Van lehetőség a vegyszermentes szúnyogirtásra

2021.05.13
 
Az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokímica Laboratories már Magyarországon is kínálja szolgáltatásait. A cég meghatározó Európában a biológiai szúnyoggyérítésben. Székesfehérváron és Pécsen már megállapodtak az önkormányzattal, most Szekszárdon ismertették a nyugat-európai országokban több évtizede sikerrel alkalmazott és folyamatosan fejlődő módszert.
 
Zaják Rita, a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnökének kezdeményezésére Szekszárd mellett több környékbeli település önkormányzatának képviselői, természet- és környezetvédelmi szakemberei is részt vettek azon a találkozón, ahol a cég vezetői ismertették az általuk kifejlesztett védekező technológiát.
 
A hatékony biológiai szúnyoggyérítés ma még nem megy egyik pillanatról a másikra, többéves kutatómunka előzi meg, így a vegyszeres kémiai irtást nem lehet azonnal elfelejteni. A spanyol cég először drónok segítségével feltérképezi a környék vizes élőhelyeit, ahol a szúnyogok lárvái kikelnek, majd ezeket folyamatosan figyelik, monitorozzák és amikor szükség van rá, beavatkoznak. Ez azt jelenti, hogy egy toxikus fehérjét tartalmazó irtóanyagot juttatnak a vízbe, amit a lárvák megesznek és elpusztulnak. Fontos, hogy csak a csípőszúnyog lárváit mérgezi ez az anyag, amit egyébként német zöldszervezetek is folyamatosan vizsgálnak. 1 hektár biológiai gyérítéssel megközelítőleg 160 hektárnyi területet lehet megóvni a szúnyogoktól.
 
Miután a teljeskörű feltérképezés akár több évig is tarthat, arra kell készülni, hogy a költségek az első pár évben nagyobbak, mintha csak a légi vegyszeres irtásra költene a város, a harmadik évtől viszont a kémiai permetezés akár 20%-ra is visszaszorulhat. Persze sok múlik az időjáráson. A mostani hűvös tavasz például nem kedvez a szúnyogoknak, de egy esős, meleg évben a biológiai irtást is többször kell elvégezni.
 
A spanyol cég partnereként a találkozón jelen volt Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke is, aki összefoglalóan úgy nyilatkozott a módszerről, hogy csak az első években drágább, mint a kémiai irtás, ugyanakkor környezetkímélő és ami szerinte a legfontosabb, hogy hatékonyabb a módszer, mert már a lárvákat elpusztítja.
 
A találkozó eredménye, hogy Szekszárd önkormányzata kapcsolatban marad a céggel, a szakemberek kidolgoznak egy ajánlatot, ami alapján elképzelhető, hogy nemsokára itt is hosszú távon csípésmentesek lehetnek a nyarak, komfortosabbá téve ezzel a városi életet. Ezt a folyamatot azonban a lakosság is felgyorsíthatja, amennyiben elsajátítják, hogy saját udvarukban mit tehetnek az esetleges gócpontok megszüntetése érdekében. Ehhez találnak tippeket a következő oldalon: https://www.facebook.com/szunyoglarvaprogram
 
DSC_8339.JPG