Zöld Város: 95%-os a készültség

2023.10.30
 
A Kölcsey lakótelep Prím cukrászda előtti járdáján és a Prométheusz parkban is az utolsó térkövezési munkák zajlanak, közben pedig elkezdődött az építkezéshez szükséges munkaeszközök eltakarítása, a tereprendezés. Ezzel kapcsolatban okozhatnak még fennakadást a szállítást végző kamionok és teherautók. A teljesítés jelenleg 95%, november 14-re az építkezés teljesen befejeződik. A felújítással érintett területek többségét már visszaadták a városi forgalomnak, a kültéri eszközökön, padokon, szemeteseken végzett rongálásokat ezeken a helyszíneken folyamatosan javítja a kivitelező cég.
 
A közelgő mindenszentekre a Wosinsky Mór Múzeum mellett található II. világháborús emlékmű áldozatok neveit tartalmazó kőtáblái is visszakerülnek a helyükre, hogy a megemlékezést semmilyen körülmény ne zavarja.
Rövidesen elkezdődik a növényzet telepítése. Az önkormányzat valamennyi ezzel kapcsolatos szerződést aláírt már a kivitelezőkkel, így a következő napokban elkezdődik az anyagok szállítása, ezzel együtt pedig az örökzöldek, évelők és cserjék ültetése is.
 
A belvárosban 20 ezer négyzetméternyi betonfelületet törtek fel a kivitelezők, helyére 15 ezer négyzetméter burkolt felület kerül, így a zöldövezet fél hektárral nő. A növények telepítésére az építési munkák után lesz lehetőség.
A teljes érintett területen 137 lombhullató facsemetét, 9049 darab cserjét, 4845 tő évelő növényt és több mint 500 örökzöld csemetét ültetnek el.
 
A terekre 184 különböző féle pad és ülőke, 88 darab kerékpártámasz és több mint 130 hulladékgyűjtő kerül, de lesznek piknik asztalok székekkel, napelemes kandeláberek, illetve játszóterek és fitnesz eszközök.
A Polgármesteri Hivatal az érintettekkel közvetlenül tartja a kapcsolatot, a lakosság tájékoztatása pedig a hivatal elektronikus felületein és a sajtón keresztül valósul meg. Aki a zoldvaros@szekszard.hu címen jelzi elérhetőségét, az közvetlenül is megkapja a projekttel kapcsolatos tájékoztató anyagokat, továbbá a Hivatal a 74/999-313-as számon telefonon is nyújt felvilágosítást munkaidőben.
 
A részterületeken az alábbi munkálatok zajlanak:
 
1.       A Liszt Ferenc téren a burkolatok és a zöldfelületek teljes egészében megújulnak.
 
2.      A Liszt Ferenc tér – Luther tér közötti térsoron, kiegészülve a Prométheusz parkkal, valamint az ún. 160 lakásos épület és a Babits Mihály Kulturális Központ közötti térrel, ahol a burkolatok cseréje, zöldfelületek megújítása és növelése, játszótér építés, térrendezés, valamint a Prométheusz park szökőkútjának felújítása történik.
 
3.      A Luther téren a jelenlegi park bontása után sétány- és térburkolat kialakítása valósul meg, a zöldfelületek megújítása mellett számos új bútorzat is kihelyezésre kerül.
 
4.      A Wosinsky és a Kölcsey lakótelep épületei közötti terek felújításában a következők valósulhatnak meg:
₋        Járdák burkolatcseréje és zöldfelületek felújítása.
₋        A Kölcsey lakótelep új „fitness parkja” a Kölcsey ltp. 3-4. társasház mögötti területen, a régi sportpálya helyén valósul meg.
₋        A Kölcsey lakótelep játszótere megújul és bővül.
₋        A Wosinsky Mór lakótelep játszótere korszerűsödik, sportpályája megújul.
 
A kivitelezés várható időtartama: négy hónap.
 
A látványtervek a www. szekszard.hu/hu/zold-varos oldalon megtekinthetők.
 
A kivitelezési munka előrehaladásáról tájékoztatást a www.szekszard.hu honlapon, valamint a Facebookon Szekszárd Város Hivatalos Oldalán nyújtunk, hetente aktualizálva azt.
 
IMG-0825.jpg