy a városban tudatosan élnek a helyi jogalkotási lehetőségekkel. Az öt legjobb helyezést elért településen az átlagosnál kevesebbszer változtatták meg a költségvetést és az uniós pályázatokról magasabb számban döntöttek képviselőtestületi ülésen.

November
Családias ünnepség keretében avatták fel a Séd patak új gyaloghídját a Felsővárosban a Bethlen Gábor utca végén. A faragott tölgyfa híd a Szollár Faipari BT. kivitelezésében készült el, azt Balázsi Zoltán református lelkész áldotta meg. Az átjárót naponta használókon kívül jelen volt az ünnepségen Kővári László a körzet képviselője és Szeleczki József irodavezető is.

November 13.
Tizennégy millió forint visszatérítendő támogatást adott a közgyűlés a Szekszárd Borvidék KHT számára, egy pályázatban való részvétel megkönnyítésére. A város számára is fontos a KHT működtetése a borturizmus fellendítése érdekében.

December 14.
Az idei téli szezontól már fedett műjégpályán korcsolyázhatnak a szekszárdiak. A létesítményt a szekszárdi Víz- és Csatornamű KFT munkatársai építették és változatlanul Pilisi Zoltán üzemelteti.

December 16.
A befejeződött felújítást követően ismét megnyitotta kapuit a szinte az egész épületében megújult Szekszárdi Uszoda.

A megyei Agrárkamara tisztújító közgyűlésén Kővári László korábbi elnököt e tisztségben dr. Szászi Ferencné váltotta. A négy alelnöki tisztségből kettőt szekszárdi polgárok, Kővári László és dr. Hadházi Árpád töltenek be.

Megkezdte tényleges működését a 2007. júliusában alakult Diákétkeztetési Kft.
Célja a korszerű konyhatechnológia alkalmazása mellett, az egészséges táplálkozás népszerűsítésével, a Szekszárd MJV önkormányzatához tartozó valamennyi intézmény ellátottjainak, dolgozóinak étkeztetését megoldani.

Szekszárd MJV Önkormányzatának költségvetése az előző évek racionalizálási intézkedéseinek köszönhetően 2008-ban egyensúlyba került. Mivel a működési bevételek meghaladták a működési kiadásokat, így a napi működéshez szükséges források is rendelkezésre álltak.