Szekszárd megbecsüli értékeit, megőrzi eredményeit

2022.08.30
 
1905. augusztus 29-én alakult meg az első városi képviselő-testület Szekszárdon. Ennek emlékére 2016 óta ez a város napja, amiről ünnepi közgyűlésen emlékeznek meg valamint átadják a megyeszékhely kitüntetéseit is.
 
„2022-t írunk, és nehéz időket élünk” – mondta Gyurkovics János alpolgármester ünnepi beszédében, majd felidézte a háború és a járvány körülményeit, amit most még az aszály is tetéz. Hogy a bajban nincs ellenség, még csak ellenfél sem, azt Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényének egy különös pillanatával érzékeltette az alpolgármester, mikor a Pál utcaiak és a vörösingesek Nemecsek sorsát látva rádöbbennek a feltartóztathatatlanul közeledő valódi tragédiára. „Szekszárdon a baráti, családi kapcsolatok mellett szoros kötődésünket jelentik a közös tradíciók, az egymás mellett élők sokszor évtizedeken, generációkon átívelő kötelékei, a közös feladatok.” Gyurkovics János szerint az ilyen szoros szálak garanciái lehetnek a nehéz időszakokkal való sikeres megbirkózásnak. Kiemelte: Az önkormányzat a jócskán megnehezedett gazdasági helyzet ellenére a közelmúlt vívmányainak fenntartásáról is gondoskodni fog. Megmarad a tanulóbérlet-támogatás, a szekszárdi csecsemők ultrahangvizsgálatát továbbra is az önkormányzat fizeti és a babautalvány támogatás is folytatódik. A szépkorú városlakóknak szóló karácsonyi ajándékcsomagból tavaly mintegy ötezer talált gazdára, ezek idén is eljutnak majd az igénylőkhöz és az áremelkedések ellenére ugyanúgy gondoskodni fog a város a rászorulók téli tüzelőjéről, mint korábban.
Gyurkovics János beszédének végén Széchenyi egy imájának segítségével a cselekvés fontosságát hangsúlyozta, amely az ellenfelekből társakat kell, hogy kovácsoljon, és amely megtarthatja, s előre viheti a világot.
 
Az ünnepi közgyűlésen átadták a város kitüntető díjait, amit az élet legkülönbözőbb területein dolgozó és munkálkodó személyek vehettek át, akik eddigi életútjukkal egyben példát is mutatnak a következő generációknak:
 
Szekszárd Város Díszpolgára:
Dr. Dobos Gyula István
 
Pro Urbe Szekszárd emlékplakett:
Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra
János Anna (posztumusz)
 
Közjóért kitüntető díj:
Hesz Zoltánné
Pecze István
Dr. Bajor Klára
Fiáth Szilvia Andrea
Csuhaj Tünde
 
Hirling Ádám kitüntető díj:
Tamási Anna
Dr. Göttlinger István
Teimel István
 
Tormay Károly kitüntető cím:
Dr. Klézli Júlia
Dr. Horváth Gábor
 
Triebler Irma kitüntető cím:
Rottenbacher Ádám
 
Szekszárd Javáért kitüntető cím:
Timpanon Építőipari Kft.
Lux H 84 Kft.
Hechta Kft.
Ergonom Kft.
 
Szekszárd Év Rendőre:
Takács Zoltán (közrendvédelmi szakterületen)
Tóth-Udvardy Tamás (bűnügyi szakterületen)
 
Szekszárd Év Tűzoltója:
Krizák István
 
A Szekszárdi Németségért Klézli János-díj:
Keller Antal Ferenc
 
DSC_6536.JPG