Nyáron használatba veheti a nagyközönség az új uszodát

2020.01.29

Ha a kivitelező növeli kapacitását, nyárra elkészülhet az új városi sportuszoda. Ez a létesítmény műszaki kivitelezési folyamatainak ellenőrzésére létrehozott eseti bizottság sommás véleménye.

A beruházás lebonyolítója felé feltett kérdésekre kapott válaszok alapján határozatba foglalta a bizottság, hogy az első határidő késedelem miatt a kivitelezőt felelősség nem terheli, így kötbér nem érvényesíthető. A projektet lebonyolító és műszaki ellenőr BMSK Zrt. is elismerte, hogy a hosszú ideig tartó víztelenítés és a talajszerkezet cseréje indokolta a késedelmet.

A második határidő késedelemmel már más a helyzet: 2019. november 15-én akadályközlést nyújtott be a kivitelező, az indokokat a megrendelő nem fogadta el. Ennek kapcsán a Bizottság arra kérte fel a Polgármesteri Hivatalt, számolja ki a kapcsolódó kötbért, ennek érvényesítését azonban függőben hagyják.

A rendelkezésre álló dokumentumok alapján felvetődött, hogy a nem első osztályú minőségben elvégzett munkák miatti értékcsökkenést is ki kell számíttatni, melyet a beruházás műszaki ellenőre fog elvégezni. Ezzel összefüggésben a Bizottság tagjai megállapították, hogy az utolsó számlában nem lehetett volna érvényesíteni az első osztályú munkát, azaz a kivitelező nem volt jogosult a teljes összegre.

A kivitelező időközben pótmunkára vonatkozó költségvetést nyújtott be. Ezzel kapcsolatban abban is megállapodott a négy taggal ülésező Bizottság, hogy részletesebb ütemtervet kérnek – melyet a BMSK-nak is el kell fogadni – az építkezést havonta ellenőrzik, a város a készültségi fok alapján fizet. Ezekkel a feltételekkel a munkafolyamatok felgyorsítását szeretné elérni a Bizottság, hiszen abban mindenki egyetértett, hogy az uszodának a lehető legrövidebb határidőn belül, 2020. június 30-ra el kell készülnie.