Városi összefogás eredménye az új csarnok

2019.10.02

Jövő elején elkezdődik és a tanév végére elkészülhet a Szekszárdi FGKC új kézilabda munkacsarnoka a Babits Mihály Általános Iskola udvarán.  

A kivitelezési szerződés aláírásán Ács Rezső polgármester megjegyezte, az általános iskolák közül a Babits volt legrosszabb helyzetben, mert nem volt megfelelő minőségű és méretű tornatermük. Az előkészítéshez biztosított forrást az önkormányzat – anyagi akadálya már nincs annak, hogy a munkacsarnok megépüljön. Elmondta, az iskola részéről türelmet igényelnek a munkálatok, de bízik benne, hogy az intézmény tud működni és a beruházás is jó ütemben halad majd. A legfontosabb az iskola és a gyerekek, azonban nem lesz zárt épület, a városlakók által is használható sportlétesítménnyel gazdagodik a város.

Botos Ilona, az intézmény igazgatója rámutatott, nagyon várták a pillanatot. A sportegyesületnek és a diákoknak is óriási előrelépés a fejlesztés, hiszen a mindennapos testnevelés feltételei magasabb szintre kerülnek. Örömét fejezte ki, hogy kollégáit is bevonták az előkészítésbe és az eszközbeszerzésbe.

2017 óta városnak semmilyen kötelezettsége nincs, ami az iskolákkal kapcsolatos – húzta alá Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója. Nem kell működtetni, felújítani, nem kötelező pályázni. Az önkormányzat ennek ellenére folyamatosan keresi a fejlesztési lehetőségeket, hogyan tudja segíteni a tankerület munkáját, jobbá tenni a gyerekek, pedagógusok mindennapjait. 

A Szekszárdi Fekete Gólyák KC tao-támogatásával korábban a Garay iskolában 50 millió forintból elkészült a tornaterem felújítása – jegyezte meg Bay Attila, a kézilabdaklub ügyvezető elnöke. 2017 elején nyújtották be pályázatukat egy új csarnok építésére, 464 millió forint volt a tervezett értéke. 2018 végére gyűjtötték össze a pénzt, amit a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) jóváhagyott. A nyílt közbeszerzés végére az összeg megugrott, a különbözetet az MKSZ-től igényelték. A létesítmény összes hasznos alapterülete 1519 négyzetméter, a szabványméretű földszinti tornaterem 1090 négyzetméter. Három szinten kiszolgáló létesítmények (öltözők, szertár, kiszolgáló helyiségek) kapnak helyet. A beruházás bruttó értéke 621 millió forint.

A közbeszerzési eljárást megnyerő PSN Építőipari Kft. ügyvezetője, Simcsik Norbert hozzátette: könnyűszerkezetes, acélvázas lesz az új csarnok. A régi bitumenes pályára tervezett épület kapcsán nehézséget csak az alapozási munkák okozhatnak. Az építési munkálatok ideje alatt számítanak az iskola együttműködésére és segítségére.