2012. február 28-án 16 órakor zajlott sorban a második Helyi Támogatócsoportok Találkozója című Vis Nova projekthez kapcsolódó rendezvény a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kara dísztermében

Fényt és energiát is ad a Nap

Szekszárd városa elkötelezett a megújuló energia mind szélesebb körű felhasználása mellett, s ezt projektekben is szeretnénk bizonyítani – mondta köszöntőjében Ács Rezső alpolgármester a Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dél-Dunántúli Terület- és Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló CENTRAL EUROPE Programme 2007-2013 - VIS NOVA projekt második szekszárdi előadásán, ahol a napenergia hasznosítása került a fókuszba.

A megyeszékhely alpolgármestere kiemelte, hogy az új strandfürdő megépítésekor jelentős szerepet szántak a megújuló energiáknak. Geotermikus és napenergia felhasználásával kívánják biztosítani a fürdő, illetve a sportcentrum további létesítményeinek használati melegvíz és áramellátását, de a megújuló energia felhasználását a városi intézmények felújításánál is figyelembe veszik.
A rendezvényen előbb dr. Fülöp László főiskolai tanár, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar tanszékvezetője tartott előadást „Napenergia hasznosítási lehetőségei: fotovillamos rendszerek bemutatása” címmel, majd dr. Fenyvesi András üzemmérnök számolt be a napenergiát hasznosító különböző rendszerek működési eredményeiről, tapasztalatairól.
Vis Nova projekt az Európai Unió egyik transznacionális környezetvédelmi programja, melynek lényege, hogy bemutassa a megújuló energia hasznosításának lehetőségeit, majd – egyfajta referenciaként szolgálva – ösztönözze a régió szereplőit is a környezettudatos, fenntartható energiafelhasználásra. A projekt fő célcsoportjai a kis- és közepes méretű vállalkozások, a tudományos és érdekképviseleti szervek, valamint a helyi lakosság, így a meghívottak is ebből a körből kerültek ki.

Forrás: Szekszárdi Vasárnap 2012. március 4.-i szám
 

VIS_NOVA_001.jpg

 

VIS_NOVA_003.jpg

 

VIS_NOVA_004.jpg

 

VIS_NOVA_005.jpg

 

VIS_NOVA_006.jpg

 

VIS_NOVA_007.jpg