Visszaáll az ovik, bölcsődék normál működési rendje

2020.05.22

A helyi közösségi közlekedés tervezett ingyenessé tétele, a szekszárdi strand ügye és a bölcsődék, óvodák hétfői újranyitása. Ezek voltak Ács Rezső polgármester hagyományos hétértékelőjének főbb témái.

A kiscsoportos gyermekfelügyeletet 120-an vették igénybe az elmúlt napokban, ezt azt jelzi, hogy a szülőknek elfogyott a szabadsága. A polgármester elmondta, egyeztetett az óvodák és bölcsődék vezetőivel, május 25-től, hétfőtől a megyeszékhely valamennyi bölcsődéje és óvodája – fenntartóktól függetlenül – visszatér a normál működéshez. Hozzátette, arra kérte az intézményvezetőket, figyeljenek arra, hogy ne legyen csoportosulás az épületekben, illetve ügyeljenek a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre. Emellett az önkormányzat minden intézményt ellát védőfelszereléssel, érintés nélküli lázmérőket is biztosítanak annak érdekében, hogy naponta többször lehessen mérni a gyermekek testhőmérsékletét.

A Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő kapcsán arról beszélt Ács Rezső, háborús állapotok vannak: nagyobb felületen szándékosan bontották le a csempét. A strandszezon lezárultával vizsgálat indul majd, illetve feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. A javításra beérkeztek az ajánlatok, véleménye szerint nem lesz akadálya annak, hogy a fürdő július 1-jén kinyisson. 

A közgyűlés Fidesz frakciójának javaslatára az önkormányzat ingyenessé tenné a városi közösségi közlekedést – ismertette a polgármester. Több mozgatórugója van egy ilyen intézkedésnek, elsősorban gazdasági és környezetvédelmi okok vehetik rá arra Szekszárd vezetését, hogy meglépje a forradalmi lépést – tette hozzá. A legtöbb ingyenes tömegközlekedési kezdeményezés ott bukik el, hogy évekig vizsgálják, elemzik a lehetőségeket. Szekszárdon ez a kérdés a veszélyhelyzet elmúltával lesz időszerű.

Több szülőtől érkezett megkeresés, hogy az önkormányzat a játszótereken javítsa a higiénés feltételeket kézmosók, ivókutak kihelyezésével. Ezen csak szaniterkonténerek telepítésével lehetne javítani. A jelenlegi járványhelyzet nyomós okot jelent a probléma megoldására, a helyhatóság megvizsgálja, hogy lehetne áthidalni a mosdó blokkok hiányát.

Csütörtökön a Sopron Basket után másodikként bemutatta két magyar és három új külföldi játékossal kiegészült keretét az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárlabdacsapata. Ács Rezső kiemelte, hogy a súlyos betegségéből felépülő Gereben Líviával hároméves szerződést kötött az egyesület. Idén az önkormányzat 40 millió forinttal járul hozzá a KSC működéséhez, emellett lakásokkal és teremhasználattal támogatják az Európában is ismert klubot. Örömtelinek nevezte, hogy a 17 tagú keretből nyolc szekszárdi nevelésű játékos.