Védekezik az ország a koronavírus-járvány ellen

2020.02.11

A WHO a kínai Vuhanból elindult koronavírus-járvány miatt globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt léptetett életbe. Magyarországon a kormány felállította a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzset. 

A fertőzés emberről emberre cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed, a lappangási idő a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2-12 nap), a fertőzőképesség tartama nem ismert. Fontosabb tünetek: láz, köhögés, légzési nehezítettség, előfordulhat súlyos tüdőgyulladás, akut légzési elégtelenség, vérmérgezés és sokk. 

Magyarországon eddig igazoltan beteg személy nincs. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kötelezően betartandó eljárásrendet dolgozott ki a népegészségügyi hatóság és az egészségügyi szolgáltatók részére, továbbá a felsőoktatási intézmények számára a fertőzött területekről érkező hallgatók kapcsán. Az eljárásrend alapján minden betegellátó hely felkészült a koronavírussal fertőzött személyek fogadására és ellátására – egységes kritériumok alapján –, amennyiben koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg. A gyanús páciens azonnali megfelelő kórházi elhelyezéséről és kezeléséről gondoskodnak, az esetek azonnal bejelentésre kerülnek, valamint a további – laboratóriumi – vizsgálatok megtörténnek. A népegészségügyi hatóság a koronavírussal fertőzött beteg személy környezetében a járványügyi vizsgálatot haladéktalanul megkezdi, és a vele szoros kontaktusban lévő személyek 14 napos járványügyi megfigyeléséről gondoskodik. 

A fertőzés kialakulásának kockázata az alábbi egyszerű higiénés rendszabályok alkalmazásával csökkenthető!

 

I.       Kézmosás, kézfertőtlenítés

Kézmosás gyakran, minimum 20 másodpercig, meleg folyóvízzel és folyékony szappannal kézfejre, csuklóra, az ujjak közötti részre, körmökre is kiterjedően:

-          tüsszentés, köhögés, orrfújás után

-          toalett használatot követően

-          étkezés előtt, ételkészítés előtt, alatt, után

-          tömegközlekedés, vásárlás után

-          szennyezett, gyakran érintett felületek (pl. kapcsolók, kilincsek) érintését követően

-          állatok gondozása után

Ha a kéz láthatóan nem szennyezett, használjon gyakran alkohol alapú VIRUCID kézfertőtlenítőszert, mely zsebben hordható, gyógyszertárban, boltokban kapható

II.     Köhögés, tüsszentés

Papírzsebkendőt teríteni az orra-szájra és egyszeri használat után zárt hulladékgyűjtőbe dobni vagy eldobásig zárt tasakba, utána kezet mosni

Zsebkendő hiánya esetén könyökhajlatba tüsszenteni, köhögni

III.    Érintés

Kerüljük a szem, orr, száj érintését, a kézfogásokat, puszikat

IV.    SZELLŐZTETÉS

Zárt helyiségek gyakori szellőztetése

V.      EMBEREK KERÜLÉSE

Zsúfolt helyek kerülése

Lázas, köhögő személyek kerülése

Lázasan, köhögve emberek kerülése

Orr-szájmaszk viselése, ha betegek vagyunk: egyszer feltenni, egyszer levenni, közben nem piszkálni, jól illeszkedjen, mobilozásnál sem levenni

 

Koronavírus -INFORMÁCIÓS VONAl

06 80 227 455

06 80 227 456


Amennyiben Ön vagy hozzátartozója köhög, lázas és 14 napon belül koronavírussal fertőzött területen járt vagy ilyen beteggel találkozott azonnal forduljon orvoshoz!