A nagyközönség számára is látványos lesz a szekszárdi döntő

2021.08.04
 
A 2021-es 3D Íjász Világ- és Európa Bajnokság döntőjének helyszínén, a Szekszárdi Sportközpont területén tartott bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót Alexandra Manea, a szervezőbizottság tagja és Szőke Gergő, a sportközpont vezetője. Az eseményen részt vett Ács Rezső polgármester és Gyurkovics János alpolgármester is.
 
Négy év munkájának a gyümölcse érik be jövő héten, amikor a Magyar Íjász Szövetség Szekszárdon látja vendégül az íjász világot – mondta Alexandra Manea. A versenyzők vasárnap érkeznek Szekszárdra. 12 országból eddig 550-en regisztráltak. A létszám a járvány miatt is folyamatosan változik. Sok országból nem, vagy csak kevesen tudnak eljönni, mert még nem kaptak oltást, így ki sem engedik őket az országból. Emiatt például a teljes ausztrál delegáció lemondta a részvételt és Svédországból is csak a tervezettnél jóval kevesebben érkeznek majd. Ugyanakkor már az is eredmény, hogy itt megrendezhető a verseny, hiszen egy másik világszervezet Franciaországba tervezett VB-je például idén is elmarad.
 
Az íjászok négy napon át Sötétvölgyben versenyeznek majd, ahol a két helyi egyesület, az Alisca Nyilai Íjász Egyesület és a Tolnai Tájak Közhasznú Egyesület közreműködésével négy pályát alakítanak ki. Itt alakul ki a döntők mezőnye, amire már Szekszárdon kerül sor augusztus 14-én, szombaton. Alexandra Manea elmondása szerint mindkét helyszínen látványos versenyre készülnek, amit meg is tudnak mutatni a nézőknek. A sötétvölgyi pályákon olyan biztonságtechnikai szempontból is védett helyszíneket alakítottak ki, ahonnan az érdeklődők rálátnak az eseményekre, a szekszárdi döntőn pedig óriás ledfalat használnak majd. Aki úgy dönt, hogy a helyszínen nézőként élné át a verseny hangulatát, annak íjjal nem, de egy távcsővel célszerű „felfegyverkeznie”.
 
Szőke Gergő, a Szekszárdi Sportközpont Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a döntő előkészületei már napok óta zajlanak és mindennel időben végezni fognak. A sportközpont a helyszín biztosítása mellett helyismeretével és szakértelmével is segítette a szervezőket, hiszen korábban már több nemzetközi sporteseménynek is otthont adott Szekszárd, így van tapasztalat a nagylétszámú résztvevőt és szigorú szabályok betartását megkövetelő sportesemények szervezésével kapcsolatban.
 
Gyurkovics János alpolgármester a város részéről örömét fejezte ki, hogy megvalósulhat a 3D Íjász Világ- és Európa Bajnokság. Az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a verseny megrendezését, amit ötmillió forinttal támogatott is a közgyűlés. A világbajnokság nemcsak hírét viszi a városnak, hanem kézzelfogható hasznot hoz a vendéglátással, turizmussal foglalkozó vállalkozóknak. A versenyre nevező sportolókkal és kísérőikkel együtt közel 1.200 Szekszárdra érkező vendéggel számolnak, akik számítások szerint nagyjából 7.000 vendégéjszakát töltenek a városban. A rendőrséget, a polgárőrséget és a közterület-felügyelőket fokozott figyelemre és megerősített közterületi jelenlétre kérte a városvezetés, hogy a vendégek ittléte zökkenőmentes legyen és kellemes emlékekkel térhessenek haza.
 
DSC_6135.JPG