Szekszárdon a Kerékpáros Békenagykövet

2021.09.15
 
Újra Szekszárdon kerekezett Zelei József. A világ egyedüli Kerékpáros Békenagykövetét Ács Rezső polgármester és Gyurkovics János alpolgármester fogadták. A sportoló missziójának éves programja legtöbb esetben valamely jeles évfordulóhoz kötődik. Idén Gróf Benyovszky Móric születésének 280., halálának 235. évfordulóját ünnepeljük. A béke kapitányaként és katonájaként is ismert világutazó nemcsak kiváló katona, stratéga, hanem felfedező is volt egyben.
 
Zelei József 18. éve kerekezik a békéért, s ezen idő alatt az Egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot teljesített.
2004-ben indította el Békemisszióját, s minden évben, kerékpáron világszerte demonstrálja a sport, az egészséges életmód, a külső-belső harmónia és a béke elengedhetetlen fontosságát.
Az első megmérettetést még további 46 béketúra, közel 120 ország-állam, 5 kontinens felkeresése és több mint 85.000 km letekerése követte.
 
Túrái során Béke üzenetével bejárta a nagy Világot, Európa szinte minden országát, Amerikát, Ázsiát, érintette Afrikát, de tekert Ausztráliában, Új-Zélandon és Tasmániában is.

Békekönyvébe a Föld számtalan nyelvén írták be az emberek békeüzenetüket.
Útjai során, a hétköznap emberén túl, magasrendű főméltóságokkal, híres személyekkel is találkozott.
2016-os béketúrája során Ferenc Pápa Őszentsége is fogadta egy személyes audiencián.
Túrája fővédnökségét mindig is magasrangú személyek, főméltóságok alkották.
 
Benyovszky emléktúrájára májusban indult, melynek fővédnökei, védnökei és támogatói között tudhatja Jakab Istvánt, a Parlament alelnökét, Szalay-Bobrovniczky Vince Helyettes államtitkárt, - akik személyesen búcsúztatták a Parlament elől - Hende Csabát, a Parlament alelnökét, Potápi Árpád államtitkárt, Nyitrai Zsolt Országgyűlési képviselőt, Szili Katalin elnök Asszonyt és a Miniszterelnökség részéről Gulyás Gergely minisztert.
Természetesen a Külügyminisztérium erkölcsi támogatását minden estben élvezi a misszió.
 
A 2021-es túra célja felkeresni Benyovszky életének olyan helyszíneit, amelyeket eddig még nem tett meg senki. Felkutatni kalandos életének fontosabb állomásait, s mint a Világ Kerékpáros Békenagykövete, a béke üzenetével elkerekezni a helyszínekre.

A kritikus helyzetre való tekintettel négy részre osztották a túrát, melyből ezidáig hármat teljesítettek. Az első, a születés és ifjúkor helyszínei, beleértve Magyarországról történő száműzetését: Ausztria, Szlovákia, Csehország, Lengyelország.
A második a lengyel, bari konföderációban töltött időszak, fogságba esés: Kárpátalja, Ukrajna, Moldávia.
A harmadik: a kamcsatkai száműzetés, felkelés és szökés, Oroszország: Szentpétervár-Moszkva, Kazany és a kelet- ázsiai Kamcsatka.
A negyedik szakasz a szökés utáni időszak: Japán, Korea, Fülöp-szigetek, Tajvan, Franciaország, Madagaszkár és Mauritius.
Sajnos erre a túrára nem tudtak még elmenni, mivel teljes beutazási zárlatot rendeltek el. Várják a nyitást.

Az ötödik szakasz – melyet előre hoztak - egy giga kárpát-medencei Benyovszky kerékpáros emléktúra.
Ebben nemcsak Magyarország megyeszékhelyeit látogatják meg, hanem a határon túli magyarok lakta városokat
(Kassa, Beregszász, Munkács, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Arad, Eszék, Szabadka, Lendva, Felsőpulya, Komárno).
 
Hiszik, hogy Benyovszky Móric emlékét tovább kell táplálni, de nem csak Madagaszkáron, hanem az egész világon, legfőképp Magyarországon.
 
Kevés olyan ember volt, aki – bár maga is katonai rangot viselt – egész életében a békét tartotta a legfontosabbnak. Mindig is az elnyomottak mellett küzdött, ha kellett akár a túlerővel szemben is.
Elkötelezett volt, lelkesedett a szabadság eszméje iránt és együttérzett a leigázott népekkel.
Életében, korának és történelmének legforradalmibb felhívását alkotta meg. Vitázó afrikai törzseket békített ki, s Madagaszkár szigetét nem meghódítani akarta, hanem segíteni a helybelieknek, hogy kivívják a függetlenségüket a franciák ellen.