Nem jöttek ki a gyakorlatból a bartinás táncosok

2020.05.14

A Szekszárdi Szabadtéri Kultúrpercek szórakoztató időtöltést nyújtanak a lakosság számára.

Az Emmi – tekintettel az elhúzódó koronavírus-járványhelyzetre, valamint az átalakult kapcsolattartási szokásokra – úgy döntött, hogy az ún. sarokkoncertek keretében arra kéri a „Forrás a zenének, feladat a zenésznek” elnevezésű pályázatán nyertes együtteseket, hogy lakótelepek közterületein valósítsák meg koncertjeiket. Március óta többször szólt fúvószene a megyeszékhely több pontján: a felcsendült dallamok között volt komolyzenei darab, népszerű magyar sláger és jazzmuzsika is.

Az újsütetű kezdeményezéshez szerdán csatlakozott a Bartina Néptáncegyüttes, ezzel elindult a Szekszárdi Szabadtéri Kultúrpercek programsorozat, amely a sarokkoncertek után újabb kulturális élményt adhat az idejét otthon töltő lakosságnak.

„Járd ki lábam, járd ki most, nem parancsol senki most” – nem is parancsolt senki a bartinás lányoknak és fiúknak, akik a Mérey utcai idősotthon gondozottjainak szereztek feledhetetlen perceket rögtönzött előadásukkal. Az ifjúsági együttes felső-tiszavidéki férfi táncokat táncolt, a lányok sárközi karikázó dalokat énekeltek, míg a felnőtt együttes válaszúti legényest ropott. A férfi tánc ruganyosságát, virtusosságát – a csizmák helyett ezúttal az utcai sportcipők csattogtak – büszkén nézte Matókné Kapási Júlianna, a Bartina művészeti vezetője, és Gyurkovics János alpolgármester is. A táncosok az idősotthon után a 160 lakásos épület előtt és a Csokonai utcai tömbbelsőben adtak ízelítőt tudásukból.

– A táncoktató kollégáktól jött az ötlet – mondta Jóföldi Gabriella, a Bartina Néptánc Egyesület elnöke. – Polgármester úr kérése az volt, hogy az idősotthon mindenképpen szerepeljen a helyszínek között. A kialakult helyzetre való tekintettel páros táncok – fizikai kontaktus megteremtése – nélkül juttatjuk el a kultúrát a lakossághoz. Táncosaink örömmel tettek eleget a felkérésnek, hiszen mindenkinek hiányzik a társaság. Azt tervezzük, hogy minden héten egy-egy alkalommal a város különböző pontjain szeretnénk hozzájárulni az otthonukba szorult városlakók szórakozásához.

A Szekszárdi Szabadtéri Kultúrpercek következő eseménye május 15-én, pénteken lesz: a Humen Brass Brand ad térzenét 18.00 órától a Csatári utca 3. alatt lévő buszmegállónál.