A tudásközpont berendezése az önkormányzat feladata

2022.04.14
 
A Magyar Nemzeti Levéltár, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár valamint a szekszárdi önkormányzat között már hónapok óta zajlanak a tudásközpont berendezésállományának beszerzését előkészítő egyeztetések. Dr. Biró Gyula aljegyző a beszerzésről elmondta, rendkívül szerteágazó és bonyolult közbeszerzés lesz, mert sokféle eszköz beszerzéséről kell gondoskodni. A cél, hogy jövő őszre, a tervezett nyitás időpontjára minden a helyére kerüljön.
 
Liebhauser János, a könyvtár igazgatója szerint az építkezés rendkívül előrehaladott állapotban van, jövő áprilisra elkészülhet. Ezután következik a szakhatósági engedélyek beszerzése. Addig is a két intézménynek meg kell állapodnia a közös üzemeltetés részleteiről is, ami szintén ezen találkozók feladata az ingóságok beszerzésén túl. Az új könyvtár a kor szakmai követelményeinek megfelelő lesz majd, vagyis a látogatók böngészhetnek, szabadon kereshetnek a fellelhető könyvek között. A mai épület ilyen célú felhasználásra alkalmatlan, nem is arra készült.
 
A levéltár megyei igazgatója, dr. Várady Zoltán szintén azt emelte ki, hogy az épület a mai vármegyeházával ellentétben alkalmas lesz egy modern levéltár biztonságos működtetésére. Ebbe beleértendő az is, hogy a levéltárak ma már ügyfélszolgálatot is tartanak, miután nemcsak kutatók vehetik igénybe a szolgáltatásaikat. Ahogy az igazgató fogalmazott, minden vágyálmuk nem teljesült, de a tudásközpont megépülésével jelentős távlatok nyílnak a levéltár működését tekintve.
 
IMG-4277.jpg