Pro Urbe emlékplakett
 
 
Dr. Muth Lajosdr Muth L.jpg
Batthyány-Strattmann-díjas,
belgyógyász, diabetológus főorvos,
egészségügyi szakmenedzser, volt kórház igazgató
 
Az orvosi egyetemet Pécsett végezte. Diplomaosztás után 1977-ben a szekszárdi megyei kórház IV. sz. belgyógyászati osztályán kezdett dolgozni. Belgyógyászati szakvizsgát 1982-ben, diabetológus szakképesítést 1996-ban tett, 2000-ben egészségügyi szakmenedzseri képesítést szerzett. 1998 novemberében nevezték ki a megyei kórház főigazgatójává. 2015-ben vonult nyugdíjba.
A nehéz gazdasági helyzet ellenére több nagyberuházás, az egészségügyi intézmény korszerűsítése fűződik a nevéhez. Főigazgatósága alatt történt meg a „műtétes” osztályok, a B-épület teljes felújítása, európai színvonalúvá való átépítése, a HACCP rendszernek megfelelő konyha, diétás konyha kialakítása, a kórház fűtés- és informatikai rendszerének korszerűsítése, a műtő- és diagnosztikai blokk (MDB) befejezése.
A korszerűen felszerelt műtők, a minden igényt kielégítő 17 ágyas intenzív osztály, az új digitalizált röntgenkészülékek, a modern eszközökkel felszerelt központi sterilizáló régen várt fejlesztések voltak, a szakmai tevékenység tárgyi feltételei jelentősen javultak.
A belgyógyászati tömb alagsorában kialakított 10 ágyas sürgősségi osztályon (SBO) kiváló körülmények között folyik a belgyógyászati jellegű sürgősségi ellátás. Megvalósult a Sürgősségi Beteg Osztály kialakítása a műtőblokk bővítésével. Megtörtént a B-épület rekonstrukciója és az egész kórházra kiterjedő fűtéskorszerűsítés.

Az üzemgazdasági szemlélet, a kontrolling rendszer bevezetéseként évente több százmilliós gép-műszer fejlesztésre, prémium kifizetésre volt lehetőség, és ez segített abban is, hogy a 2006-tól folyamatosan és drámaian csökkenő finanszírozási feltételek ellenére talpon tudott maradni a kórház. 
 
Muth Lajos ma is 3x rendelt hetente a kórház rendelőintézetében a diabetológai osztályon.
 
Díjai:
Batthyány-Strattmann László-díjat kapott dr. Muth Lajos, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Megyei Kórházának főigazgatója 2011. március 15-én Budapesten. A kitüntetés életműdíj azok részére, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez, a díj az e tevékenység során elért évtizedes kimagasló teljesítmény elismerése.
 
Társadalmi szerepvállalásai:
A szekszárdi evangélikus egyházközség felügyelője:
 
„Kezdetben elfogadtam, hogy az egészségügyi ellátás szolgáltatás, aztán rájöttem, hogy éppen ez az alapvető hiba, mert ez a hivatás szolgálat, amelyben az orvosnak önmagából is adnia kell, hiszen érző emberekkel foglalkozik”