Szekszárdi kosárlabdaedzőt és tanárt is díjazott a MOL

2021.04.13
 
A MOL Mester-M Díj idén az eddigieknél is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a COVID-19 járvány okozta helyzetben a tanárok, edzők oktatásba fektetett energiája még inkább felértékelődött, munkájuk elismerése különösen fontos. Korábbi tanítványaik jelölése alapján a MOL Alapítvány kuratóriuma idén is 10 kiemelkedő munkát végző tanárt és utánpótlásedzőt díjazott, köztük Tolna megyében Harsányi Máriát, a szekszárdi Kosárlabda Sport Club edzőjét és Nagy Istvánt, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kémia, fizika és néprajz szakos tanárát. Barocsai Zoltán, a Szekszárdi I.Béla Gimnázium földrajztanára és Gruber László, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajztanára pedig Mester-M oklevelet kapott. Emellett a járványhelyzetre reagálva az alapítvány Kedvenc Online Tanárom 2020” címmel különdíjat is meghirdetett, amellyel a váratlanul bevezetett digitális oktatási időszak alatt különösen innovatív pedagógiai teljesítményt nyújtó tanárok és edzők munkájára kívánta felhívni a figyelmet. Ebben a kategóriában 11 tanár nyerte el tanítványaik jelölése alapján a díjat. Az erkölcsi elismerés mellett a Mester-M díj fejenként egymillió forintos, a különdíj pedig 200.000 forintos tiszteletdíjjal jár.
 
A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Idén a kuratórium több mint 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik megkapták az elismerést.
 
Harsányi Mária a sport kategóriában kapta meg a MOL Alapítvány Mester-M díját. A szekszárdi Kosárlabda Sport Club edzője közel 40 éve a helyi kosárlabda élet kulcsszereplője, az egész magyar kosárlabda társadalom ikonikus alakja. A mai napig keményen, de teljes szeretettel, odaadással neveli ki a fiatalokat a felnőtt csapat számára is. A 2020/2021 NB1-es bajnokságban 4 utánpótlás korú és 3 már felnőtt korú játékosa szerepel. U16-os csapata kadett bajnoki címet szerzett 2019-ben. Keze alatt nevelkedett több olyan játékos, akik örökre beírták magukat a sportág hazai történetébe: Studer Ágnes, a magyar válogatott első számú irányítója, Bálint Réka, a magyar válogatott meghatározó tagja, Miklós Melinda, az U16-os válogatott csapatkapitánya és az egész magyar női kosárlabdázás legnagyobb ígérete. „Harsi” szinte szülőként foglalkozik minden egyes tanítványával, akik fegyelmet, pontosságot, kitartást és nem utolsó sorban a sportáguk iránti szeretet is megtanulják. Figyelmet fordít arra is, hogy iskolai tanulmányaikat se hanyagolják el játékosai. 2018-ban Príma Díjat, 2019-ben "Szekszárd büszkesége” címet kapott. A róla készült portréfilm itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=NN1wndof0a0 .
Nagy István kémia, fizika és néprajz szakos tanár a tudomány kategóriában kapta meg a MOL Alapítvány Mester-M díját. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára differenciáltan foglalkozik a diákokkal, tehetséges diákjaival önálló projekteket kezdeményez. Ilyen projektként valósítottak meg többek között szigetüzemű napelemet az iskola udvarán, amely alkalmas a mobiltelefonok feltöltésére. 2016-ban tanítványaival ellátogatott a CERN részecskegyorsítóba is. Kutatásaikat a Szegedi Tudományegyem és az ELTE kutatóival közösen végzik, így a diákok már gimnazistaként bekapcsolódhatnak az egyetemi kutatómunkába, ami nagyon inspiráló számukra. Számos tanítványából lett orvos, tanár, kutató és mérnök. Munkásságát elismerte korábban a Curie Alapítvány, a Richter Gedeon Alapítvány, a Kutató Diákok Szövetsége. A róla készült portréfilm itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=HQ_AdyMECe8 .
A MOL Alapítvány a 2020. évi jelöltek közül oklevéllel ismerte el közel 30 személy pedagógiai munkásságát, akiknek a neve az értékelés során az ún. short listre, azaz a szűkített listára felkerült a későbbi díjazottak nevei mellett. Tolna megyében Barocsai Zoltán, a Szekszárdi I.Béla Gimnázium földrajztanára és Gruber László, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajztanára kapott Mester-M oklevelet.
 
 „A koronavírus-járvány okozta helyzetben, a digitális oktatás bevezetése miatt a pedagógusok szerepe még inkább fókuszba került. A MOL mindig kiemelten kezelte az utánpótlásnevelést, a szakember-utánpótláshoz azonban megfelelő középiskolai háttérre van szükség, amelyet a tanárok, mesterek tudnak biztosítani. A pandémiás időszak számukra is nagy kihívás volt, a digitális oktatás pont azt a személyes kapcsolatot akadályozta, amellyel a diák ösztönözhető. De ők megoldották, a tanulóik miatt, a jövő generációja miatt. A Mester-M Díjnak tehát 2020-ban még erőteljesebb üzenete van, ezúton is köszönjük ezeknek a pedagógusoknak, hogy nem adták fel, ilyen körülmények között is ösztönözni, motiválni, szakmailag és emberileg támogatni tudták a gyerekeket”  – mondta Szollár Domokos, a MOL-csoport kabinetfőnöke, a MOL Alapítvány kurátora.
 
A Mester-M Díj általában életmű díj, a MOL Alapítvány azonban 2019 óta a „Fiatal tanár” díjkategóriát is meghirdette. Ezzel az alapítvány célja az volt, hogy a max. 10-15 éve a pályán lévő pedagógusok munkáját is elismerje, ezzel is bátorítva a fiatal tanárokat arra, hogy megmaradjanak ebben a teljes embert kívánó hivatásban.
 
A Mester-M Díj 2020. évi nyertesei természettudományos területen Hujter Bálint, matematikatanár (Budapest), aki egyben a Fiatal tanár kategória nyertese is, valamint Nagy István, kémiatanár (Bonyhád), Dr. Regdon Ibolya, kémiatanár (Szeged), Varga István, fizikatanár (Ajak). Művészeti területen a díjat Gárdián Gábor, gordonka művésztanár (Szeged), Ludmány Antalné, magánénektanár (Debrecen), Veres Éva és Veres Gábor, képzőművész tanár házaspár (Szombathely) kapta meg. Az utánpótlásedzők között Bánhidi Ákos, gyorskorcsolya-mesteredző, (Budapest), Harsányi Mária, kosárlabdaedző (Szekszárd) és Tokaji Sándor, nyugdíjas asztalitenisz-edző (Budapest) lettek a 2020. évi Mester-M díjazottak.
 
A MOL Alapítvány a 2020. évi járványhelyzetre reagálva „Kedvenc Online Tanárom 2020” címmel különdíjat is meghirdetett, amellyel a váratlanul bevezetett digitális oktatási időszak alatt különösen innovatív pedagógiai teljesítményt nyújtó tanárok és edzők munkájára kívánta felhívni a figyelmet. Összesen 11 tanár nyerte el tanítványaik jelölése alapján a díjat, amely nettó 200.000 forintos tiszteletdíjjal jár.
 
Kedvenc Online Tanárom 2020” különdíjban részesültek:
Ábrahám-Huszár Éva, matematikatanár, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő, Czinkus Renáta, biológia-földrajz-természetismeret tanár, Gregor József Általános Iskola, Bp. XVII., Horváth Brigitta, magyar nyelv és irodalomtanár, Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest, Ivánkovich Anita, matematikatanár, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja, Kelemen Ákos, karateedző, Dunakeszi, Maroshévízi Krisztina, testnevelő szakedző, Maroshévízi Fitness Iskola Sportegyesület, Budapest, Maróti Zsolt Viktor, magyar-történelem szakos tanár, Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd, Mózesné Kulánda Nikolett, néptánc tanár, Hétlépés Táncegyüttes, Mezei Mária AMI, Budakeszi, Őriné Simonovics Andrea, spanyol nyelv és fizikatanár, Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs, Váray-Major Zsófia, zongoratanárnő, F. Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Gödöllő, Vernyikné Horváth Beáta, matematika- és technikatanár, Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI, Lőrinci.
 
Mester-M oklevélben részesültek:
Barocsai Zoltán, földrajztanár (Szekszárd), Basa Ottó Miklósné, rajztanár (Pásztó), Belovai József, gyorskorcsolyaedző (Jászberény), Buka Enikő, oboa művésztanár (Gödöllő), Csákvári László, karateedző (Budapest), Csátityné Orcsik Judit, magánénektanár (Pécs), Erdős Gábor, matematikatanár (Nagykanizsa), Gál Béla, ny. biológiatanár (Szeged), Gruber László, földrajztanár (Bonyhád), Gurisatti Gyula, búvárúszóedző (Dunaújváros), Horváth Péter, úszóedző (Budapest), Horváth Tibor Gyula, képzőművész tanár (Körmend), Illés Sándor, cselgáncsedző (Budapest), Kele Szabó Ágnes, rajz- és művészettörténettanár (Salgótarján), Kerekes Barnabás, magyar nyelv és irodalomtanár (Budapest), Kissné Kocsis Marianna, magyar nyelv és irodalomtanár (Csongrád), Dr. Komáromi Annamária, fizikatanár (Budapest), dr. Laczkó Mária, magyar nyelv és irodalomtanár (Gyál), Magó Gábor, úszóedző (Budapest-Érd), Marczis György, matematikatanár (Gyula), Németi Edit Erika, kémiatanár (Hajdúböszörmény), Paksa Eszter, balett-tanár (Budapest), Pisák Tamás, szertornaedző (Győr), Salánkiné Knopfler Szilvia, történelemtanár (Gödöllő), Simon Péter, magyar nyelv és irodalom-, etikatanár (Budapest), Szabó Péter, gordonka művésztanár (Budapest), Számadó László, matematikatanár (Budapest), Varga Jenő, ny. testnevelőtanár (Szombathely), Weiszkopfné Kövesközi Zsuzsa, kémiatanár (Budapest).
 
A 2007-ben alapított MOL Mester-M Díj az elmúlt több mint tíz évben az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtte ki magát. Az idei díjazottakkal együtt 125 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült már az elismerésben.
 
harsanyi_maria-1024x576.png