Biztonság és segítség a 65 éven felülieknek

2023.03.08
 
Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a családokat megerősítse azzal is, hogy az otthonukban élő idős hozzátartozóik biztonságérzetét növelje. A magyar családokban az idős emberek lehetőség szerint saját otthonukban szeretnének élni, ehhez pedig olyan segítségre van szükségük, amely biztonságérzetüket növeli, közösségi kötődéseiket erősíti. Ezért indították el 2022-ben a Gondosóra programot, amely a digitális idősgondozás mérföldköve.
 
A programot felkaroló Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészsége és az önkormányzat Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság (SZEKÖF) elnöke közös tájékoztatót szervezett, hogy a lehetőség híre a legtöbb érintetthez eljusson. A városi civil szervezetek közül azok vezetőit hívták a találkozóra, akik tevékenységük kapcsán elérnek az idősekhez.
 
Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, a SZEKÖF elnöke a tájékoztatón elmondta, kiemelt jelentőséggel bír számára, hogy az idősek, különösen az egyedülállók biztonságban legyenek, családtagjaik is biztonságban tudhassák őket. A programban való részvétel ingyenes, ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbben éljenek az Európában is egyedülálló lehetőséggel.
Az egyházmegye kórházlelkészségének koordinátora, Vég Beáta a program részleteivel kapcsolatban kiemelte, hogy a regisztrációval adódó ügyintézés idős korban sokaknak jelenthet nehézséget, ezért az egyházmegye ebben ajánlja segítségét. Létrehoztak egy igénylőlapot, valamint a szükséges e-mail felületet is biztosítani tudják, amivel szintén sok idős ember nem rendelkezik. Az igénylőlap és a hozzá tartozó tájékoztató ide kattintva letölthető.
 
A Gondosórához hasonló rászorultsági, vagy üzleti alapú jelzőeszközök már léteznek sokhelyütt, de egyetlen európai országban sincs alanyi jogon járó, minden 65 éven felüli állampolgárt megillető, ingyenes jelzőeszköz, amelyhez az országban mindenhonnan elérhető diszpécserszolgálat tartozik.
Magyarországon a következő négy évben épül ki a 65 éven felüli állampolgároknak alanyi jogon járó program, amelyben a csuklóra rögzíthető, vagy nyakba akasztható Gondosórához 0-24 órában elérhető diszpécserszolgálat tartozik. Ez a lehetőség csaknem 1,5 millió idős ember életébe hozhat biztonságot. Jelenleg már csaknem 30 ezer 65 éven felüli magyar állampolgár használja szerte az országban a Gondosórát!
A tavaly sikeresen regisztráltaknak februárban elkezdődött a jelzőeszközök házhozszállítása. Mindazok, akik most igényelnek új eszközt a www.gondosora.hu oldalon, néhány hónapon belül megkaphatják Gondosórájukat.
A programról további tájékoztató, valamint információ a www.gondosora.hu oldalon, vagy a 06 1 445-0080 telefonszámon érhető el.
 
IMG-8168.jpg