A Magura víztározó környéke is tiszta

2021.05.28

 

Befejeződött Szekszárdon a legnagyobb illegális hulladéklerakók felszámolása. A városban és környékén több esetben magas fertőzésveszélyű hulladékot szállítottak ártalmatlanításra a kivitelezők. Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 23.406.735 forint támogatást nyert a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt első ütemében. A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében hirdette meg.

Az elnyert pénzből a megyeszékhely kilenc, kiemelten szemetes területét sikerült megtisztítani az évek óta ott felgyülemlett, sok esetben fertőzésveszélyes és balesetveszélyes kommunális eredetű lom, valamint építési hulladéktól.

Az elmúlt hetekben pontosan 2524 köbméternyi, több esetben a városképet súlyosan rontó szeméthalmokat számolt fel az önkormányzat a pályázati támogatás segítségével. Az érintett területek: Baráth János utca, Búzavirág utca, Bern utca, Pollack Mihály utca, Palánk, Magura víztározó környéke, Séd Patak part, Csötönyi völgy. Az egyes illegális lerakással érintett helyszíneken 2368 m3 lomhulladék, 96 m3 biológiailag lebomló hulladék, 50 m3 kevert építési és bontási hulladék, illetve 10 m3 beton, tégla, cserép és kerámia hulladék szennyezte a környezetet. Több illegális lerakó mezőgazdasági területet, ideiglenes vízfolyást veszélyeztetett, amiből a káros anyagok élővizeinkbe (Sió, Duna) is eljuthattak volna. A város belterületén található szeméthalmok azon túl, hogy rontották a városképet, lehetetlenné tették a területek karbantartását.

Az eddig felmért hulladéknak csak a gyűjtési, szállítási és kezelési költsége 18.909.335 forintba került.

A szemét újratermelődését a legfertőzöttebb területeken nagyfelbontású, 360 fokos látómezővel rendelkező infrakamerákkal igyekszik megakadályozni a város. A pályázat keretében három kamera beszerzéséhez 3.556.635 forint támogatást nyert az önkormányzat.

Képeken a Magura víztározó környéke az illegális hulladéklerakó felszámolása előtt (1-2) és után (3-4)

1

magura_elotte1.jpg

 

2

magura_elotte2.jpg

 

3

magura_utana1.jpg

 

4

magura_utana2.jpg