Több száz fellépő a Szekszárdi Szüreti Napokon

2019.09.09

Hatvanöt program koncertekkel, kiállításokkal, valamint a Szekszárdi és a Tolnai Borvidék pincészetei várják a közönséget szeptember harmadik hétvégéjén az idei Szekszárdi Szüreti Napokon.

Az összművészeti fesztivál felvezető sajtótájékoztatóján Ács Rezső polgármester elmondta, szeptember 12. és 15. között hetvenezer látogatóra számítanak. Vasárnap várják a legtöbb résztvevőt, Ákos koncertje iránt óriási az érdeklődés.

A Béla király téri borudvarban 17 pavilonban 35 pincészet és két pálinkaház szortimentjét kóstolhatják a vendégek – tette hozzá Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Nkft. ügyvezető igazgatója. A Szekszárdi Borvidék vörös boros hegemóniáját a tolnai pincészetek fehér és rozé tételei törik meg. Több pincészet pavilonjánál a gyerekeket, gépkocsival érkezőket mustkóstolóval várják. A borászatok kiemelt figyelmet fordítanak az egységes szekszárdi palackos borok bemutatására, amelyekben kadarkát, kékfrankost és bikavért kínálnak majd.

Az ízek utcájában öt étterem tízezer adag étellel készül – hangsúlyozta Keszthelyi Szabolcs, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnöke. A tájjellegű ételek – székely galuska, birkapörkölt, lecsó – mellett kulináris különlegességeket is kínálnak, például marhapofát vagy grillezett kecskesajtot. 

A szponzorok, a lakosság és a társrendezők véleményét figyelembe véve állították össze a kínálatot, nagyszerű csapatmunkának köszönhetően valósul meg a bor és kultúra kapcsolatát ápoló rendezvény. Több mint 65 program több száz fellépővel várja a közönséget – jelentette ki Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója. Megjegyezte, a kéréseknek engedve idén több változás is lesz. A Béla király téren a magaskultúra kerül előtérbe, inkább a bor és a gasztronómia, illetve a világzene kedvelőit várják a központi helyszínre. A Garay Élménypincétől a Garay térig nem lesznek árusok, de így is 58 vásáros lesz jelen a fesztiválon. A szombat délutáni felvonuláson 50 csoport kétezer tagjának menetében megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi. Újdonság, hogy a társadalmi zsűri három kategóriában 50-50 ezer forinttal jutalmazza a legkreatívabb csapatot.

A sajtóeseményen kitértek arra is, hogy a szervezők pályázati forrásból finanszírozzák Ákos fellépti díját, így a Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző fellépése nem kerül egyetlen forintjába sem a városnak. Idén negyven színpadi produkció várja az érdeklődőket. Fellép Szalonna és bandája, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, a Tükrös zenekar, a Tarsoly zenekar táncházban játszik, a Nana Vortex, az Esszencia Produkció Balogh Kálmánnal, valamint ünnepi koncertet ad az idén 50 éves Bogyiszlói zenekar. A fesztivál társrendezvénye lesz az Örökség országos gyermektáncfesztivál, amelyen szekszárdi, óbecsei, hódmezővásárhelyi, rákospalotai, szennai tánccsoportok mellett szlovák néptáncegyüttes is színpadra lép. A könnyűzenei kínálatban Ákos mellett szerepel többek között Charlie és zenekara, a Follow The Flow, a Dirty Slippers, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Kowalsky meg a Vega.