Zöld Város: Rövidesen kezdődik a műszaki átadás

2023.11.05
 
A járdák aszfaltozása elkészült, a Kölcsey lakótelepen a térköves burkolások jó ütemben haladnak és az Auchan áruház melletti területen is az utolsó simításokat végzik. Napokon belül befejeződik a munka a Prométheusz parkban is, a jövő hét második felére már csak a levonulás marad.  Ennek megfelelően a négyből két munkaterületre november 10-re már kitűzték a műszaki átadás kezdő időpontját, a másik kettőnél ugyanez várhatóan november 14-e lesz. A vállalkozó HGT Invest Kft. tehát az ígéreteknek megfelelően határidőre teljesít.
A következő nagy munka a zöldítés lesz, a fák és a cserjék ültetése. Valamennyi szerződéskötés megtörtént, minden vállalkozó határidő előtt szeretne teljesíteni. Gyurkovics János alpolgármester a heti tájékoztatón a sajtó képviselőinek elmondta, hogy komoly problémát okoz a közmű térképek pontatlansága. Emiatt a faültetések előkészítése során több helyen ütköztek vezetékekbe, különösen a Luther téren és a 160 lakásos épülete előtt. További gond, hogy a terek évtizedekkel ezelőtti kialakításakor az építési hulladékokat nem szállították el, minden a földbe került. Ez tetemes plusz munkát fog igényelni majd, hogy a növényzetet megfelelő termő közegbe lehessen telepíteni.
 
A belvárosban 20 ezer négyzetméternyi betonfelületet törtek fel a kivitelezők, helyére 15 ezer négyzetméter burkolt felület kerül, így a zöldövezet fél hektárral nő. A növények telepítésére az építési munkák után lesz lehetőség.
 
A teljes érintett területen 137 lombhullató facsemetét, 9049 darab cserjét, 4845 tő évelő növényt és több mint 500 örökzöld csemetét ültetnek el.
A terekre 184 különböző féle pad és ülőke, 88 darab kerékpártámasz és több mint 130 hulladékgyűjtő kerül, de lesznek piknik asztalok székekkel, napelemes kandelláberek, illetve játszóterek és fitnesz eszközök.
 
A Polgármesteri Hivatal az érintettekkel közvetlenül tartja a kapcsolatot, a lakosság tájékoztatása pedig a hivatal elektronikus felületein és a sajtón keresztül valósul meg. Aki a zoldvaros@szekszard.hu címen jelzi elérhetőségét, az közvetlenül is megkapja a projekttel kapcsolatos tájékoztató anyagokat, továbbá a Hivatal a 74/999-313-as számon telefonon is nyújt felvilágosítást munkaidőben.
 
A részterületeken az alábbi munkálatok zajlanak:
 
1.       A Liszt Ferenc téren a burkolatok és a zöldfelületek teljes egészében megújulnak.
 
2.      A Liszt Ferenc tér – Luther tér közötti térsoron, kiegészülve a Prométheusz parkkal, valamint az ún. 160 lakásos épület és a Babits Mihály Kulturális Központ közötti térrel, ahol a burkolatok cseréje, zöldfelületek megújítása és növelése, játszótér építés, térrendezés, valamint a Prométheusz park szökőkútjának felújítása történik.
 
3.      A Luther téren a jelenlegi park bontása után sétány- és térburkolat kialakítása valósul meg, a zöldfelületek megújítása mellett számos új bútorzat is kihelyezésre kerül.
 
4.      A Wosinsky és a Kölcsey lakótelep épületei közötti terek felújításában a következők valósulhatnak meg:
₋        Járdák burkolatcseréje és zöldfelületek felújítása.
₋        A Kölcsey lakótelep új „fitness parkja” a Kölcsey ltp. 3-4. társasház mögötti területen, a régi sportpálya helyén valósul meg.
₋        A Kölcsey lakótelep játszótere megújul és bővül.
₋        A Wosinsky Mór lakótelep játszótere korszerűsödik, sportpályája megújul.
 
A kivitelezés várható időtartama: négy hónap.
 
A látványtervek a www. szekszard.hu/hu/zold-varos oldalon megtekinthetők.
 
A kivitelezési munka előrehaladásáról tájékoztatást a www.szekszard.hu honlapon, valamint a Facebookon Szekszárd Város Hivatalos Oldalán nyújtunk, hetente aktualizálva azt.
 
IMG_1061.jpg