Tisztelet és megbecsülés jár a mentősöknek

2020.05.11

Május 10. a mentők napja Magyarországon annak emlékére, hogy 1887-ben ezen a napon alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület. A szekszárdi mentőállomás munkatársainak helyi zenészek adtak minikoncertet. 

A fellépők – Színé Köntös Hedvig, Matók Ákos, Barta Balázs, Radnai Erzsébet, valamint felvételről Erősné Máté Éva – komoly- és könnyűzenei darabokkal szórakoztatták az ünnepelteket. De nem csupán ez volt a nem mindennapi előadás apropója, hanem a veszélyhelyzet is, amelyben Zsikó Zoltán, a Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a mentősök emberi hozzáállását semmi nem pótolhatja – írja tudósításában a Tolnai Népújság. Rövid beszédében azt is elmondta, a művészek ugyan emberéletet nem mentenek, de a maguk módján igyekeznek embertársaikat mentálisan erősíteni.

Az elmúlt évek fejlesztései nyomán jelenleg összesen 255 mentőállomás van ma Magyarországon, 107-et felújítottak, 21 pedig felújításra vár. Vasárnap újabb húsz autó került a szolgálat állományába – csak 2017 óta mintegy 410 új mentőautó állt szolgálatba –, az új járművek beszerzésével 4,7 év lett a használatban lévő autók átlagéletkora.

Gyurkovics János alpolgármester az önkormányzat nevében mondott köszönetet. Szólt arról, hogy nem biztosíthatjuk eléggé hálánkról a szolgálat munkatársait, akik az év minden napján dolgoznak értünk. Munkájuk nem egyszerűen szakma, és azt a legnagyobb szakmai alázattal, elhivatottsággal űzik – áll a megyei napilap beszámolójában.