A Magura patak környezete is megtisztult

2021.11.29
 
A „Tisztítsuk meg az Országot!” programban novemberben elnyert újabb 6,2 millió forintból tíz helyszínen összesen 650 köbméter hulladék ártalmatlanítását tudja elvégezni Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata tíz közfoglalkoztatott bevonásával. A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében hirdette meg.
 
A Magura pataknál és az M9-es autópályára vezető körforgalomnál is befejeződtek a munkálatok.
 
A Magura pataknál lévő 50 m3 lomhulladék az élővizet is szennyezte. A megközelítése nehézkes volt, az árok medréből részben kézi erővel lehetett kitermelni a hulladékot. Az ártalmatlanítás részben Cikói hulladéklerakással, részben komposztálással hajtható végre.
 
Az M9-es autópályához vezető körforgalom melletti erdőben 30 m3 lomhulladék és 10 m3 kevert építési bontási hulladék a közeli mezőgazdasági területeket szennyezte. A hulladék gyűjtése bozótírtást követően homlokrakodó és kalapács tüskés rakodó géppel volt lehetséges. A terület teljes hulladékmentességének eléréséhez a közfoglalkoztatottakat is igénybe kellett venni.
 
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata idén huszonöt millió forintot költött az illegális szemétlerakók felszámolására pályázati forrásból, saját erőből pedig szeptember végéig több, mint 47 milliót. Ezen felül a „Tisztítsuk meg az Országot” tavaszi pályázatán három és fél millió forintot még kamerarendszerre is fordíthatott a város, hogy megakadályozza a szemét újratermelődését.
 
Az önkormányzat idén felszámolt pályázatból kétezerötszáz köbméter, önerőből 1180 tonna illegálisan a természetbe lerakott hulladékot. Hétszázhetvenöt tonna lomot, építési törmeléket, egyéb hulladékot gyűjtöttek be Szekszárd közterületeiről. Ugyancsak közterületről ötszáznyolcvanhét tonna zöldhulladékot szállítottak be, aminek csak az ártalmatlanítása többe került, mint a rendkívüli zöldjáratok teljes üzemeltetése.
 
Magura előtte:
magura_elotte_jo.jpg
 
Magura utána:
magura_utana2.jpg
 
M9 körforgalom előtte:
m9_elotte.jpg
M9 körforgalom utána:
m9_utana.jpg