Távozott a legenda

2024.09.27

 

Sáth Sándor Tolnán és Szekszárdon is maradandót alkotott az asztaliteniszben. 

Tolnán szinte a semmiből építette föl a sportág egyik hazai központját az 1970-es években. Úttörő edzésmódszereivel új szintre emelte az asztaliteniszt. Női csapatát, a tolnai Vörös Lobogót Európa legjobbjai között tartották számon, ötször szereztek ezüstérmet a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK). Kiemelkedő játékosai voltak Balogh Ilona, Bolvári Ildikó, Bolvári Katalin és talán legismertebb tanítványa, Bátorfi Csilla.

Sanyi bácsi Szekszárdon is beírta nevét a város sporttörténelmébe. A Szekszárdi Asztalitenisz Club (SZAC) az ő irányításával több száz gyermeknek és fiatalnak biztosított sportolási lehetőséget az elmúlt évtizedekben. A Szekszárd Kupát az ezredfordulóra minőségileg és létszámban is az ország egyik legjelentősebb versenyévé tette. A klub igazolt versenyzői minden évben kitűnően szerepeltek a különböző osztályú csapatbajnokságokon idehaza, és legtöbbször külföldön is.

Felnőtt csapatai rendre az Extra liga élvonalában végeztek, továbbá a Magyar Asztalitenisz Szövetség 2003-ban és 2004-ben is az „Eredményes Utánpótlás-nevelésért” díjban részesítette az egyesületet.

2016-ban Lovas Petra, a SZAC versenyzője kijutott a riói olimpiára, ugyanebben az évben Lovas Petra és Madarász Dóra is tagja volt a csapat-világbajnokságon induló hazai keretnek, Madarász Dóra pedig a budapesti Európa-bajnokságon 3. helyezést ért el párosban, megszerezve a klub első érmét világversenyen. Ezekben az években a Szekszárd AC versenyzői rendszeres résztvevői voltak a Bajnokok Ligájának, többször megnyerték az Országos Csapatbajnokság Extra Ligáját, a női Klubcsapatok Szuperligáját.  

Sáth Sándor egész pályafutása során fáradhatatlanul dolgozott a szekszárdi asztalitenisz fellendítéséért, elhivatottan segítette a fiatal tehetségeket. Munkásságát számos elismerés övezte, a szekszárdi sportcsarnok asztalitenisz termét még életében róla nevezték el, legutóbb pedig 2023 decemberében a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség életműdíját is megkapta.

Sáth Sándor elvesztése pótolhatatlan űrt hagy a szekszárdi, és az egész hazai asztalitenisz életben. Emlékét megőrizzük.

img_Isten_Veled__Sanyi_bacsi_-3.jpg