Támogatják a Kerékpárosbarát Szekszárd program megvalósítását

2021.09.07
 
Egyhangú döntéssel, öt igen szavazattal támogatta a Kerékpárosbarát Szekszárd elnevezésű projekt megvalósítását a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság (GVB). Ez az a program, melynek megvalósulása esetén észak-déli irányban lényegében biztonságosan átjárhatóvá válna a város a biciklisek számára és elérhetővé válna a Sió part is, ahol a „Sió projekt” keretében a megye turisztikai nagyberuházása zajlik. A bicikliút hálózat négy ütemben valósulhat meg. A közbeszerzési eljárás már lezárás alatt van, a nyertes kivitelezővel szerződéskötés előtt áll az önkormányzat. Jó esetben rövid időn belül indulhatna a kivitelezés, csakhogy az elnyert 410 milliós támogatás ennél a beruházásnál is kevés. Emiatt a tervek szerint többlettámogatási igényt nyújt be az önkormányzat. Minderről csütörtökön hozhat döntést a közgyűlés rendkívüli ülésen.
 
A bizottsági keretek felosztása is szerepelt a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság napirendjén. Ezzel kapcsolatban Bomba Gábor elnök javaslata az volt, hogy az eredeti 50 milliós keretet emeljék meg az Allende utcai orvosi rendelőre szánt 47 millió forint terhére, amit idén várhatóan még nem költ el az önkormányzat. A bizottság többsége jelezte, hogy ezt nem fogadja el, így végül arról döntöttek, hogy a költségvetés jelenlegi helyzetéről kérnek egy kimutatást és annak alapján alakítják ki végső álláspontjukat.
 
A bizottsági keretekre felhasználható összeget a rendkívüli jogrendben Ács Rezső polgármester által elfogadott költségvetés ugyanúgy 50 millió forinttal tartalmazta, mint a korábbi ÉSZ többség által elfogadott költségvetés, csakhogy februárban Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd frakció vezetője javaslatot tett az Országos Bringapark Programhoz kapcsolódó pályázat benyújtására. A szükséges 17 millió forint önerőt az Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság (OKSI) keretének terhére javasolták biztosítani, a bizottság támogatásával.
 
A Bizottsági keretek tovább csökkentek az OKSI Bizottság, valamint a Polgármesteri Hivatal Humán Osztálya közötti egyeztetésre tekintettel, melynek során az augusztusi 3 Dimenziós Íjász Európa- és Világbajnokságon történő részvétellel kapcsolatos nevezési díjra kétszer 40.000 forint összegű támogatás biztosítását kérték.
 
Tovább csökkent a 2021. évi Bizottsági keret az OKSI Bizottság augusztus 19. napján tartott ülése után. Itt döntöttek a képviselők a Szekszárdi Kajak Kenu SE II. Sió Kajak-Kenu Kupa megrendezésének támogatásáról, 400.000 forint értékben. A bizottság határozatában foglaltakra tekintettel a fenti összeget – az íjász VB nevezési díj támogatásához hasonlóan – előzetesen a polgármesteri keret terhére biztosította Ács Rezső.
 
A fentiekre tekintettel a jelenleg fel nem használt bizottsági keret 32,6 millió forint. Erről az összegről kéne megegyeznie az öt bizottságnak, de miután az OKSI már a nagy részét „elköltötte” ez kevés ahhoz, hogy minden bizottság igényét kielégítsék. A GVB végül úgy határozott, hogy egy későbbi közgyűlésen véglegesítsék a bizottsági kereteket.