Felhívás Ebzárlat és legeltetési tilalom elrendeléséről

2020.09.23
 
 Ebzárlat és legeltetési tilalom elrendeléséről
2020. október 07-től -2020. október 10-ig
 
Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a rókák veszettség elleni orális immunizálását rendelte el Tolna megyében 2020. október 07. és október 10. között.
 
1.      A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.
2.      A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992. októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina. 2004-2007. között az ország teljes területén zajlott a program, majd a kezelt területeket a járványügyi helyzet kedvező alakulása következtében fokozatosan csökkenteni lehetett. Jelenleg az ország déli és keleti határa mentén folytatódik a vakcinázás.
3.      A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4 cm átmérőjű, kb. 1,5 cm magas, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.
4.      A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT.  A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI!  Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:
a.)    ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70 %-os alkohollal történő lemosás. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség;
 b.) ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!
5.        A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig, az ebzárlat tartama alatt
a) tartási helyén minden kutyát macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) a katasztrófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek
rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.
     
 Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a rókák számára kihelyezett csalétkeket.
6.      Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT vagy VADÁSZTÁRSASÁGOT.
7.      Kérjük, hogy a fentiekről gyermekét is tájékozassa.
8.      További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.
9.      A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA:
 
2020. október 07. - 2020. október 10.
 
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 
rokak.jpg