A zöld felületek élhetőbbé teszik a mindennapokat

2019.11.06

Szeptember elején jelentette be a szekszárdi önkormányzat, hogy a globális klímaváltozás hatásainak megelőzésére 222 darab fát ültet el saját költségvetése terhére. A fák ültetésével nincs elmaradva a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság zöld munkacsoportja.

Főleg a parkolók környékére az árnyékolás miatt, illetve a buszmegállók, játszóterek közelébe ültettek eddig a vegyes fajtájú fiatal fákból – mondta Katz Zoltánné főkertész. Új területként a Szabó Dezső utcai parkolót említette, de került a facsemetékből többek között a Mészáros Lázár-Kinizsi utca közötti zöldfelületre, a Wosinsky lakótelepre, a Szent-Györgyi Albert utcába, Vasvári utcába, a Mátyás király utcába, Szőlőhegyre és a Csatári utcába is.

Több helyszínen pótlást is végeztek, hogy növeljék az elviselhetőbb hőmérsékletet eredményező zöld felületek nagyságának arányát. Az ültetéseket a város különböző helyszínein az elkövetkező hetekben is folytatják, amíg az időjárási körülmények engedik. Megjegyezte, kérésre magánszemélyeknek és lakóközösségeknek is juttattak egy-egy fát, sőt, a Garay gimnázium osztálya a Kerámia utca és a Cinka utca közötti több hektáros területen telepít fákat. A több mint húsz diáknak azért ezt a helyszínt jelölték ki, mert a csoportos ültetés a városban a közműhálózat miatt nem mindig kivitelezhető. Katz Zoltánné kiemelte, a közös ültetésekben számítanak a lakosság tudatos magatartására, együttműködő segítségére. Minden esetben arra kéri a lakókat, civil kezdeményezőket, ha fát szeretnének ültetni, egyeztessenek az önkormányzattal. És óvják a kis fákat, mert a városi fás területek – amellett, hogy élhetővé és ellenállóbbá varázsolják környezetünket – enyhítik az urbanizáció negatív hatásait és társadalmi következményeit. Az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza a 222 fa kiültetésének költségeit, amely mintegy 2,5-3 millió forint.