Sütőolaj-gyűjtő konténer a Kőrösi utcában

2024.02.08
 
A Kadarka utcai volt sajtérlelő területéről kellett áttelepíteni a használt sütőolaj-gyűjtő konténert. A jövőben a Kőrösi Csoma Sándor utcában lakókhoz lesz közelebb a sárga tartály, közvetlenül a buszmegálló mellett. A lényeg nem változik, továbbra is 11 helyen gyűjthetjük Szekszárdon a használt sütőolajat. A leadott olaj és zsíradék után a városnak bevétele is keletkezik, amit közösségi célokra fordíthat.
A megyeszékhelyek közül elsőként Szekszárdon épült ki olyan közterületre telepített hálózatos OilPlan800-as gyűjtőpontrendszer, mely a lakosság számára könnyen elérhető. A városban a közszolgáltató Vertikál Zrt. és a Biotrans Kft. együttműködése nyomán 2021. november 11-én a Piac téren indult el a gyűjtőrendszer, melynek segítségével a lakosság egyszerűen adhatja le a súlyosan környezetkárosító anyagot.
A gyűjtőpontok egy internetes térképen is elérhetők ide kattintva.
 
A 100%-ban hazai tulajdonú Biotrans Kft. magyarországi feldolgozóüzemekbe juttatja el előkezelést követően a lakosságtól összegyűjtött anyagot, így a hazai körkörös gazdaság ezáltal is erősödik. A CseppetSem! Program társadalmi felelősségvállalási programja nyomán anyagi visszatérítést is ad a résztvevő partnereknek, így Szekszárdon egy eredményes gyűjtést követően évi több millió forint juthat helyi célok megvalósítására. A használt sütőolaj és sütőzsiradék rendkívül káros hatást fejt ki: az élővízbe jutva károsítja a vízi élőlényeket, a talajba jutva károsítja a talajflórát. A csatornahálózatba és a szennyvíztisztítókba kerülve súlyos üzemzavart és üzemeltetési többletköltséget okoz, míg szelektíven gyűjtve 100%-ban újrahasznosítható: biodízel alapanyag készül belőle. A CseppetSem! Programban a sütőolajon kívül sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj is leadható. A rendszer „cseppmentes”, így lezárt csomagolásban (műanyag palack vagy befőttesüveg) adható le az anyag.