Több ezer lakos ivóvízét javítja egy rövidesen induló fejlesztés

2019.08.30

A szekszárdi csapvizet népszerűsítő környezetvédelmi kampány mellett infrastrukturális beruházásokat is megvalósítanak a megyeszékhelyen annak érdekében, hogy a város ivóvízzel történő ellátása tovább erősödjön.

A szerdai sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester kifejtette, az önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) pályázott, melynek keretében az ivóvízhálózat felújítása, rekonstrukciója történne meg. A fejlesztés egyik fő helyszíne Mérey utca, az útburkolat alatt fut egy főnyomócső-vezeték, amely több rendszert lát el vízzel. A korszerűsítés mintegy 5500 ember biztonságos ívóvízzel történő ellátását szolgálja majd. A Mérey utca mellett a Babits, az Előhegyi és Akácfa utca került kiválasztásra helyszínként az E.R.Ö.V. szakmai véleménye alapján. Mintegy két kilométer csővezeték cseréje történik meg a következő hónapokban. A projekt összköltsége 75 millió forint, ebből a kiíráson 50 milliót nyert a város. Ács Rezső megjegyezte, előremutató beruházásról van szó, hiszen város lakosságának egyhatodát érinti. A jövőben a fejlesztéseknél figyelnek arra, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek széles kört érintenek.

Négy ellátási övezet, négy vízátemelési pont található ebben a városrészben – hangsúlyozta Artim Andrásné, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. vezérigazgatója. A Mérey utcai a kiinduló vezeték, ez látja el a négy átemelő egységet. Egymásból táplálkoznak a vízellátó rendszerek, ha komoly csőtörés van, akkor ennek a városrésznek a vízellátása időszakosan megszűnne. A kétszázas vezetéken már több hiba volt, nem korszerű a csőanyag, a nyomásviszonyokat nehezen tolerálja – sorolta az okokat a vezérigazgató, hogy miért erre a szakaszra esett a választásuk. Az ősszel kezdődő munkálatok ideje alatt félpályás útlezárásokra számíthatnak az autósok, de a vízellátás ideiglenes vezeték kiépítésével biztosított lesz. Ez nem azt jelenti, hogy egy-egy területrészen nem lesznek előre meghirdetett szünetek az ellátásban – amiről időben értesíteni fogják a lakosságot –, ugyanis nemcsak a fővezetéket cserélik ki, hanem a házak bekötővezetékét is.