Tormay Károly kitüntető cím
 
 
Csöndesné dr. Gonda Mária Lucia
házi gyermekorvos
 
Dr. Gonda Mária Mohácson született, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1978-ban szerzett orvosi diplomát. Ezután ösztöndíjasként a Tolna Megyei Kórház Gyermekosztályán kezdett el dolgozni. Négy év kórházi gyermekosztályi munka után 1982-ben csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát tett.
1982 óta házi gyermekorvosi feladatokat lát el. Kezdetben alkalmazottként dolgozott, majd közel tíz évvel később, 1992-ben elsőként lett vállalkozó gyermekgyógyász háziorvos, ami abban az időben nagy kihívást, és mivel nem volt még kitaposott út, így nagy kockázatot is jelentett. A doktornő a vállalkozói működést kezdettől fogva annak szolgálatába állította, hogy kis betegei minél korszerűbb és szakszerűbb ellátásban részesüljenek. Fejlesztéseinek köszönhetően fokozatosan — az alapellátás részeként olyan többletszolgáltatásokat tudott nyújtani betegei számára, mint gyermekbarát váróterem kialakítása, vérvétel a rendelőjében, valamint a helyben végzett szérum C-reaktív fehérje szint meghatározása.
A gyermekgyógyász- és családorvosi szakmai továbbképzések mellett az évtizedek során természetgyógyász ismeretekkel bővítette tudását.
2006-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetem Családorvosi Tanszékének külsős oktatója lett, gyermekorvosi körzete és rendelője „oktató körzet” minősítést kapott. Munkája során szívvel-lélekkel igyekszik átadni szerteágazó tudását, tapasztalatait, látásmódját a fiatal kollégáknak. Gyógyító és szakmai munkája példaértékű a fiatal generációk számára. A szakmai gyakorlatukat nála töltők közül sokan később a város vagy a környékbeli települések háziorvosai lesznek.
Közel 10 éve a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központhoz tartozó 1. és 8. számú gyermekotthonok gyermekorvosa, és a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakértői bizottságának gyermekgyógyász szakorvos tagja.
2002 óta aktívan vesz részt a Magyar Orvosi Kamara Tolna Megyei Szervezetének munkájában, ahol az eltelt majd két évtizedben több különböző tisztséget töltött be: 2002-2007 között szekszárdi helyi és megyei küldött volt, a 2006-2007-es években a Szakmai Bizottság tagja, majd később négy éven át az Etikai Bizottság elnöke, azután pedig újabb négy éven át a Felügyelő Bizottság tagja volt. A Magyar Orvosi Kamara Tolna Megyei Területi Szervezete az Elnökség egyöntetű döntése mellett dr. Gonda Máriának 2017-ben Kamarai Emlékérmet adományozott.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének aktív tagja, mindig minden eszközt megragadva igyekszik képviselni kollégái és a gyógyítás érdekeit.
A doktornő fontosnak tartja az egészségügyi edukációt, szívesen tart felkérésre egészségügyi témában előadásokat. Kiemelendő ezek közül a Babits Mihály Kulturális Központ EGÉSZSÉG HÉT, amelynek rendezvényein több alkalommal osztotta meg az egészséget támogató táplálkozással, valamint a gyermekek egészségével kapcsolatos tudását a hallgatósággal.
 
Dr. Gonda Mária nemcsak hivatásának magasszintű művelője, hanem olyan, az orvosi területen közéleti munkát is végző személy, akire kollégái mindig számíthatnak, aki orvosi hivatását 43 éve gyakorolja Szekszárd város gyermekeinek egészségéért és egészségének megőrzéséért, szakmai tudással, alázattal, szívvel-lélekkel.