Tolna MKI - Közlemény a kéménytüzek megelőzéséről

2019.01.28

KÖZLEMÉNY

 

Az elmúlt évben 24 kéménytűzhöz vonultak Tolna megye tűzoltói, ezek többségét a karbantartás, azaz a kéményseprés elmaradása okozta

Bár a kémények tűzállóak, bennük korom, kátrány rakódhat le, melyek meggyulladhatnak, ha a kémény felhevül. A hőmérsék­let a kéményben néhány perc alatt elérheti az ezer fokot, s a lán­gok átterjedhetnek a padlástérbe, sőt a lakószintekre is.

A kéménytüzek megelőzése érdekében a legfontosabb teendőnk a kémények felülvizsgálata, rendszeresen ki kell tisztíttatni a kéményt és tüzelőberendezést. Gyakran kell szellőztetni. Soha nem szabad tüzelőberendezést olyan helyiségben felállítani, ahol a levegőben tűzveszélyes anyag gőze fordul elő, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat. Nem szabad eltüzelni műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot szabad használni.

A kéményt és a tüzelőberendezést rendszeresen szakemberrel kell ellenőriztetni. A kémények időszakos ellenőrzése a magányszemélyek számára már több mint két éve ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.

A kéménytüzet a kéményből kiszűrődő morgó hang, a gomolygó sűrű, fekete füst, valamint a kicsapó szikra és láng jelzi. Ha a kémény nagyon átforrósodik, meggyulladhat­nak a szomszédos faszerkezetek (a gerendák, majd a lakószinteken a padló, a fafödém). A forróságtól a kémény kitágul, így a vakolat meg­repedezik és lepereg, az épületben pedig komoly szerkezeti károk keletkeznek. Tűzoltóink különös tapasztalata, hogy fő­ként a régi építésű és fával fűtött családi házaknál a tetőgerendát esetenként átvezették a kéménykürtőn. Az ilyen gondatlan tervezés, ki­vitelezés következmé­nye előbb-utóbb bizto­san a tetőtűz lesz.

Ha megtörtént a baj, hívjunk segítséget, azonnal riasszuk a tűzoltókat a 112-es központi segélyhívón. Fojtsuk el a tüzet, zárt égésterű kályha összes nyí­lását (szellőzőket, hamuajtót stb.), valamint a kémény füstjárat-szabályozójának reteszét csukjuk be, hogy a tűz oxigén-utánpótlása megszűnjön. Védjük bútorainkat, húzzuk el a bútorokat a kandal­lótól és a kémény mellől minden helyiségben. Vegyük le az éghető anyagokat (pl. képeket) a falról.

Biztosítsuk a szabad utat! Tegyük lehetővé, hogy a tűzoltók feljussanak a padlásra.

Kéménytüzet tilos víz­zel oltani! A kémény belső hőmérséklete elérheti az ezer fokot, s ezen a hőmérsékleten a víz robbanásszerű térfogat-növekedéssel gőzzé alakul át, mely szétveti a kéményt. Ez súlyos sérülést és tetőtüzet okozhat!