Vigyázzunk egymásra és értékeinkre! 

2022.10.28
 
Ebben az időszakban felerősödik a forgalom az utakon, a tömegközlekedési eszközökön a szokásosnál többen utaznak, gyakorlatilag az egész ország útra kel.
Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak, kerékpároznak ki, legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket.
 
A rendőrség kéri, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.
 
A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. A járművezetők fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat is!
 
A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére.
 
Amíg Önök emlékeznek, a bűnelkövetők eltulajdoníthatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyaikat, a nyitva felejtett, vagy nem megfelelően védett otthonaikból pedig az értékeiket.
 
Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!
- Otthonukat elhagyva körültekintően zárják be az ablakokat, ajtókat!
- A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyeljenek értékeire, azokat tartsák táskájuk, kabátjuk belső zsebében! A táskájukat mindig tartsák testközelben, szem előtt! Ne viseljék feltűnően ékszereiket!
- Idős rokonaikat, szomszédjaikat kísérjék el a temetőbe, így jobban tudnak vigyázni egymás biztonságára, értékeikre és egymásra is!
- A temetőbe látogatás alkalmával ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Irataikat és lakáskulcsaikat soha ne tartsák egy helyen, ne tartsák a bankkártyájuk mellett annak PIN kódját!
- Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkeznek, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyék igénybe! A járművet gondosan zárják le, illetve be, és ne hagyjanak az utastérben látható helyen értéket!
- A temetőben értékeiket még rövid időre se hagyják őrizetlenül!
 
Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy közlekedési baleset éri, hívja a 112-es hívószámot!
 
halottak napja2021_0.jpg