A megismételt szavazáson is lehet mozgóurnát kérni

2019.11.08

Vasárnap Szekszárdon két körzet hét szavazókörében kell megismételni az október 13-ai önkormányzati választás szavazását. Erre a voksolásra is lehet mozgóurnát kérni.

A megismételt szavazásokon átjelentkezési kérelem nem nyújtható be, azonban – ahogyan négy héttel ezelőtt is –lehetőség van mozgóurnás szavazásra. Nem „élnek" automatikusan az október 13-ai szavazásra benyújtott mozgóurna-kérelmek, a mozgásában gátolt választópolgárnak – ha mozgóurna biztosítását igényli – új kérelmet kell benyújtania online a www.valasztas.hu oldalon, vagy személyesen a helyi választási irodában péntek 16 óráig, a választás napján pedig 12 óráig a szavazatszámláló bizottságnál.

A mozgóurnát a választópolgár lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől – a jegyzőtől – kell kérni, a mozgóurnát csak olyan címre lehet kérni, amely ugyanazon szavazókörben található, ahol a választópolgár lakik. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 12 óráig. A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen. Aki mozgóurnát kért, az „hagyományos módon", a szavazókörben nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával.