Mintegy száz bringás teker a jubileumi viadalon

2019.07.11

Július 26-án és 27-én, két egymástól független díjazású és pontozású UCI 1.2-es kategóriájú versenyt rendeznek a jubiláló, 45. Gemenc Nagydíjon.

A legjobb magyar sorokon kívül idén is erős nemzetközi klubokat várnak a mezőnybe – jelentették be a szervezők a Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatón. A nevezések alapján francia, luxemburgi, cseh, szlovén, román és szlovák héttagú csapatokat is köszönthetünk Magyarország egyik legrégebbi, 1975 óta folyamatosan megrendezésre kerülő országúti kerékpárversenyén.

Az idei erőpróbát a hagyományoktól kissé eltérő módon rendezik meg. A pénteki és szombati szakasz rajtja is a Béla király térről indul, mindkét napon a legendás Kálvária-kilátónál lesz a befutó, amely az elvárások szerint kedvez(het) majd a magyar versenyzőknek. A pénteki etapon a tavaly már kipróbált bonyhádvarasdi és kétyi körök után Szekszárdra érkezik vissza a karaván, ahol egy teljesen új, nehéz emelkedőn jutnak fel a Kálváriához. A néhol közel 20 százalékos meredekségű kaptató sokaknak gondot okozhat a nap végén. Szombaton a korábban is kijelölt őcsényi sík köröket követően egy hegyi körpályát teljesítenek a versenyzők a megyeszékhelyen, a régi, „klasszikus” belvárosi körből négyet abszolválva, a végén pedig ismét a Kálvária macskaköves meredeke lesz a cél.

Természetesen nincs Gemenc Nagydíj villanyfényes kritérium nélkül. Szombaton este 20.00 órától a Béla király tér-Bezerédj utca-Széchenyi utca-Garay tér körpályán láthatjuk majd a versenyzőket egy órán keresztül.

A Nagydíj a rendezők által kitűzött másik cél, a sportág népszerűsítése szempontjából is hasznos. A több kiegészítő program közül ki kell emelni az első alkalommal lebonyolítandó Tour de Sárköz kerékpártúrát. A legerősebbek július 27-én, szombaton az úgynevezett „Sárköz-körön” – ahol a profik mezőnye is teker majd – próbálhatják ki, beleférnek-e a kétórás szintidőbe. A túra rajtja 9.00 órakor lesz Szekszárd történelmi főteréről.

 

Gemenc2.JPG