Újabb ezer szekszárdi kisvállalkozónak segít az önkormányzat

2021.04.13
 
A száz négyzetméter alatti kereskedelmi és szolgáltatóipari tevékenységre szolgáló üzlethelyiségek esetében eltörli az ingatlanadót az önkormányzat – jelentette be Ács Rezső polgármester sajtótájékoztatón. A lépés nagyságrendileg ezer vállalkozót érint Szekszárdon.
 
Ezzel is a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdaság újraindításához kíván segítséget nyújtani saját területén Szekszárd, elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak. A polgármester hangsúlyozta, nem a járvány után lesz szükségük segítségre a vállalkozóknak, hanem lehetőleg azonnal.
 
Ács Rezső emlékeztetett rá, hogy 2020 végén a helyi iparűzési adó alóli mentesség alsó határát egymillióról kétmillió forintra emelték, ami összhangban volt a később meghozott kormányzati intézkedésekkel is.
 
Március végén a vállalkozói kerekasztalt összefogó Korcsmár Istvánnal közösen bejelentették, hogy a mikro- és kisvállalkozók megsegítésére egy úgynevezett újraindítási alapot hoznak létre, melynek forrásaira pályázhatnak majd a vállalkozók. A pénz az önkormányzat Veszélyhelyzet-Segítség néven megnyitott 11746005-15416566-11350000 számú számláján gyűlik. A képviselői tiszteletdíjak felezéséből megmaradt nagyjából ötmillió forint van rajta eddig, de Ács Rezső saját jövedelméből is utal rá összeget minden hónapban, valamint a polgármester a nagyobb tőkeerős vállalkozásokat is arra kéri, hogy amennyiben lehetőségük van rá, járuljanak hozzá az újraindítás költségeihez.
 
A pályázat részletszabályaira a vállalkozói kerekasztal tesz majd javaslatot, a Polgármesteri Hivatal ez alapján írja majd ki a pályázatot.
 
Ács Rezső polgármester szerint év végéig megközelítően 100 millió forinttal sikerülhet feltölteni az újraindítási alap számláját, ha csak az önkormányzatnál, valamint a saját cégeknél keletkező megtakarításokat számolja.
 
Szekszárdon 4200 vállalkozás működik. Az önkormányzat eddigi döntéseivel nagyjából 20 millió forinttal segítette már őket.
 
DSC_4057.JPG